Вирусен гастроентерит - Revita.bg

Вирусен гастроентерит

Вирусен гастроентеритГастроентеритът е заболяване, свързано с възпаление на стомаха, тънките черва и дебелото черво. Вирусният гастроентерит е инфекция, причинена от различни вируси и е свързана с повръщане и диария. Болният може да има главоболие, висока температура, болки в корема. Симптомите обикновено се проявяват 1-2 дни след заразяването и могат да продължат до десетина дни в зависимост от вида на вируса-причинител.

За повечето потърпевши гастроентеритът не е сериозно заболяване и те се възстановяват бързо без трайно последствия. При някои хора обаче това може да се превърне в сериозен проблем, особено ако не се приемат достатъчно течности. Особено силно са застрашени хората, страдащи от имунодефицитни заболявания, тъй като те имат отслабена имунна система.

Вирусният гастроентерит е силно заразно заболяване, което се предава при директен контакт с болен човек. Възможно е заразяването да бъде резултат и от приема на заразени храни и напитки. Заразяването на храната може да се получи от досег със заразени хора, които я приготвят или сервират. Мекотелите например могат да бъдат заразени от канализацията, затова те трябва да се консумират добре сготвени.

Вирусния гастроентерит се среща по целия свят като в зависимост от вида причинител има промени в сезонната активност. Заболяването може да засегне хора от двата пола и от всички възрастови групи.

Обикновено за диагностициране на болестта е достатъчен физически преглед и наблюдаване на симптомите. Най-важното за лечението на вирусния гастроентерит е да се избегне сериозната загуба на течности. Трябва да се избягват антибиотиците, тъй като те нямат влияние  върху вируса.

Превенцията на вирусния гастроентерит е свързана с често миене на ръцете, подходяща дезинфекция на дома, пране на дрехите при висока температура. Трябва да се избягва храна, за която има съмнения, че е заразена.

Ревита Ви препоръчва:

Гастритикс, 474 mg

Риган масло, 75 mg

Хвойна синя (плод), 425 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...