Йод - Revita.bg

Йод


Йодът (I) е от съществено значение за функционирането на щитовидната жлеза при производството на тироидни хормони, които регулират метаболизма (степента, в която организмът изгаря калории), както и превръщането на каротин във витамин А, синтеза на холестерола и този на протеините. Този минерал е жизнено важен за развитието на плода и по-късно – за нормалното физическо и психическо развитие на децата. Йодът има съществена роля и в поддържането на съединителната тъкан, която обхваща сухожилията и връзките.

Когато организмът приема недостатъчно количество йод с храната, щитовидната жлеза, която съхранява и използва две трети от наличните в организма количества от минерала, полага огромни усилия да компенсира ниското му съдържание, за да осигури достатъчен синтез на хормони. Това води до нейното увеличаване и предизвиква заболяването, познато като „гуша”. Тъй като щитовидната жлеза контролира метаболизма, дефицитът на йод може да доведе и до увеличаване на телесното тегло. Затрудненият синтез на тироидни хормони се отразява неблагоприятно и върху развитието на мозъка. Това е особено критично в ранните етапи на бременността, когато мозъчните клетки на плода са чувствителни на липса на йод. Тогава могат да възникнат различни нарушения в развитието: от по-лека умствена изостаналост, до тежки забавяния на умственото и физическо развитие на индивида.

В достатъчни количества или в рамките на назначената от специалист профилактика със завишен прием, йодът може да играе важна роля в превенцията и лечението на заболявания на централната нервна система и метаболитни нарушения като когнитивно увреждане, кретенизъм, фиброкистозно заболяване на гърдата, гуша, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм, спонтанни аборти. Като компонент на здравословните диети той съдейства за изгарянето на излишните мазнини и доставя по-голямо количество енергия на организма като и допринася за доброто състояние на костите, ноктите, кожата и зъбите. Йодът има и няколко други физиологични функции. Той може да спомогне за унищожаването на редица бактерии и често се използва като кожен дезинфектант. Лабораторни тестове показват, че провеждането на профилактика с йодни препарати може да подобри състоянието на пациентки с доброкачествена бучка на гърдата.

Като най-масов и достъпен източник на този минерал се препоръчва йодираната готварска сол, която обаче трябва да се добавя към храната в края на готвенето, за да се избегнат загубите на йод от термичната обработка. Естествени източници са и всички морски храни като кафяви морски водорасли, мазни риби, като скумрия, херинга, сьомга и пъстърва, морски дарове, както и млечни продукти.

Ревита Ви препоръчва:

Хлорела (микроводорасли), 410 mg

Мореплаватели/ мултивитамини и йод (тропик), 480 mg

Келп (кафяви водорасли), 660 mg

Кафяви водорасли (фукус), 580 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...