Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Калият (К) е сред най-важните минерални елементи в човешкия организъм след калция и фосфора. Заедно с натрия той участва във функционирането на клетъчните мембрани и осигурява необходимата среда за пълноценното клетъчно хранене. Този минерален „тандем” регулира водното равновесие в организма и съдейства за нормализиране на сърдечните ритми, подобрява работата на костите и мускулите. Доказано е, че калият най-ефективно стимулира задържането на азота – основна градивна единица на протеините, което на свой ред води до повишаването на мускулната маса.

Липсата на достатъчно калий в организма е класифицирана като отделно заболяване известно като хипокалемия. То се проявява чрез обща отпадналост, липса на енергия, мускулни крампи, проблеми със стомаха и сърцето. Калиев дефицит може да бъде предизвикан както от умствен, така и от физически стрес, ниско ниво на захар в кръвта, продължително гладуване или силна диария. Поради участието на калия в правилното функциониране на мускулите недостигът му може да причини забавяне или блокиране на мускулните контракции, което на свой ред може да доведе до остри смущения в работата на сърдечния мускул и дори до директно спиране на дейността на сърцето.

При нормални нива калият в организма спомага за нормалното оросяване на мозъка и опосредства яснотата на мисълта. В същото време той ускорява изхвърлянето на отпадъчни продукти от организма посредством регулирането на водния баланс и успоредно с това понижава кръвното налягане. Лекарите препоръчват допълнителен прием на калий при лечението на алергия. Във връзка с участието му в обмяната на веществата той се предписва и като превантивно средство срещу образуването на камъни в бъбреците, което е страничен ефект от богатия на мазнини хранителен режим, който поддържат милиони хора в съвременния свят. Съчетан с необходимите дози калций, калият способства за заздравяване на костната система и предпазва от остеопороза.

От хранителните продукти с най-високо съдържание на калий са маслините, зрелият боб, сушените сливи и смокините. Спанакът, лещата, сушеният грах, ръженото брашно, картофите и бананите също са богати на този минерал. Сред животинските продукти като добри източници се отличават говеждото месо, различните видове риби и хайверът.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart