Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Подкрепа за черния дроб и мозъка!

Холинът е химически подобен на B-витамините и често причисляван към тяхната група под наименованието В4. Биологичната му роля в организма е твърде разнообразна. В качеството си на емулгатор на мазнини холинът съдейства за оползотворяването на мазнините и регулира мастните натрупвания в черния дроб. Той има и спомагателна функция – да предпазва мозъка от промени в 24-часовия хранителен режим и да подобрява паметта. Холинът участва и в процесите на кръвосъздаване.

Недостигът на холин може да доведе до развитието на цироза и мастна дегенерация на черния дроб и втвърдяване на артериите. Ранните симптоми на подобен дефицит са главоболието, повишеното артериално налягане и появата на световъртеж. Особено опасен е недостигът на холин в храната на бременни и деца, тъй като това може да се отрази на умственото развитие на детето. Алкохолът, кофеинът и захарта ограничават усвояването на холина, а естрогенът, сулфамидните лекарства и термичната обработка го разрушават.

Допълнителен прием на холин се препоръчва при интензивни физически натоварвания, нервни изтощения, придружени със стресови последствия и поражения на периферната нервна система, поради което често е прилаган при нервни заболявания, като дистонии (тикове), полиневрит, Алцхаймер и др. Той е особено важен за развитието и дейността на мозъка, тъй като подпомага изпращането на мозъчни импулси и стимулира паметта. Лабораторни тестове показват, че холинът повишава интелекта на ембриона. В същото време, подкрепяйки функциите на черния дроб, той съдейства за детоксикация на организма от лекарства и отрови и може да помогне за обратимост на вреди, които вече са нанесени на черния дроб.

Холин може да се внесе в организма чрез консумация на зелени листни зеленчуци, пшеничен зародиш; мозък, сърца, мляко. Най-богати на това вещество обаче са яйчните жълтъци, така че консумацията им не бива да се избягва.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart