Search
Филтрирай по...

СминдухСминдухът е една от най-отдавна познатите лековити билки в света. Тя има разнообразни предназначения, включително увеличава производството на кърма в млечните жлези.

В историята е използвана от египтяни, гърци и римляни с различни медицински и кулинарни цели. Смята се, че през XIX век е била популярна като основна съставка при лекуването на типично женски заболявания.

Родина на сминдуха е Средиземноморието, но той  се отглежда и в Индия, Мароко, Египет и Англия. Билката може да израсне до 2 метра височина. Цъфти през лятото и има прекрасен аромат. За лечебни цели се използват твърдите, жълто-кафеникави малки семена от шушулката на това растение от семейство бобови.

Сминдухът помага при менструални болки, треска, увеличава либидото при мъжете и служи като афродизиак. След нужна обработка, семената често се използват и в мехлеми за лечение на кожни инфекции, балсами за устни и тоници.

Листата му са особено богати на желязо. Той помага при бронхити, кашлица, дихателни проблеми, проблеми със синусите.

Заради антисептичното си действие, сминдухът е добре познат в историята като средство  за третиране на рани и абсцеси, ревматизъм, подагра, екземи, както и за лекуване на проблеми с храносмилателния тракт, когато се приема вътрешно. Китайските лечители го предлагали на мъже с репродуктивни проблеми. През Средновековието също е бил широко използван с лечебни цели.

Относно кърменето, установено е , че сминдухът може да повиши производството на майчино мляко за период от време от 24 до 72 часа след приемането му. С тази цел съвременните жени предпочитат да го взимат под формата на таблетки. Естествено, може да се консумира и като чай, но там ефектът е по-слаб и вкусът е леко горчив.

Сминдухът помага също при колики, дизентерия, диспепсия със загуба на апетит, диария, хронична кашлица, воднянка, уголемяване на черния дроб и далака, рахит, подагра, диабет.

Неслучайно тази билка стимулира сексулните стремежи. Тя е силно тонизираща, изостря сетивата  и се твърди, че в миналото е използвана за свестяване на хора, изпаднали в безсъзнание.

Стимулира обмяната на веществата, снижава нивото на кръвната захар, възстановява силите на организма, има лактогонен ефект.

Ревита Ви препоръчва:

Сминдух (семена), 610 mg

Тази публикация има 40 коментари

 1. Здравейте. Искам да попитам за семената от чимен, биха ли повлияли на окосмяването при жени по някакъв начин? Възможно ли е да го намали като повлияе положително на хормоните? Пия от две седмици като запарвам 2 ч. л.в 400гр.вода.Имам окосмяване по цялото тяло. Благодаря!

  1. Здравейте,

   Извинете ни, че се забавихме с отговора.

   Свързано ли е окосмяването с кисти на яйчниците, или не? Има данни, че екстракти от семената на сминдуха понижават симптоматиката при синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ) и други хормонални нарушения у жените, което се дължи на съдържанието на стероидни сапонини в тях. Повишеното окосмяване (хирзутизъм) е свързано със засилената продукция на андрогени, главният от които е тестостеронът. Докато при мъжете сминдухът може дори да стимулира производството на тестостерон, при жените понижението на окосмяването и спадът в тестостероновите нива е резултат от подобрения ефект на инсулина.
   При СПКЯ инсулиновата резистентност, поради която инсулинът не се свързва пълноценно със специфичните си рецептори, има значителен ефект върху окосмяването. Стероидните сапонини на сминдуха подобряват действието на инсулина, потискат понижават нивата на кръвната захар и постепенно нормализират хормоналния баланс. Флавоноидите в семената също подобряват яйчниковата функция поради силния си антиоксидантен ефект. Ефектът не настъпва така бързо, както хормоналната терапия, но при достатъчно продължителен прием (два или три месеца) може да настъпи известно трайно подобрение.
   В случай, че окосмяването не е свързано със СПКЯ (и не е страничен ефект от лекарства), сминдухът може да намали степента на окосмяване, но резултатите варират индивидуално. Подобрение може да настъпи при нарушения в дейността на щитовидната жлеза, при затлъстяване и при дисменорея.
   Ето някои линкове, потвърждаващи активността на сминдуха при хирзутизъм и свързани с него състояния:
   https://www.emedihealth.com/pcos-treatment.html
   http://www.imedpub.com/proceedings/clinical-evaluation-of-furostanolic-saponins-and-flavonoids-in-polycystic-ovarian-syndrome-pcos-patients-2726.html – тук е описано, че сминдухът понижава индекса на окосмяване след 12-седмична терапия.
   https://ichgcp.net/clinical-trials-registry/NCT02789488
   Запарката от сминдух е традиционна лекарствена форма в народната медицина, която е безопасна и сравнително удобна за прием, но клиничните проучвания са извършвани с по-висококонцентрирани екстракти. Ревита предлага два продукта с екстракти от семената на сминдуха – единият е на Nature’s Way, а другият е от Natural Factors. Първият е с малко по-високо съдържание – 610 мг в капсула, а другият е с 500 мг. При дневна доза от 3 х 1 капсула и при двата се осигурява количество, по-високо от това на запарката (в описаната от Вас доза), и качеството е гарантирано от производителя. Те могат да се приемат заедно с лекарствена терапия (ако такава е назначена от гинеколога или ендокринолога) без повишен риск от странични реакции.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

 2. Имам цироза на черния дроб и асцит мога ли да пия семена от сминдух

  1. Здравейте, г-жо Несторова!
   Да, можете да приемате екстракт от сминдух при тези състояния. Проучване от 2017 г. (http://www.phytojournal.com/archives/?year=2017&vol=6&issue=3&ArticleId=1208 ) показва, че семената на сминдуха са безопасни за приемане при чернодробната цироза и най-честото ѝ усложнение – асцита, в дози 2 х 500 мг. Продуктът Сминдух семена на Nature’s Way е от 610 мг и препоръчваната доза е 2 до 3 пъти по две табелтки, което не представлява риск поради факта, че са изпробвани значително по-високи дози и не са установени хистопатологични изменения в бъбреците и черния дроб или токсични реакции. Например, у диабетици с асцит са приемани до 25 г дневно за 24 седмици (Sharma et al., 1996). В много редки случаи все пак е възможно да настъпи увреждане на черния дроб, поради което не Ви препоръчвам дози, по-големи от 6 капсули дневно – няма да дадат по-силен ефект, а ще увеличат само разходите Ви.
   Ефектът на семената от сминдух срещу чернодробната цироза и асцита е комбиниран – антиоксидантен, противовъзпалителен, хепатопротективен, диуретичен и хиполипидемичен.
   Сминдухът проявява диуретичен ефект, подобно на диуретиците фуроземид (фурантрил) и спиронолактон, но е по-умерен и няма потенциала за нежелани реакции, който имат тези синтетични медикаменти. В проучването са сравнени ефектите на сминдуха и на фуроземид+спиронолактон и се оказва, че крайните им ефекти са съпоставими. Диуретиците по-бързо понижават телесното тегло, но ефектът невинаги е траен. Сминдухът обаче съхранява калия в кръвта по-добре и намалява риска от хипокалиемия. Ефектът на двете терапии върху нивата на чернодробните ензими ASAT и ALAT, върху серумния креатинин и различните типове кръвни клетки е почти еднакъв.
   Сминдухът е съвместим с повечето лекарства, назначавани срещу асцита – диуретиците (фуроземид, споронолактон, амилорид, еплеренон и други), хепатопротекторите (силимарин, оптихепан, карсил, легалон идр. – самият сминдух има също предпазно действие върху черния дроб). Понеже понижава нивата на кръвната захар (а и тези на холестерола), може да усили ефекта на антидиабетичните медикаменти, а също и на антикоагулантите, но тези ефекти не са много силно изразени.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

 3. moje li da si ugolemq gardite kato gi masajiram samo s vodata ot nakisnatiq sminduh

  1. Здравейте,

   Възможно е да се тонизират, стегнат и дори леко да се увеличат при подходящ масаж, но ролята на сминдуха при такова приложение е неустановена.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 4. Здравейте,
  Кърмя и за увеличаване на кърмата пия запарка от чимен вече 2 месеца. Колко време мога да я пия? Има ли възможност да предизвика някакви странични ефекти?

  1. Здравейте,

   Ако се прекали с неговата употреба може да се стигне до задържане на вода в организма, напълняване, диария, газове и подуване на корема.Намалява кръвната захар. Продължителността е индивидуална. Или се наблюдавайте и го спрете, ако се появи страничен ефект, или след 1-2 месеца го сменете с друга билка за увеличаване на кърмата.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 5. Здравейте,бих искала да попитам дали е подходящо да си правя запарка от сминдух,тъй като зная,че съдържа фитоестрогени и по този начин намаляват вълните породени от принудителната менопазуза в която съм.Оперирана съм от аденокарцином и съм с радикална хистеректомия.Но пък и съм с хашимото?Благодаря за отговора предаврително.ако това не е подходящо за мен,какво бихте ме посъветвали да направя,тъй като не искам да съм на хормоналнозаместителна терапия.

  1. Здравейте,

   Самолечението в подобно състояние не се препоръчва. Необходимо е да се консултирате в кабинета на лекар-фитотерапевт, за да се направи преглед, да се разгледат изследванията и да се назначи подходящо алтернативно лечение. И не на последно място, да се наблюдава процеса на лечение.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 6. здравейте
  на всякъде където съм чел сминдухът се използва като натурален тестостерон буустер и същевременно естроген супресор. Тук се говори за точно обратното….Може ли да обясните каква е точно ролята на сминдуха

  1. Здравейте,

   Ето тук може да прочетете повече по въпроса https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24102093

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 7. Семена от сминдух и люцерна как да комбенирам за уголемяване на бюста? И имали ефект

  1. Здравейте,
   Комбинацията е витекс, сминдух и люцерна, в дози отбелязани на опаковките. Ефектът е индивидуален /може и да няма ефект/ и нетраен – след спиране на приема постепенно се възвръща първоначалния размер.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 8. Здравейте интересува ме как и по колко се приема от семената на сминдуха за да се направи чай ,с който да се увеличи кърмата.Колко дни се пие от чая и кога започва да действа? Благодаря предварително.

  1. Здравейте,

   1 чаена лъжичка от семената се поставят в 200-300 мл вряща вода и се запарва 15 мин. Приема се 2-3 пъти дневно по 1 чаена чаша. Повечето майки забелязват увеличаване на кърмата в рамките на 24-72 часа, но при някои може да отнеме и две седмици. Ако дотогава няма ефект, търсете други методи за увеличаване на лактацията.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 9. Здравейте,
  Преди 2 месеца родих и ме интересува, може ли да пия сминдух за увеличаване на кърмата, но по време на бременността имах проблем с щитовидната жлеза? Благодаря.

  1. Здравейте,

   Не би трябвало да има проблем, но както знаете, чувствителността към медикаменти, билки и хранителни добавки е индивидуална. Когато се използва в препоръчителните дози, фенугрик обикновено се понася добре. Странични ефекти:Потта и урината може да започнат да миришат на сироп от малц. Млякото и/или бебето може да започнат да миришат на сироп от малц.

   Може да доведе до по-често изхождане, което се преустановява със спирането на приема на фенугрик. Висока доза може да доведе до чревни проблеми и повръщане.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 10. Здравейте!Бихте ли ме посъветвали дали да приемам сминдух и люцерна след като имам разширени вени?Има ли билка,която мога да пия за разширените вени,която да неутрализира ефекта на сминдуха върху вените?Благодаря!

  1. Здравейте,

   Не е добре билките да се неутрализират една друга, макар и частично. Ако имате разширени вени, не трябва да приемате билки, които влошават болестта, освен ако не е поради сериозни показания и за лечение на заболяване, по-сериозно от разширените вени.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 11. imam kista na desniq si qi4nik ,no imam malak bust i razbrah za bilkite lucerna,sminduh i viteks.moje li da si zakupq ot bilkova apteka i da gi piq kato 4ai.da li v moq slu4ei 6te ima efekt za ogolemqvane na busta.kajete mi kak da gi piq i kolko dni(kato period).
  blagodarq predvaritelno.

  1. Здравейте!

   Съветвам Ви преди да започнете тези препарати да се подложите на необходимото лечение за кистата!

   д-р Маламова

 12. Здравейте Д-р Петрова Интересува ме дали мога да приемам таблетките Push up 2. Имам тироидит на хашимото а вече си поръчах хапчетата но четох доста коментари в интернет някои положителни други отрицателни и се опасявам да не е да навредят на здравето ми и се замислям дали да не ги върна обратно в България тъй като живея в Гърция. Виждам че на опаковката от задната страна са изписани съставките и най от долу пише L-Tyrosine 50 mg. Благодаря предварително!

  1. Здравейте,

   Този продукт няма регистрация в България и не се предлага леглно, най-добре е да го върнете. Още повече, че сте с Хашимото, / заболяването е автоимунно, както знаете/ и е добре да се въздържате от всякакви медикаменти и добавки, които не са консултирани с лекар. L-Tyrosine е аминокиселина, участваща в синтеза на щитовидните хормони и може да повлияе функцията на жлезата.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 13. Здравейте д-р Аелита Петрова,
  Интересува ме дали приема на люцерна и сминдух само под формата на чай може да има неблагоприятен ефек върху хормоналния баланс на тялото, на 20 години съм.

