×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Ашваганда
Ашваганда - билка срещу стрес и умора

Ашваганда (Withania somnifera), популярна още като Индийски женшен и Зимна вишна, е нисък храст от рода Somnifera (от лат. „предизвикващ сън) и принадлежи на семейство Solanaceae (Kaртофови). То систематизира широк кръг от растения, като някои от тях притежават както ядливи, така и токсични части. Сред тях са добре познатите ни картоф, патладжан, домат, мандрагора, тютюн, татул и петуния.

Ашваганда е многогодишно растение с родина Индия, което естествено вирее и в държави като Непал, Шри Ланка, Китай и Йемен. Предпочита сухи и каменисти, изложени на слънце почви, като най-благоприятно се развива на надморска височина от 2 000 м. Поради нарастващото му търсене за лечебни цели вече успешно се култивира в Близкия Изток, части на Африка и Южна Америка.

Храстът Ашваганда е с височина между 35 и 75 см, а терментозните (подобни на малка вишна) клонки се простират радиално на централното стъбло. Листата са тъмнозелени, овални, обикновено с дължина между 10 и 12 см. Клонките целогодишно дават малки цветове, зелени и с формата на камбанка, а топчестите плодчета са в ярък оранжево-черен цвят.

Името Ашваганда обединява санскритските думи ашва (кон) и ганда (миризма), което описва аромата на корените на тази билка. То имплицира и вярването, че който я консумира, получава силата и жизнеността на коня. Освен корените, за медицински цели се използват още листата, семената и цветовете.

Зимна вишна е една от най-ценните билки за Аюрведа, а качествата й са познати от над 2 000 години. Тя заема важно място в списъка на растенията с лечебен ефект в Аюрведа терапиите, които носят общото наименование “Медха Расаяна” (Medhya Rasayana). Медха означава „подобряване на интелекта“, а расаяна – „билка за възстановяване на тъканите на ума“ или накратно „билка срещу нерви“.

Състав

Ашваганда съдържа много активни вещества като стероидни лактони и алкалоиди, включително тропин (tropine), кушохигрин (cuscohygrine), витанолиди (withanolides) и преди всичко витаферин А (withaferin A) с доказано физиологично действие върху централната нервна система. В състава на билката влизат още холин, мастни киселини, аминокиселини и разнообразни захари.

Хранителни стойности в 100 гр. сух екстракт от корен:

Влага7,45 %
Алкалоиди и танини0,66 до 0,84 мг
Протеини3,9 гр
Мазнини0,3 гр
Сурови влакнини32,3 гр
Енергия (Ккал)245 Ккал
Въглехидрати49,9 гр
Калций23 мг
Каротин75,7 µg
Витамин С3,7 мг
Общи захари5,33 – 6, 89 мг

Антиоксидантно съдържание в 100 гр продукт:

Полифеноли (мг)19,80
Активност срещу свободните радикали (DPPH) %67,16

За какво помага

Ашваганда има следното действие:

  • Адаптогенно действие с антистрес ефект
  • Противовъзпалително
  • Противотуморно
  • Антиоксидантно
  • Имуномодулиращо
  • Подмладяващо
  • Въздействие върху сърдечно-съдовата и дихателна система
  • Въздействие върху ендокринната система
  • Хемопоетично – помага при отслабване и обогатява с антиоксиданти
  • Въздействие върху централната нервна система

Ашваганда е силен адаптоген, който помага на тялото и мозъка да се адаптират към различни дразнения (предизвикателства) на околната среда и да реагират на източниците на заплаха. Това облекчаване на стреса може да доведе до вторични ползи, които имат потенциално положителни ефекти върху други части на тялото, включително:

  • Повишаване на имунната функция
  • Намаляване на безпокойството и стреса
  • Облекчаване симптомите на надбъбречна умора
  • Противодействие на възпаленията
  • Подобряване работата на щитовидната жлеза
  • Стимулиране и регулиране производството на хормони
  • Облекчаване на болките в ставите и по-добра мобилност
  • Усилване на сексуалната функция при мъжете
  • Повишаване на фертилността при жените, облекчаване симптомите на менопауза
  • Намаляване на теглото
  • Понижаване на кръвната захар
  • Подобрява съня
  • Намалява „лошия“ холестерол
  • Увеличава силите и издръжливостта (на ума и тялото)

Срещу стрес и безпокойство

Като един силен адаптоген ашваганда може да помогне на организма да реагира на стресови събития, когато се отделят по-големи количества адреналин и кортизол и това урежда тялото. Установено е, че хроничният стрес причинява (или влошава) главоболие, стомашни разстройства, копривна треска, екзема, псориазис, алергии и астма.

Острите епизоди на стрес също могат да причинят разстройства на стомашно-чревния тракт, язви, синдром на раздразнените черва, газове, спазми и други храносмилателни предизвикателства. Емоционалните обстоятелства, тревожните мисли, постоянните конфликти и повтарящите се разочарования също могат да доведат до стрес или да са негов симптом.

Всъщност стресът причинява здравословни проблеми, които от своя страна причиняват повече стрес, а цикълът се повтаря и оказва влияние върху тялото.

Екстрактът от ашваганда е популярен заради способността си да помага за балансиране на хипоталамусните, хипофизните и надбъбречните жлези. Тези жлези образуват оста HPA, която има пряко влияние върху хормоните кортизол, DHEA и норепинефрин. Тези хормони са важни, за да подпомогнат тялото в движението му между състоянията на стрес и релаксация.

Постоянният стрес обаче може да причини дисфункция на оста на HPA, което води до влошено здравословно състояние. Изследователите предполагат, че ашваганда може да е от ключово значение за подпомагането на оста на HPA и правилната й работа.

За да се оценят потенциалната полза от ашваганда за намаляване на стреса и безпокойството при възрастни, група изследователи провели проучване сред 64 субекта, които били подложени на хроничен стрес. Една част от тях получавали по 300 мг екстракт от корен от ашваганда в рамките на 15 дни, а другата част приемала плацебо (окончателната оценка е направена на 60-ия ден). Проучването оценявало „нивото на стрес, депресия, тревожност и общо благосъстояние на индивида, използвайки три различни набора от стрес скали и серум нива на кортизол, биохимичен маркер на стреса“.

Изследването стига до заключението, че „екстрактът от корен от ашваганда подобрява устойчивостта на индивида към стрес и подобрява качеството на самооценка на живота. Екстрактът от корен от ашваганда с пълен спектър с висока концентрация може безопасно да се използва като адаптоген при възрастни под стрес".

Подобрява функциите на имунната система

Според проучване от 2008 г. витанолидите в ашваганда инхибират пролиферацията на клетките на далака, а екстрактът от билката обръща ефекта на охратоксина върху хемотаксиса на миши макрофаги. Витанолидните гликозиди активират лизозомната ензимна активност на макрофагите, като същевременно показват положителни ефекти върху антистрес активността.

Синтезът на алфа-2 макроглобулин, резултат от възпаления, също може да бъде намален с прием на екстракта. По същия начин той предотвратява миелосупресия, причинена от циклофосфамид, азатиоприн или преднизолон, сочат даните с тестове върху животни.

В клинично проучване с хора ашваганда (6 ml екстракт от корен, прилаган два пъти дневно в продължение на 4 дни) води до повишаване на CD4 експресията, както и активиране на защитните клетки убийци. Наблюдават се и допълнителни ефекти върху цитокините и системата на комплемента, пролиферацията на лимфоцити и хуморални, клетъчно-медиирани отговори.

Подобрява сърдечната функция

Екстрактът от корен на ашваганда може да подобри сърдечната функция като:

  • Понижава кръвното налягане
  • Понижава високия холестерол
  • Облекчава болката в гърдите
  • Предотвратява образуването на сърдечни плаки

Според проучване от 2005 г. екстрактът от корен на ашваганда може да повиши кардиореспираторната издръжливост на човек, което може да подобри здравето на сърцето като цяло. Необходими са обаче още доказателства за подкрепа на тази теза.

Регулира функцията на щитовидната жлеза

Екстрактът от ашваганда помага на тялото да поддържа здравословен хормонален баланс, независимо дали нивата на хормоните са ниски или високи. Това касае включително и нарушените функции на щитовидната жлеза – хипо и хипер функция и свързаните с това състояния Хашимото и Базедова болест.

Според редица холистични специалисти коренът на ашваганда има специални компоненти, които увеличават функционирането на чернодробната глюкозо-6-фосфатаза, което от своя страна засилва функционирането на щитовидната жлеза.

По време на 20-дневно проучване върху мишки, на които е бил даван екстракт от ашваганда, внимателно са проследявани нивата на хормоните Т3 и Т4,  заедно с липидната пероксидация (антиоксидантна защита). Резултатите показват, че билката значително повишава серума Т4, което предполага, че има способността да стимулира мудната щитовидна жлеза.

В допълнение към това  се смята, че ашваганда помага и на функцията на щитовидната жлеза поради способността й да намалява липидната пероксидация, като съдейства за неутрализирането на свободни радиации, за които е известно, че са основната причина за клетъчни увреждания.

Засега липсват категорични изследвания за приложението на ашваганда при нарушена функция на щитовидната жлеза при хора, но много пациенти със заболяването, използвали билката за кратък период от време, съобщават за облекчаване на най-честите симптоми или странични ефекти на хипотиреоидизъм, а именно - намалено сексуално либидо и хронична умора.

За подобряване на женското и мъжко здраве

В проучване, изследващо ефекта на ашваганда върху здрави жени с изразена женска сексуална дисфункция (FSD), изследователите съобщават, че билката може да бъде полезна като част от алтернативна терапия. Тя има за цел да възстанови сексуалното желание, включително облекчение при намалено либидо, влагалищна сухота, намалена възбуда, болка и проблеми, свързани с постигане на оргазъм поради невро-съдови, хормонални или психогенни прояви.

Проучването заявява, че високата концентрация на екстракт от корен на ашваганда може да намали FSD, като помага на тялото да се адаптира към стреса и да поддържа нормалното освобождаване на кортизол в кръвта.

Що се касае до женското здраве, проучване сред 51 жени, между 40 и 55 години, в перименопауза, показва значително облекчаване на симптоми като горещи вълни, бяло течение, главоболие, раздразнителност, депресия, промени в настроението, нарушения на съня след прием на ашваганда. Не са съобщени нежелани странични ефекти.

При мъжете екстрактът от ашваганда може да има мощни ефекти за повишаване нивата на тестостерон и репродуктивното здраве. Проучвания показват, че добавките с екстракт от билката повишават броя и подвижността на сперматозоидите, като са отчетени високи нива на оксиданти в кръвта на тестваните групи.

Комбинация с други билки

Ашваганда успешно се комбинира с няколко други растения като: годжи бери, родиола. женшен, бабини зъби, гинко билоба, мащерка, евкалипт, канабис, куркума, сладник.

Любопитни факти

Изследвания сочат, че ашваганда може да намали производството на стресовия хормон кортизол с цели 26 процента.

Най-ранните свидетелства за използване на ашваганда датират чак до 6000 г. пр. Н. Е. Корените на растението се изсушавали и смилали на прах, който се добавял към гхи (пречистено масло) или мед.

Тестовете върху животни показват, че екстрактът от ашваганда може значително да подобри спортните постижения. Изследване с плъхове установило, че те били в състояние да плуват два пъти по-дълго, отколкото обикновено, когато им се дава от билката.

Ашваганда е полезна и за копринените буби. Когато се хранят с листа от билката, вместо с обичайната им диета от черница, продукцията на коприна се увеличава.

В клинични изследвания, изучаващи ползите за здравето на ашваганда, мъжете, които са приемали билката, са показали повторна пигментация на сивата коса.

Приложение

Най-често използваната част от ашваганда е коренът, но листата и цветовете също влизат в състава на различни хранителни добавки. Билката се използва основно в изсушен вид, а с екстрактът й се приготвя чай или се приема под формата на капсули.

Възможни странични ефекти

Ашваганда е безопасна добавка за повечето хора, въпреки че нейните дългосрочни ефекти са неизвестни. Поради тази причина не се препоръчва на деца, бременни и кърмачки. Възможно е и взаимодействието на билката с някои специфични лекарства, така че, обърнете се към лекар, преди да започнете приема й.

Прочетете още за Индийски женшен/Ашваганда:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.