Search
Филтрирай по...

ВратигаРастението вратига произхожда от Югоизточна Европа, но сега е  широко разпространено в цяла Европа, Северна Америка и Австралия. Вратигата се използва от векове в народната медицина като лек срещу главоболие, артрит и треска. Наименованието му произлиза от латинската дума ”febrifugia”, което означава ”намаляващ треската”.

Вратигата е многогодишно растение, което цъфти между юли и октомври. Отделя силен и остър аромат. Има многобройни малки , наподобяващи маргаритки цветове, разположени на групи.  Среща се по скалистите склонове, запустелите места, между храсталаците и в градините.

Хранителните добавки от вратига обикновено съдържат листата на растението, но всичките  му надземни части могат да се ползват с лечебна цел. За продуктите, предлагани под формата на капсули, таблетки или течни екстракти, най-често се използват сушените или лиофилизирани листа на билката.

В народната медицина вратигата е използвана при треска, главоболие, стомашни болки, зъбобол, ухапвания от насекоми, безплодие, както и при проблеми с менструалния цикъл, тъй като притежава противовъзпалително, спазмолитично, разслабително и газогонно действие. Използва се и като съдоразширяващо и противоглистно средство. Освен това, се употребява при нервност и потиснатост и служи като общо тонизиращо средство. Смята се, че отварата на билката с мед или захар действа добре при кашлица, хрипове и затруднено дишане. При ухапване от насекоми, тинктурата от вратига, приложена външно, незабавно облекчава болката и отока. Хората вярвали, че засадена в близост до жилището, тя прочиства въздуха и предпазва от болести.

Билката е богата на сесквитерпенови лактони, най-важният от които е партенолидът. Партенолидът предпазва мозъчните кръвоносни съдове от стеснение, тъй като отпуска спазмите на гладката мускулатура. Той предпазва от прекомерно слепване на тромбоцитите и подтиска освобождаването на определени химически съединения.

Вратигата печели популярност във Великобритания през осемдесетте години като алтернатива на конвенционалните лекарства срещу мигрена. Проучване върху 270 пациенти с мигрена, разкрива, че повече от 70% от участниците се почувствали значително по-добре, след като изяждали ежедневно по 2-3 пресни листа от вратига. Проведени са няколко контролирани изследвания, използващи вратигата за превенция и лечение на мигрена. Тези изследвания водят до заключението, че ежедневният прием на билката под формата на капсули намаляват пристъпи при пациенти, които от дълги години страдат от мигренозно главоболие.

В днешно време, съвременните лекари използват вратигата главно за лечение на главоболие, артрит и други състояния, съпроводени от болка. Тя се използва и за лечение на псориазис, алергии, астма и шум в ушите.

Бременните и кърмещите жени не трябва да приемат вратига, поради риск от аборт или преждевременно раждане.


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

// Трейкинг код ЕТАРГЕТ //
×

Cart