Ананас

Ананасът е вид тропическо растение. Същото наименование носи и неговият плод. Той произхожда от Парагвай и южната част на Бразилия. Едва през 15-ти век е пренесен в Европа. Плодът се консумира суров или във вид на компоти и сокове.

Той се характеризира с високо съдържание на кисели вещества (ябълчена или лимонова киселина). Съдържа ензима бромелин, тиамин (витамин В1), големи количества манган и витамин С.

С лечебна цел се използват корена и плода на растението. Те могат да се прилагат локално при възпаление. Ананасът има протеолитно, диуретично, противоглистно действие. Той се използва при следните болести:

  • възпаления;
  • ревматоиден артрит;
  • подпомага храносмилането;
  • спира образуването на съсиреци в кръвта (тромбози);
  • унищожава вирусите;
  • синдром на раздразненото черво;
  • стимулира червата;
  • положителен ефект върху панкреаса;
  • отоци;
  • мазна кожа (локално приложение).

Ако приемате антикоагуланти, консултирайте се с лекар преди да започнете приема на ананас, тъй като той има подобно действие.

 

Ананас, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Стрес
Нервни, уморени и стресирани? Вземете ашваганда!
    Ашвагандата е билка, известен от 3 000 години с тонизиращото си антистрес действие и традиционно се използва в аюрведа медицината. Освен доказаните си...
Мозък
Как да забавим стареенето на мозъка?
    Най-опростено казано, когнитивността означава познание (да знаеш), докато паметта е да знаеш какво знаеш. Когнитивната функция е дефинирана като интелектуален процес, посредством...
Стрес
Омега-3 мастни киселини за добро здраве през целия живот!
    Омега-3 полиненаситени мастни киселини са едни от най-важните хранителни вещества за поддържане на доброто здраве през целия живот. За да си ги...