Стевия - Revita.bg

Стевия

СтевияСтевия е единственият изцяло натурален подсладител в света, чиито калории, въглехидрати и гликемичен индекс са равни на нула. Известна още и с името сладък лист, стевията произхожда от Парагвай, където местните индианци Гуарани я използват като лек  в продължение на 1500 години. В днешно време е широко разпространена в тропическите и субтропическите части на Северна и Южна Америка.

Стевията  е многогодишно храстовидно растение, което се развива върху  влажни почви, най-често край реки, езера и блата. Има крехко стъбло и тесни леко назъбени по края листа, които се използват за чай или директна консумация. В днешно време, стевията се отглежда главно в Парагвай, Бразилия, Япония и Китай. Японците започват нейното култивиране в началото на седемдесетте години, за да я използват масово като заместител на цикламата и захарина,  които тогава са забранени от Министерството на здравеопазването поради съмнения, че са канцерогенни съединения.

Изсушените листа на стевията имат 15 пъти по-голяма сладост от тази на тръстиката. Нейният ефект настъпва по-бавно от този на захарта, но затова пък продължава много по-дълго време.  Растението предлага една наистина здравословна алтернатива на захарта и изкуствените подсладители.

Стевията съдържа много лечебни качества и от стотици години се използва от народната медицина на различните народи. В Европа е пренесена през 16 век от испанските конквистадори. Местните жители на Парагвай използвали билката не само заради сладкия й вкус, но и за лечение на обикновена простуда, грип и различни инфекции.  Народните лечители в Бразилия я използвали при диабет, срещу киселини в стомаха и като средство за укрепване на сърдечно-съдовата система.

Билката съдържа натурални растителни гликозиди (стевиозиди – 96% , от които 30% ребаудиозиди), на които се дължи сладкия й вкус. Изолирани са още три стевиолови гликозида, които показват силен антиканцерогенен ефект. Уникалното качество на стевиозида е, че на практика има  неограничен срок на годност, тъй като не влиза в реакции с киселини и основи, не променя химическия си състав от топлината и светлината. Не ферментира и не мухлясва, даже и при по-дълго съхранение. Цялото растение съдържа много фитонутриенти и  микроелементи като фосфор, калий, калций,магнезий, цинк, желязо, селен и др. Богато е и флавоноиди, витамин А, витамин С и витамини от групата В.

През 1899, швейцарският ботанист Бертони за първи път описал растението и сладкия вкус, който то притежава. Стевията поддържа панкреаса в добро състояние и редуцира нивата на кръвната захар, което я прави ефективен лек за диабет. Медицинските проучвания доказват, че стевията има благоприятен ефект при лечение на затлъстяване. Тъй като в нея не се съдържат калории, тя е прекрасно средство за намаляване на теглото. Билката може да оказва добър ефект върху нивата на холестерола. Екстрактът от билката се препоръчва от Световната Здравна Организация за лечение на хипертония, като същевременно не  влияе на кръвно налягане, което е в нормални граници.

Намалява усещането за глад и нуждата от сладки храни, съкращава възстановителния период след простуда и грип. Не причинява кариес и лекува заболяванията на венците, тъй като има и изразено антибактериално действие. Проведени са изследвания, които доказват, че стевията намалява желанието за тютюн и алкохол. Доказано е, че билката прочиства токсините от организма. Яйцата на кокошки, които приемали много малко количество стевия на прах, прибавяно към храната, увеличили здравината си с 75%. Този факт води до заключението, че в близкото бъдеще стевията може да се използва успешно за лечение и на остеопороза.

Стевията влиза в състава на  различни хранителни добавки, напитки, и чайове. Тя продължава да печели все по-голяма популярност по света, тъй като броят на хората, които са оценили ползата и благотворния й ефект върху здравето, нараства непрекъснато.

Ревита Ви препоръчва:

Стевия 40.5 mg,

Коментари

  1. Здравейте,

   По принцип стевия се препоръчва за прием от диабетици. За да сте напълно спокойна, че стевията няма да повлияе на нивото на кръвната захар, замервайте стойностите й преди и след употребатана стевия. Препоръчваме Ви този продукт: Стевия 40.5 mg, естествен подсладител

   Хубав ден,
   Соня Атанасова
   http://www.revita.bg

 1. Имам Диабет 1 тип и когато използвам стевия, кръвната ми захар се вдига! Много! Защо навсякъде пише, че тя намалява кръвната захар и лекува панкреаса?

  1. Здравейте, Виолета,
   Каква стевия използвате, на коя фирма, каква опаковка?

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...