Search
Филтрирай по...

ГрифонияСъстоянията на умора, подтиснатост и тревожност, резултат от стреса в напрегнатото ежедневие, се дължат на пониженото ниво на серотонин в човешкия организъм.  Драматичното понижаване на нивото му води до тежки и понякога нелечими депресивни разстройства.

След много сериозни изследвания, учените откриват, че натуралният продукт, от който организмът има нужда, за да произвежда серотонин, е 5-хидрокситриптофанът (5-HTP). Тази незаменима аминокиселина, приета чрез храната, се превръща в невротрансмитер, който премахва  натрапчивите състояния и безпокойството и повишава настроението. Известен още с името ”хормон на щастието”, серотонинът не само лекува депресията, но така също подобрява качеството на съня, както при пациентите страдащи от безсъние, така и при напълно здравите индивиди.

Благодарение на ефекта си да подтиска апетита и чувството на глад, той е едно прекрасно средство за редукция на теглото. 5-хидрокситриптофанът  се съдържа в сиренето и пилешкото месо, но най-голямо е количеството му  в семената на растението грифония, от коeто се извлича за производство на хранителни добавки.

Освен като ефективен лек за депресивни състояния, безпокойство и стрес, 5-хидрокситриптофанът се използва и като терапия при следните състояния:

● затлъстяване;

● безсъние;

● сънна апнея;

● нарколепсия;

● булимия;

● фибромиалгия и мускулни болки;

● мигрена.

 

Тази публикация има 58 коментари

 1. ЗДРАВЕЙТЕ!ПИЯ ЛИРИКА ОТ 75 МГ СУТРИН ВЕЧЕР ПО 1 КАПСУЛА.МОЖЕ ЛИ ДА ПИЯ 5 HTP?

  1. Здравейте, Силвия!

   Не намирам в литературата информация за взаимодействие между Лирика (с активна съставка прегабалин) и 5-HTP. По правило лекарствата, повишаващи нивата на серотонина (антидепресантите като сертралин, флуоксетин, венлафаксин, ципралекс и др., обезболяващи като трамадол, антиеметици като деган/метоклопрамид), самостоятелно или в съчетание с Лирика, могат да предизвикат серотонинов синдром, който се изразява в главоболие, учестен пулс, уплаха, свиване на зениците, треперене и повишена температура, а в тежките случаи настъпват и халюцинации. Самият 5-HTP може да предизвиква такъв синдром, но в много високи дози – например описано е инцидентно поглъщане на 30 таблетки по 100 мг (общо три грама) от 25-килограмово куче (лабрадор) с развитие на синдрома. При хората вероятността това да се случи е малка, главно при предозиране на 5-HTP като опит да се намали теглото (високият серотонин теоретично понижава апетита).
   Самата Лирика реагира с други рецептори (тези за гама-аминомаслената киселина) и не се намесва в метаболизма на серотонина. Описаните синдроми от антидепресантите и Лирика в комбинация вероятно се дължат на други ефекти и не важат за 5-HTP. Предписаното Ви количество Лирика не е високо – 75 мг дневно (при максимална дневна доза от 300 мг), поради което е малко вероятно да имате проблем с комбинирането им. Все пак, следете за поява на главоболие, тревожност, замаяност или учестен пулс и при поява на такива, веднага спрете 5-хидрокситриптофана (продължете Лирика, понеже тя е главният медикамент) и се консултирайте с лекаря, който я е назначил. Състоянието е дозозависимо и обратимо и следва да изчезне бързо след спирането на 5-HTP.

   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

 2. Здравейте от днес пия бринтеликс 5 мг,проблем ли е приема на алкохол

  1. При лечение с антидепресанти прием на алкохол не се препоръчва. Изследвания показват, че при тази доза и еднократен прием на алкохол в малки дози/чаша вино, напр./ не е опасно.

 3. Здравейте, обмислям приема на 5-Хидрокситриптофан. Интересува ме ще повлияе ли върху ефекта на противозачатъчните хапчета? Мисля да започна с прием на 1 таблетка дневно – трябва ли да правя паузи и колко продължително във времето може да се приема добавката? Ще има ли отслабващ ефект само с 1 таблетка дневно? Благодаря!

