Тинтява - Revita.bg

Тинтява

ТинтяваТинтява е наименованието на около 360 вида едногодишни, двугодишни или многогодишни тревисти растения. Той достига до метър височина, има гладки листа с елипсовидна форма и дребни цветове, отделящи силен аромат. Най-употребяваната част от растението е месестият му корен. Тинтявата расте по тревистите високопланински ливади, горите и блатистите местности, разположени между 700м и 2400м  надморска височина. Най-разпространена е  в умерения пояс на Азия, Европа и Северна Америка. През 1906 година в едно британското списание по ботаника тинтявата е наречена „кралица на всички високопланински растения, познати по света”. Това е  растението, „съживяващо сърцето и ума на нежния пол”.

Тинтявата се е използвала като лек в индийската медицина аюрведа и в древната китайска медицина като антипиретично и антихелминтно средство. Корените от тинтява се използват от векове и в народната медицина на европейските народи.  Лечебният ефект от техния екстракт е документиран в продължение на дълъг период от време в много известни учебници по медицина. Той е изключително полезен при изтощение, дължащо се на хронични заболявания, в случаи на обща слабост и липса на апетит.

Тинтявата съдържа едни от най-горчивите гликозиди (гентиопикрин и амарогентин), познати на науката досега. Те стимулират секрецията на слюнка в устата и солна киселина в стомаха. Освен това тя е богата на алкалоиди, тритерпени, пектин, танин, микроелементите бор, желязо и цинк.

Данните от последни научни експерименти проведени доказват, че екстрактът от корените на тинтява засилва секрецията на стомашната лигавица и служи като апетитовъзбуждащо средство. Друго изследване доказва, че  той стимулира храносмилането, отделянето на слюнка и жлъчен сок. Има благотворен ефект върху чернодробната функция. Съвременните медицински проучвания разкриват, че билката има и кръвотворен, антибактериален, противогъбичен и стимулиращ имунитета ефект. Използва се като лек за възпалено гърло и при различните видове артрит. Многобройни изследвания доказват, че е много добро средство за бързо зарастване на рани. Влиза в състава на някои фармацевтични препарати за отказване от тютюнопушене. Използва се и в голям брой козметични продукти.

Не се препоръчва употребата на хранителни добавки от  корени  от тинтява по време на бременност и кърмене. Не трябва да се приемат от пациенти страдащи от стомашна язва и деца под 18 години.

Ревита Ви препоръчва:

Синугард, 156 mg

Броуд спектрум ензими, 275 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...