Search
Филтрирай по...

ЕндометриозаСлед дългогодишни проучвания учени от Австралия успяха да изяснят кои фактори увеличават риска от развитие на ендометриоза.

Специалистите от Куинсленд за пореден път доказаха зависимостта между болестта и появата на менструалния цикъл при жените. Според учените жените, при които менструацията е настъпила на възраст над 14 години, са подложени на двойно по-висок риск от развитие на заболяването.

Проучване, проведено с участието на над 500 жени сочи, че опасността от отделяне на клетки от ендометриума, рястящи в матката по време на менструалния цикъл, е по-висока при пълните жени. Наднорменото тегло от своя страна е от първостепенно значение за момента на настъпване на първата менструация при момичетата.

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява в други органи в областта на таза. Според статистиката заболяването засяга близо 10% от жените в детеродна възраст, като в ранните етапи болестта се диагностира рядко.

Тази публикация има 2 коментари

 1. Прощавайте, но не видях никъде да сте описали факторите, които сте подчертали с черен шрифт като водещ текст в “статията” освен, че “Според учените жените, при които менструацията е настъпила на възраст над 14 години, са подложени на двойно по-висок риск от развитие на заболяването.” След което сте описали толкова сложно заболяване с две изречения. Copy/Paste ви е работата + без никакво развитие на информацията. Малко по-сериозно като представяте информация. Благодаря!

  1. Здравейте,

   Благодарим Ви за обратната връзка. Целта на материала и на сайта, като цяло, е чисто информативен. За съжаление, поради различни причини, е трудно информацията да бъде всеобхватна.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

// Трейкинг код ЕТАРГЕТ //
×

Cart