  1. Здравейте,
   Люцерната и сминдуха нямат неблагоприятно влияние върху хормоналния баланс, ако се приемат в точната доза и по правилното предназначение. Сминдух и люцерна стимулират храносмилането и пречистват тялото от токсини, имат и кръвосъсирващ ефект и понижават нивото на кръвната захар, поради което не се приемат от болни с исхемична болест на сърцето, разширени вени, приемащи антикоагуланти и антидиабетични лекарства, автоимунни болести. Ако правите редовно профилактични прегледи и изследвания,и сте наясно с нивото на хормоните и профила на кръвосъсирващите фактори, и имате предвид противопоказанията на билките, може да пиете чай от сминдух или от люцерна. Но ако целите увеличаване на бюста, трябва да се пие чай и от двете билки, дозирани от опитен билкар.
   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 14. ЗДРАВЕЙТЕ!НА СКОРО СИ ЗАКУПИХ ХРАНИТЕЛНАТА ДОБАВКА СМИНДУХ.ИСКАМ ДА ПОПИТАМ АКО Я ПИЯ РЕДОВНО КАКТО ПИШЕ В ОКАЗАНИЕТО ЩЕ ПОВЛИЯ ЛИ НА ГЪРДИТЕ МИ И ЩЕ СЕ УГОЛЕМЯТ ЛИ?АЗ СЪМ НА 22 ГОДИНИ

  1. Здравейте,

   В зависимост от изходните нива на естрогените в организма Ви, както и от индивидуалната Ви чувствителност към билката, при редовно и по-продължително приемане е възможно растежът на гърдите да бъде стимулиран.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория
   Учител по рейки

 15. Здравейте, прочетох коментарите, но така и не открих отговор на въпроса – Сминдухът помага ли наистина за увеличаване на бюста? и ако да – приемът му пречи ли при положение, че пия противозачатъчни?

  1. Здравейте,

   Само сминдух, може би няма да има този ефект. Използва се тройна комбинация витекс, люцерна, сминдух. Ефектът настъпва след около месец, гърдите се увеличават с около 150%, ефектът трае докато се приемат билките. След прекъсването им хормоните постепенно възвръщат първоначалните си нива. Не се препоръчва да се приемат едновременно с противозачатъчни.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория
   Учител по рейки

 16. здр искам да попитам дали ако пиеме комбинацията от билки за лактогенните чайове, с цел уголемяване на гърдите ще е някакъв проблем за организма,нямам дете, не кърмя. Ако това е проблем как да комбинирам люцерна и сминдух

  1. Здравейте,
   Не го препоръчвам за нераждали жени, тъй като гърдите завършват развитието си след първото кърмене. Няма достатъчно информация по този въпрос.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

 17. Здравейте!Наскоро прочетох за капсулите Push up за уголемяване на гърдите и много се въодушевих.Но при консултиране със съпруга ми реших да проуча по-обстойно съотношението полза-загуба.На 36 години съм и съм с диагноза ендометриоза.Знам, че тя се заостря при по-големи количества естроген.Въпроса ми е дали фитоестрогените,които се съдържат в люцерната и сминдуха са противопоказни за прием при моето състояние?

  1. Да, ендометриозата се усложнява при повишени естрогенни нива, според мен е неподходящо да приемате фитоестрогени.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

 18. Също така дали е подходящ за хора с понижено желязо в кръвта.Благодаря ви 😉

 19. Здрьвейтер искам да ви попитам, дали продуктът е подходящ за уголемяване и стягане на бюста?Според някои източници – да!Бих искала вашето мнение.Благодаря.

 20. moje li da se polu4i nejelano okosmqvane po tqloto,pri prema mu

  1. Здравейте, Teda_66,
   силно окосмяване не може да се получи, защото съдържат вещества химически подобни на женските полови хормони и наподобяват ефекта им. Окосмяването се дължи на тестостерона – мъжки полов хормон, който в малки количества се отделя и от надбъбреците на жената.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

  2. Здравейте Д-р Аелита Петрова
   Интересува ме дали при приемът му могат да се получат странични ефекти, като различно количество окосмяване по тялото. И под каква форма трябва да се приема или няма значение, за да се полудич ефекта ”уголемяване на бюста”?
   Благодаря предварително.

  3. Здравейте, Таня,
   Приемът на сминдух не води до проблеми с окосмяването, но в единични случаи, при някои които са със здравословни проблеми, може да повиши кръвното налягане, да направи менструацията по–обилна, да предизвика хипогликемия, да доведе до алергичен пристъп тези, които са алергични към фъстъци, защото сминдух и фъстъци са от едно семейство.
   Един от начините да се определи правилното количество е бавно да се увеличава броят на капсулите докато урината и потта ви не започнат да миришат на малц. Ако забележите каквито и да е странични ефекти, прекратете употребата. За да избегнете странични ефекти, направете си обстойни изследвания и консултации, за да се убедите, че сте в добро здраве.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×

Cart