Пантетин

коензимни форми на Витамин BПантетинът е органично съединение на пантотеновата киселина (витамин В5), което играе редица важни функции в организма. В тялото той се превръща в ацетил-коензим А, който играе централна роля в метаболизма на белтъчините, мазнините и въглехидратите. Пантетинът е необходим и за производството на противовъзпалителни стероидни хормони в надбъбречната кора, както и за синтеза на тестостерон, който подобрява мъжката потентност. В същото време пантетинът съдейства за подобряването на паметта и увеличава мускулната сила и издръжливост. Той активно се грижи за сърдечносъдовата система като увеличава синтеза на Омега-3 докозахексаенова и ейкозапентаенова мастни киселини, които отговарят за намаляване нивата на вредния холестерол и подобряват кръвообращението.

При недостиг на пантетин страдат белтъчинната, мастната и въглехидратната обмяна на веществата, особено при гладуване, осъществявано без консултация от лекар.

Пантетинът притежава изненадващо широка гама от терапевтични свойства. Той е високо ефективен при лечение на автоимунни заболявания (ревматизъм, ревматоиден артрит, лупус и др.), алергии (уртикария, астма, екзема). Има положително действие върху червата при колит, болест на Крон и кандидоза, като допринася за развитието на полезни бактерии. Пантетинът се прилага и за подобряване на обмяната на веществата в сърдечния мускул, като увеличава силата на контракциите и намалява честотата им. Той помага в програмите за корекция на теглото, особено при отслабване с ниско-въглехидратната диета на д-р Р. Аткинс, като подобрява окисляването на мастните киселини. Не на последно място, пантетинът има силен анти-стресов ефект – той повишава устойчивостта към всички стресови фактори и помага за преодоляване на синдрома на хроничната умора.

Най-добрите източници на пантетин са яйчни жълтъци, царевица, карфиол, зеле, броколи, доматите, авокадо, леща, животинските дреболии, пуйка, патица, пилешко, сьомга, мляко, грах, фъстъци, соя, сладки картофи, слънчогледово семе, цели зърна и зърнени култури.

Вашият коментар

Close Menu