Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Митове за месотоВ полемиката между вегетарианците и месоядните всяка страна има своите аргументи. „Месото не е незаменим продукт” – твърдят вегетарианците. „Месото е необходимо за човешкия организъм” – настояват любителите на мръвката. Кой от тях е прав? И доколко е важно месото като хранителен продукт от гледна точка на неговата питателна ценност?

Месото е считано за основен източник на белтъчини и мазнини. Но белтъчините в състава на месото се усвояват по-трудно и по-бавно от тези на млечните продукти. По съдържание на незаменими аминокиселини млечните продукти не отстъпват на месото, а по някои дори го превъзхождат.

Съдържание на незаменими аминокиселини в месото и някои други видове продукти (гр./ 100 гр. продукт):

Аминокиселина:Говеждо месоМлякоОбезмасленаизвараПшеничнобрашно
Лизин1,600,261,450,25
Метионин+цистеин0,440,090,480,16
Триптофан0,210,050,180,12
Левцин1,480,321,850,85
Изолевцин0,780,191,00,43
Валин1,030,190,890,39
Треонин0,800,150,800,27
Фенилаланин+тирозин0,790,170,930,50
Хистидин0,710,090,590,20

Мазнините на месото притежават значително по-ниска хранителна стойност, тъй като са съставени предимно от наситени мастни киселини. Известно е, че наситените мастни киселини нарушават липидния обмен в организма, усилват развитието на атеросклероза и оказват пагубно въздействие върху функцията и състоянието на черния дроб.

Растителните мазнини се състоят предимно от ненаситени мастни киселини и имат течна консистенция. Те влияят положително върху обменните процеси в кожата и лигавиците и способстват за укрепване на кръвоносните съдове.

От минералните вещества в месото присъстват калций, магнезий, фосфор и желязо. Но съдържанието на тези елементи в месото не може да се сравни с това на някои растителни продукти.

Съдържание на минерални вещества в месото и някои други видове продукти (гр. /100 гр. продукт):

Минерални
вещества:
МесоИзвараБобовикултуриЗърненикултури
Калций6 – 20120 – 164115 -3488 – 80
Магнезий20 – 2723 – 24103 – 22640 – 200
Фосфор130 – 230189 – 224329 – 603150 – 349
Желязо1,2 – 3,00,3 – 0,55,9 – 15,01,0 – 4,7

По съдържание и разнообразие на витамини месото отстъпва на техните основни доставчици – плодовете и зеленчуците. Сред витамините, съдържащи се в месото, особено важни са витамините от група B (В1, В2, В4, В6) и РР (никотинамид).

Месото не е незаменим доставчик на питателни вещества, които не могат да се набавят с помощта на растителни продукти и хранителни добавки. Това, разбира се, не означава, че трябва да се откажем от вкусните месни блюда – всичко е полезно, когато се консумира умерено.


Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Cart