Бадем - Revita.bg

Бадем


Бадемът е вид дърво, което произлиза от Средна Азия. Днес се отглежда в Южна Европа, Северна Африка, Северна Америка. Ядливата част на дървото, позната като бадемова ядка, всъщност представлява семето на растението. Бадемът е ниско широколистно дърво с бели или бледорозови цветове.

Той съдържа есенциални мастни киселини, витамини, минерали, протеини, гликозиди. С лечебна цел се използват ядките и извлеченото от тях бадемово масло. То има астрингентно (уплътнява тъканите и намалява секрециите) и успокояващо действие.

Бадемовото масло намира приложение при суха, възпалена и сърбяща кожа.

  • намалява нивото на холестерола;
  • подобрява вида на кожата;
  • усилва перисталтиката на червата;
  • превенция на рак;
  • подхранва нервната система и мозъка (широко приложение в Аюрведа);
  • противовъзпалителни свойства;
  • подсилва имунната система;
  • стимулатор за подхранване на корените на косата;
  • укрепва костите и зъбите (поради високото съдържание на фосфор);
  • подходящ за първия триместър от бременността (има високо съдържание на фолиева киселина).

При някои хора кафявата обвивка на бадема дразни храносмилателния тракт. По тази причина при тях се препоръчва ядките да се консумират само обелени.

Бадем, 6.0 out of 10 based on 3 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
UV лъчи слънцезащита
Внимание: слънцезащитната козметика не е достатъчна, нужен е колаген!
    Стане ли дума за защита от UV радиацията, всички се сещаме първо за конвенционалната слънцезащитна козметика, която се нанася локално върху кожата....
Пребиотици
Пробиотиците – оптимален източник на здраве и красота!
    Пробиотиците се използват отдавна от хората, а млечните продукти, които ги съдържат, са традиционна храна в някои райони по света. Съществуват около...
Диети
Кратко въведение в суровоядството – само за начинаещи!
    Защо сурова храна? Храненето със сурови храни се основава на схващането, че най-здравословната храна е непреминалата през топлинна обработка. Огромната част от...