Босилек - Revita.bg

Босилек


Босилекът е едногодишно тревисто растение с голо четириръбесто стъбло. Най-често има бели цветове. Плодовете му са сухи и след като узреят се разпадат на четири малки семенца.

Босилекът произлиза от Индия. Знае се, че там се култивира от повече от 5 000 години. От столетия намира приложение в лечението на астма, стрес и диабет. Всички части на растението се използват с лечебна цел.

Активната съставка на босилека е ароматно етерично масло. То придава характерните за босилека свойства: антиспазматично, газогонно, противовъзпалително. Босилекът е силно ароматна и обостряща апетита билка. Босилекът, подобно на ригана, съдържа бета-кариофилен, който потиска възпалението на дебелото черво, както и артритните възпалителни процеси. В състава му влизат и гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли.

Като лечебно средство босилекът се използва при следните болестни състояния:

· нервна система – избистря ума, при главоболие (втрива се в слепоочията), слаби нервни смущения;

· женски болести – пречистване на утробата, помага за изгонване на плацентата след раждане на дете;

· стомашно-чревни състояния – запек, ентерит, катар, стомашни крампи, повръщане;

· дихателна система – настинка, силна кашлица;

· други – помага за изхвърляне на отровата от организма (при ухапване от отровно животно).

Босилекът намира широко приложение не само като лечебно средство, но и като подправка – за приготвяне на салати, печени и говежди меса. Той е незаменима съставка в много ястия от италианската кухня. От него се приготвя прочутия италиански сос Песто.

Не са известни никакви странични ефекти от употребата на босилек. Приеман в големи дози, обаче, е токсичен. Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци.

Ревита Ви препоръчва:

Свещен босилек, 450 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
UV лъчи слънцезащита
Внимание: слънцезащитната козметика не е достатъчна, нужен е колаген!
    Стане ли дума за защита от UV радиацията, всички се сещаме първо за конвенционалната слънцезащитна козметика, която се нанася локално върху кожата....
Пребиотици
Пробиотиците – оптимален източник на здраве и красота!
    Пробиотиците се използват отдавна от хората, а млечните продукти, които ги съдържат, са традиционна храна в някои райони по света. Съществуват около...
Диети
Кратко въведение в суровоядството – само за начинаещи!
    Защо сурова храна? Храненето със сурови храни се основава на схващането, че най-здравословната храна е непреминалата през топлинна обработка. Огромната част от...