  1. Здравейте,
   5-ХТ може да намали апетита ви, но без съответната диета и физически упражнения е твърде възможно теглото ви да не се промени.
   Не е противопоказано да се приема 5-ХТ и противозачатъчни. При продължителен прием и високи дози може да причини болки в мускулите и промяна в кръвната картина. Др.Странични реакции – гадене и повръщане,киселини и болка в стомаха
   диария, повишено образуване на газове и др.дозата се определя индивидуално. Най-често се предписват 50-100 мг за 2-3 месеца.

 4. Здравейте, мога ли да приемам неолексан заедно с ашваганда или жълт кантарион?

  1. Здравейте, може с ашваганда.

 5. Здравейте! С доста изопната нервна система съм и трудно заспивам.Пия тритико 150 мг. Има нощи, когато не действа, пия още една третина. Въртя се, а сънят не идва , а като дойде, е станало време за работа. Мога ли да включа Изинайт, в който се съдържа 5-HTP ?

  1. Здравейте, не се препоръчва. Това взаимодействие е силно клинично значимо. Рискът от взаимодействието за вашето здраве е много голям.

 6. Здравейте, пия Бифлокс 20 мг- 2 таблетки дневно. Бих желала да приемам и триптофан. Дали има проблем и ако има-в какво се изразява?

  1. Здравейте,

   Не се препоръчва едновременен прием на медикаменти и хранителни добавки с повишаващо серотонина действие, поради опасност от серотонинов синдром – тремор /треперене/ и разстройство при леките форми, но и животозастрашаващи –хипертермия, делириум, мускулна ригидност при тежките. Психични отклонения, симптоми от страна на СС и храносмилателна системи. Не всички симптоми се проявяват при всеки случай на предозиране и тежестта на проява е различно изразена. При прием на ниски и умерени дози под контрола на лекар, този риск се свежда до минимум.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 7. Здравейте! Искам да попитам, засилване на тревожността възможен страничен ефект ли е при приема на 5-htp?

  1. Здравейте,

   Не е известен такъв страничен ефект.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 8. Здравейте пия бринтеликс по 20 mg дневно.Мога ли да пия и неолексан.

  1. Здравейте,

   Не се препоръчва, тъй като може да увеличи риска от серотонинов синдром.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 9. Здравейте,
  Пия деанкстит може ли да се комбинира с 5ХТ?

  1. Здравейте,

   Деанксит не повлиява нивото на серотонина и не е изрично противопоказано да се приема с 5-ХТ, но тъй като чувствителността към медикаменти, добавки и комбинации от тях е индивидуална, самолечението понякога влошава състоянието. Ако се решите да опитате, приемайте деанксит сутрин и на обяд, а 5-ХТ /50 мг/ – вечер, за спокоен сън.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 10. Здравейте, приемам от половин година лирика 75 мг по 4 пъти на ден и тритико вечер по едно хапче от от 150 мг.Имам панически атаки и съм с МС.Мога ли да приемам 5 -НТР.

  1. Здравейте,

   Не се препоръчва без лекарски контрол.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 11. Разполагам с грифония 500мг,искам да го използвам за успокоение и сън.Как да го приемам?

  1. Здравейте,
   1 – 2 пъти дневно по 1 капсула с чаша вода.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 12. Здравейте, от 3 години пия 5-htp, но последните месеци получавам много чести паник атаки. Въпросът ми е, мога ли веднага да започна прием на ципралекс или сероксат или трябва да мине време от последния прием на 5-htp.

  1. Здравейте,

   Ако сте приемала малки дози 5-ХТ /50-100мг/ не е необходима пауза.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 13. Здравейте, пия от няколко месеца Ципралекс, заради постоянното замайване, което получих преди 3 години и което ми влоши изключително много качеството на живот и възможността да работя. Заради това започнах прием на Ципралекс и дори половинка на ден засега тушира проблемите, или поне не са толкова изявени. Тъй като съм в принудителна менопауза(след тотална хистеректомия), имам Хашимото и хипофункция на шитовидна жлеза, та и с антидепресанта в добавък, качих много килограми. Преди да започна с антидепресанта, пих за 2-3 месеца неолексан и усетих голям спад на апетита и дори бях поотслабнала. Та въпросът ми е: мога ли, сутрин да пия половинка Ципралекс, а вечер 5-ХИДРОКСИТРИПТОФАН, ще има ли някакво взаимодействие, или просто ще повиша серотониновото ниво? Благодаря ви!

  1. Здравейте,

   Не се препоръчва прием на 5-ХТ с антидепресанти от групата на селективните инхибитори на обратното поемане на серотонина, какъвто е, както знаете, ципралекс.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 14. Пия брилик от 4 месеца заради стентове ,имам болки от дисковата херния , страдам и от високо кръвно. За болките ми изписаха неолексан . Съвместим ли е с антикоагуланта и каква е схемата за прием?

 15. Имам 2 стента на артерията и пия антикоагуланти от 4 месеца. Страдам от дискова херния и високо кръвно . За болките ми изписаха неолексан . Съвместим ли е с брилик ипо каква схема да го пия?

  1. Здравейте,

   Както знаете, допълнителният прием на 5-хидрокситриптофан /неолексан/ повишава нивата на серотонин в мозъка и по този начин повлиява благоприятно състоянията свързани с ниски нива на серотонина, но болките при дискова херния не са от тях. Неолексан може да успокои донякъде нервното напрежение от болката, но не повлиява самата болка. Не взаимодейства с тикагрелор Брилик/. Приема се вечер по 1 табл. от 50 мг. Дозата може да се увеличи при повишено внимание до 300 мг дневно.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 16. Здравейте, Предписаха ми Неолексан 150мг. веднъж вечер и Витанго 200мг. сутрин и обяд по едно, но имам проблем пия го вече 4ти ден и не се чувствам добре, дори станах по-зле от преди и се чувствам адски зле. Искам да питам може ли някое от тези двете добавки да има странични ефекти наподобяващи депресия? Благодаря предварително!

 17. Уместно ли е да пия 5ht паралелно с ламиктал и литий

  1. Здравейте,

   Не е противопоказано, но е необходимо личният Ви лекар да е запознат с промяната в лечението.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 18. Моля за отговор пия стрезам може ли да пия 5 хидрокситриптофан имам панически атаки, благодаря.

 19. Може ли неолексан да се комбинира с бланд

  1. Здравейте,

   Както знаете, Бланд е билков продукт за успокояване на нервната система. Не е противопоказан за прием с 5-хидрокситриптофан /неолексан/.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 20. съвместими ли са неолексан и алкохол

  1. Здравейте,

   Не е противопоказано. Но ако прекалявате с едното /или двете/ е възможно гадене и общо неразположение. Неолексан /5-хидрокситриптофан/ се започва с минимална доза и постепенно се увеличава до назначената. Ако предозирате, е възможен серотонинов синдром.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 21. Здравейте, htp 5 100mgна опаковката пише по три таблетки, може ли да се пие паралелно жълт кантарион чай?

  1. Здравейте,

   Дозата на 5-ХТ се определя индивидуално, като се започва от 50-100 мг и постепенно са увеличава. Зависи от пола, теглото, възрастта, заболяванията, прием на други медикаменти с подобно действие, дали сте приемала преди вещества с повишаващ серотонина ефект. 300 мг 5-ХТ дневна доза се постига с постепенно увеличаване, ако преди не сте приемала такъв продукт. Трябва да се наблюдавате за странични ефекти – тревожност, безсъние, понижаване функциите на паметта. Не се приема заедно с жълт кантарион. Най-добре е да спазвате доза до 200 мкг, ако няма кой да Ви наблюдава.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 22. Здравейте! В момента приемам Стимулотон /100 мг на ден/ и Флуанксол /1 табл.дневно/ и Еутирокс 50 мг за щит,жлеза. Удачно ли е да започна и прием на 5-хидрокситриптофан?

  1. Здравейте,

   Не е удачно. При лечение на депресия всяка промяна в лечението се прави единствено от лекуващия лекар, поради опасност от усложнения.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 23. Здравейте, имам бебенце на 8.м.и половина, по време на бременноста и най вече след раждането, съм доста по изнервена.Първо дете, сама я гледам, без баби и дядовци наблизо??, а и след като родих след три м.забременях отново, след още три м.последва и спонтанен аборт, с две думи хормоните са ми доста разбонтувани.Тези хапчета Неолексан ще ми подействат ли добре, а също искам да попитам, дали се привиква към тях.Благодаря предварително !!!

  1. Здравейте,

   Неолексанът всъщност е 5-хидрокситриптофан, предшественик на серотонина – т. нар. „хормон на щастието”. Спомага за подобряване на настроението и намалява депресивните епизоди, но в помощ на възстановяването на хормоналното равновесие е добре към 5-ХТ да добавите Див ям – подпомага поддържането на хормоналното равновесие, подобрява на настроението, повишава на жизнеността.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 24. Здравейте, възможно ли е да се взима минимални дози от ssri антидепресант и 5-хидрокситриптофан? Става въпрос за дозировка от 1/4 ксетанор ( 5мг) и 25-50 мг 5-хидрокситриптофан. В такива малки количества има ли опасност от серотонинов синдром? Освен него имат ли и някакво друго взаимодействие?

  1. Здравейте,

   Не се прилага 5-ХТ заедно с антидепресанти – инхибитори на моноаминооксидаза тип А – аурорикс, моклофарм, моклобемид и антидепресанти, съдържащи флуоксетин (Прозак), пароксетин (Paxil), сертралин (Золофт), амитриптилин (Elavil), кломипрамин (Anafranil), имипрамин (Tofranil), и др.. Активното вещество в Ксетанор е Paroxetine hydrochloride /пароксетин хидрохлорид/, и е със серотонинергичен ефект, както и 5-ХТ. При краткотраен прием на посочените дози едва ли ще има неблагоприятен ефект, но продължителна употреба не се препоръчва, освен по лекарско предписание и под наблюдение. Друго взаимодействие между двата медикамента не е описано.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 25. имам гастрит и стара язва
  изписаха ми неолексан но прочетох че не се препоръчва при хора със стомашни проблеми
  страхувам се да го започна
  изписан ми е по една таблетка вечер

  1. Здравейте,

   В листовката се казва, че трябва да уведомите личния си лекар, ако имате стомашен проблем. 5-ХТ понякога може да предизвика гадене и това може да затрудни диагностицирането на евентуално обостряне на стомашното заболяване. Ако в момента стомашните Ви проблеми са в ремисия и нямате оплаквания от гадене, може да започнете с 1 таблетка вечер и ако гадене не се появи, спокойно да продължите.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 26. здр аз го пия от 2 месеца и се чуствам по добре от време на време имам замаиване това нормално ли е

  1. Здравейте,
   Ако замайването е причинено от приема на 5-ХТ – не не е нормално.Обикновено това означава, че дозата е висока за вас или 5-ХТ влиза във взаимодействие с други медикаменти. Ако замайването е било по-силно в началото на приема, възможно е с времето да изчезне и да не ви притеснява, ако няма други странични действия и се чувствате добре. Какви други лекарства приемате и по колко 5-ХТ?
   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 27. iskam da popidam dali vliqe na mozaka i imali sdrani4ni efekti

 28. Благодаря за отговора. Интересува ме също така дозировката. Тъй като неолексана го пия 3 х 1 таблетка от 50 мг, а във Вашата листовка пише, че се приема 1път на ден по 1 хапче от 50 мг.Тази дза достатъчна ли е за дневен прием?

  1. Здравейте, максимално допустимата доза за 5-Хидрокситриптофан е доста по-голяма и във вашия случай 150 мгр са добре, вие сте свикнала с тази доза и вашият организъм я приема без проблеми.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 29. Здравейте,

  В момента пия неолексан, но Вашия продукт ме заинтересува. Ще има ли проблем, след като изпия опаковката Неолексан да продължа с Вашия продукт.
  Благодаря Ви предварително за отговора.

  1. Здравейте, Ваня,
   Няма проблем, тъй като и в двата случая активното вещество е 50 мгр 5-HTP

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 30. 5-хидрокситриптофанът има ли го като самостоятелно лекарство, в смисъл,без други примеси…(преди това прочетох информацията за ” изи найт” )

 31. az pih predi vreme cipralex molq da mi kajete dali ako si kupq 5-hidroksitriptiptofan 6te imam takav efekt dolu gore i dali mpga da go piq zaedna sas prin rose oil i zaedno s viteks produkta za menstruaciq?

  1. Здравейте,

   Не мога да ви кажа дали ще има същото действие като Ципралекс, но можете да го пиете с масло от иглика (ако имате предвид primrose) и витекс 🙂

   Поздрави,

   Мария Радоева
   Ревита ООД
   https://www.revita.bg

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart