Менопауза - Revita.bg

Менопауза

МенопаузаМенопаузата е липса на менструация за период от поне 12 месеца. Този процес започва с вариации в продължителността и силата на менструалния цикъл, които водят до спирането му. Преходният период обикновено се обозначава като перименопауза.

Активността на яйчниците е свързана с отделянето на зрели яйцеклетки, както и на някои важни хормони като естроген. Този хормон играе важна роля за предпазване на костите, ето защо през менопаузата може да се развие остеопороза (изтъняване на костите).

Обикновено менопаузата настъпва средно на 51 години, но има огромни индивидуални вариации. Перименопаузата може да започне до десет години преди окончателното настъпване на менопаузата. Определени болестни състояние и хирургически интервенции могат да ускорят настъпването й. Такива са оперативното отстраняване на яйчниците или матката, химиотерапията и др.

Симптомите на менопаузата варират при всяка жена, но най-често срещаните са следните:

·        нередовен месечен цикъл – промяна в продължителността и силата на кървене;

·        горещи вълни – обикновено се чувстват най-силно в областта на главата и гърдите като продължават между 30 секунди и няколко минути;

·        нощно изпотяване – понякога придружава горещите вълни и създава дискомфорт през нощта;

·        вагинални симптоми – сухота на влагалището, сърбежи, болка при сексуален контакт;

·        по-често уриниране, инфекции на пикочните пътища, инконтиненция;

·        емоционални симптоми – умора, проблеми с паметта, раздразнителност, резки промени в настроението;

·        промени в структурата на тялото – при много жени се наблюдава увеличаване на теглото и натрупване на мастна тъкан в областта на бедрата, дупето и корема. Възможна е и появата на бръчки.

Менопаузата е нормален етап от човешкия живот, който не подлежи на лечение. Такова е необходимо само в случаите на прекомерно изразени симптоми. Налага се приемът на хормонални препарати, съдържащи естроген и прогестерон. В някои случаи се препоръчва и приемът на антидепресанти.

Алтернативната медицина също има какво да предложи за по-лесно справяне с менопаузата. Особено полезни са фитоестрогените  (изофлавоните) в растенията. Те се съдържат в соята, лещата, граха и много други растения. Препоръчва се и допълнителният прием на витамин Е. Билките гроздовиден ресник, див ям, женско биле също са доказано ефективни. Много от симптомите на менопаузата и медицинските усложнения, до които може да доведе, могат да бъдат избегнати със здравословен начин на живот. Редовните физически упражнения могат да предотвратят сърдечно-съдовите заболявания и остеопорозата. Правилното хранене и спирането на тютюнопушенето също оказват положително влияние и намаляват вредните последствия от менопаузата.

Ревита Ви препоръчва:

Гроздовиден ресник, 40 mg

Чейндж-о-лайф, 440 mg

Детелина, 500 mg

Естросой, 335 mg

Естросой плюс, 335 mg

Див ям (корен), 425 mg

Люцерна (лист), 405 mg

Пореч масло, 1300 mg

Иглика масло, 1300 mg

Коноп § протеини § фибри, 454 mg

Конопено маслo, 237 mg

Ленено масло 57% АЛК,

Соя изофлавони, 500 mg

Менопауза, 6.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Диабет
Бялата черница – ефикасен природен лек срещу диабет и затлъстяване!
    Черницата е добре позната в традиционната китайска и японска медицина. Най-новите изследвания потвърждават ползите на екстракта от листа на черница за подобряване...
Киселинен рефлукс
Стомашни киселини – има нови и ефикасни методи на лечение!
    Стомашните киселини засягат повече от 40% от населението на света. При честа или болезнена поява на стомашни киселини, проблемът се корени в...
Ензими
Ензимите, без които не усвояваме ценните вещества от храната!
  Ензимите играят жизнено важна роля в тялото – те разграждат храната до субстанции, които безпроблемно да бъдат абсорбирани и използвани. При ниска ензимна...