Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

ЕндометриозаСлед дългогодишни проучвания учени от Австралия успяха да изяснят кои фактори увеличават риска от развитие на ендометриоза.

Специалистите от Куинсленд за пореден път доказаха зависимостта между болестта и появата на менструалния цикъл при жените. Според учените жените, при които менструацията е настъпила на възраст над 14 години, са подложени на двойно по-висок риск от развитие на заболяването.

Проучване, проведено с участието на над 500 жени сочи, че опасността от отделяне на клетки от ендометриума, рястящи в матката по време на менструалния цикъл, е по-висока при пълните жени. Наднорменото тегло от своя страна е от първостепенно значение за момента на настъпване на първата менструация при момичетата.

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява в други органи в областта на таза. Според статистиката заболяването засяга близо 10% от жените в детеродна възраст, като в ранните етапи болестта се диагностира рядко.

Тази публикация има 2 коментари

 1. Прощавайте, но не видях никъде да сте описали факторите, които сте подчертали с черен шрифт като водещ текст в “статията” освен, че “Според учените жените, при които менструацията е настъпила на възраст над 14 години, са подложени на двойно по-висок риск от развитие на заболяването.” След което сте описали толкова сложно заболяване с две изречения. Copy/Paste ви е работата + без никакво развитие на информацията. Малко по-сериозно като представяте информация. Благодаря!

  1. Здравейте,

   Благодарим Ви за обратната връзка. Целта на материала и на сайта, като цяло, е чисто информативен. За съжаление, поради различни причини, е трудно информацията да бъде всеобхватна.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart

Количка