Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Митове за месотоВ полемиката между вегетарианците и месоядните всяка страна има своите аргументи. „Месото не е незаменим продукт” – твърдят вегетарианците. „Месото е необходимо за човешкия организъм” – настояват любителите на мръвката. Кой от тях е прав? И доколко е важно месото като хранителен продукт от гледна точка на неговата питателна ценност?

Месото е считано за основен източник на белтъчини и мазнини. Но белтъчините в състава на месото се усвояват по-трудно и по-бавно от тези на млечните продукти. По съдържание на незаменими аминокиселини млечните продукти не отстъпват на месото, а по някои дори го превъзхождат.

Съдържание на незаменими аминокиселини в месото и някои други видове продукти (гр./ 100 гр. продукт):

Аминокиселина: Говеждо месо Мляко Обезмасленаизвара Пшеничнобрашно
Лизин 1,60 0,26 1,45 0,25
Метионин+цистеин 0,44 0,09 0,48 0,16
Триптофан 0,21 0,05 0,18 0,12
Левцин 1,48 0,32 1,85 0,85
Изолевцин 0,78 0,19 1,0 0,43
Валин 1,03 0,19 0,89 0,39
Треонин 0,80 0,15 0,80 0,27
Фенилаланин+тирозин 0,79 0,17 0,93 0,50
Хистидин 0,71 0,09 0,59 0,20

Мазнините на месото притежават значително по-ниска хранителна стойност, тъй като са съставени предимно от наситени мастни киселини. Известно е, че наситените мастни киселини нарушават липидния обмен в организма, усилват развитието на атеросклероза и оказват пагубно въздействие върху функцията и състоянието на черния дроб.

Растителните мазнини се състоят предимно от ненаситени мастни киселини и имат течна консистенция. Те влияят положително върху обменните процеси в кожата и лигавиците и способстват за укрепване на кръвоносните съдове.

От минералните вещества в месото присъстват калций, магнезий, фосфор и желязо. Но съдържанието на тези елементи в месото не може да се сравни с това на някои растителни продукти.

Съдържание на минерални вещества в месото и някои други видове продукти (гр. /100 гр. продукт):

Минерални
вещества:
Месо Извара Бобовикултури Зърненикултури
Калций 6 – 20 120 – 164 115 -348 8 – 80
Магнезий 20 – 27 23 – 24 103 – 226 40 – 200
Фосфор 130 – 230 189 – 224 329 – 603 150 – 349
Желязо 1,2 – 3,0 0,3 – 0,5 5,9 – 15,0 1,0 – 4,7

По съдържание и разнообразие на витамини месото отстъпва на техните основни доставчици – плодовете и зеленчуците. Сред витамините, съдържащи се в месото, особено важни са витамините от група B (В1, В2, В4, В6) и РР (никотинамид).

Месото не е незаменим доставчик на питателни вещества, които не могат да се набавят с помощта на растителни продукти и хранителни добавки. Това, разбира се, не означава, че трябва да се откажем от вкусните месни блюда – всичко е полезно, когато се консумира умерено.


Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart