Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Ананасът е вид тропическо растение. Същото наименование носи и неговият плод. Той произхожда от Парагвай и южната част на Бразилия. Едва през 15-ти век е пренесен в Европа. Плодът се консумира суров или във вид на компоти и сокове.

Той се характеризира с високо съдържание на кисели вещества (ябълчена или лимонова киселина). Съдържа ензима бромелин, тиамин (витамин В1), големи количества манган и витамин С.

С лечебна цел се използват корена и плода на растението. Те могат да се прилагат локално при възпаление. Ананасът има протеолитно, диуретично, противоглистно действие. Той се използва при следните болести:

  • възпаления;
  • ревматоиден артрит;
  • подпомага храносмилането;
  • спира образуването на съсиреци в кръвта (тромбози);
  • унищожава вирусите;
  • синдром на раздразненото черво;
  • стимулира червата;
  • положителен ефект върху панкреаса;
  • отоци;
  • мазна кожа (локално приложение).

Ако приемате антикоагуланти, консултирайте се с лекар преди да започнете приема на ананас, тъй като той има подобно действие.

 

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart