Ананас

Ананасът е вид тропическо растение. Същото наименование носи и неговият плод. Той произхожда от Парагвай и южната част на Бразилия. Едва през 15-ти век е пренесен в Европа. Плодът се консумира суров или във вид на компоти и сокове.

Той се характеризира с високо съдържание на кисели вещества (ябълчена или лимонова киселина). Съдържа ензима бромелин, тиамин (витамин В1), големи количества манган и витамин С.

С лечебна цел се използват корена и плода на растението. Те могат да се прилагат локално при възпаление. Ананасът има протеолитно, диуретично, противоглистно действие. Той се използва при следните болести:

  • възпаления;
  • ревматоиден артрит;
  • подпомага храносмилането;
  • спира образуването на съсиреци в кръвта (тромбози);
  • унищожава вирусите;
  • синдром на раздразненото черво;
  • стимулира червата;
  • положителен ефект върху панкреаса;
  • отоци;
  • мазна кожа (локално приложение).

Ако приемате антикоагуланти, консултирайте се с лекар преди да започнете приема на ананас, тъй като той има подобно действие.

 

Ананас, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Хормонален дисбаланс
Топ 3 природни продукти в подкрепа на женското здраве!
    Здравните теми, които вълнуват жените днес са свързани основно с начините за естествено балансиране на хормоните, предпазването от бактериални и гъбични инфекции,...
Лутеин зеаксантин
Лутеин и зеаксантин предпазват от вредния ефект на „синята светлина”!
    С развитието на технологиите се увеличава и риска от някои здравословни проблеми. Това се отнася особено много за модерното LED осветление, модерните...
Куркумин
Куркума – най-големият хит сред натуралните продукти за здраве!
    Невероятно мощните медицински ефекти на куркумата са известни от хиляди години насам. Тя е широко използвана в природната медицина на Древен Китай...