Билките са решението при менопаузата

Билките са решението при менопаузата Д-р Антоанета Атанасова, акушер-гинеколог, отговаря на въпросите на “Ревита”

Какво представлява менопаузата?
Менопаузата е липса на менструация за период от поне 12 месеца. Има два вида менопауза – ранна и физиологична. За ранна менопауза може да се говори, когато тя се прояви преди 44-годишна възраст на жената. Обикновено тези промени засягат дамите от 45 до 55 години. Менопаузата може да е физиологична – т.е да настъпи, защото това е естественият цикъл на женския организъм, но и поради редица други причини. Например ранната менопауза се проявява след някои операции като е отстранена матката, след химио- или лъче-терапия при лечение на рак, при синдром на изтощените яйчници, когато те не отделят достатъчно хормони…

Какви са симптомите на менопаузата?
Обикновено жената започва да се оплаква от горещи вълни, нощно изпотяване, общо безпокойство, депресия, плачливост, проблеми със съня. Има разбира се, и редица физиологични проблеми. В този период намалява костната плътност, еластичността на лицето на кожата вече не е както преди години. Това е причина да се образуват повече бръчки, има силно изразена сухота на влагалището, жената се чувства дискомфортно и това пречи на половите й контакти, често уринира. Добре е дамите да знаят, че в този период сериозно се увеличава и рискът от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт, тъй като хормоните, които доскоро са предпазвали сърцето вече ги няма. Остеопорозата също не е за подценяване. За щастие тя не се развива при всички.

Кога жената трябва да потърси лекарска помощ?
Добре е още при първите симптоми – горещите вълни и нощното изпотяване, жената да се консултира с акушер-гинеколог. Той може да я посъветва как да се предпази от другите по-сериозни заболявания – инфаркт, инсулт, остеопороза, инконтиненция, атрофия на влагалището… От изключително значение е, ако по време на менопаузата пациентката получи кървене от влагалището веднага да се обърне към лекар. Той ще й назначи лечение преди да са възникнали по-опасни проблеми.

Има ли начин да се подтиснат симптомите на менопаузата?
При ранната менопауза може да се приложи хормонално-заместителна терапия под формата на лепенки или таблетки. Те съдържат двата хормона естроген и прогестерон. Важно е обаче терапията да се следи стриктно от лекар, защото има известни рискове. При физиологичната менопауза симптомите могат да се подтиснат с билкови препарати, които съдържат фитоестрогени от растителен произход. Те са много добро средство за справяне с проблеми като горещите вълни или нощното изпотяване.

Може ли да се удължи цикълът на жената?
При хормонално-заместителната терапия с естрогени и прогестерон цикълът се удължава до 5 години. Важно е обаче жената постоянно да прави изследвания при мамолог и цитонамазка. Фитопрепаратите могат да се вземат без ограничения във времето.

Как трябва да се отнасят близките към жена в менопауза?
Някои пациентки са с много тежки оплаквания, но близките им трябва да проявят търпимост и разбиране. Когато жената не се наспи, когато се изпотява непрекъснато, изпада в депресия, уморена е… животът й се струва нетърпим. Ето защо препоръчвам в този период да взема растителни препарати, които са безвредни и могат да облекчат редица от неприятните симптоми.

Билките са решението при менопаузата, 8.0 out of 10 based on 4 ratings

Коментари

 1. Аз съм на почти 45год. и вече нямам цикъл от февруари месец.Образуват ми се нерви и топли вълни през деня.За сега нямам нарушения на нощния ми сън Какво.ще ми препоръчате?

 2. Здравейте,
  От около половин година имам признаци на менопауза, имам само една менструация през това време, напълнях с 5 кг, въпреки че спортувам активно, почти постоянна депресия и панически атаки. Вземам масло от вечерна иглика и ремифемин. Моля Ви, дайте ми съвет. Забравих да спомена, че съм на 50 г. и съм физически здрава..

  1. Здравейте,

   Понякога хормоналният дисбаланс в периода на пременопауза отключва заболявания на щитовидната жлеза, които протичат с психични отклонения. Добре е да направите консултация с ендокринолог. Симптомите на депресия в климакса успешно се овладяват с 5-хидрокситриптофан, дозиран според нуждата, но започвате с 50 мг. Добре е да спазвате диета без сладки и тестени храни и да продължите да спортувате. Не са за пренебрегване ежедневните сутрешни физически упражнения, които стимулират кръвообръщението и ендокринния баланс, и подобряват настроението.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 3. Здравейте,
  Мисля че влизам в менопауза,много съм нервна, всичко ме дразни, казаха ми че е по-добре да взимам билки, Вие какво ще ми препоръчате?

 4. Имам сериозен проблем с изпотяването.В менопауза съм 0т 2013 януари след тотална лапароскопска хистеректомия без аднекси.
  Потенето е ужасно силно.
  Базедова в ремисия
  Фиброаденом на гърда
  Какво ли не съм изпробвала от фитохормоните и не спира обилното потене .
  Моля , за мнение и ПОМОЩ

  1. Здравейте,

   Както знаете, хиперхидрозата е трудна за лечение, а при вас причината е хормонална, което утежнява ситуацията. Може да опитате комбинацията Гроздовиден ресник и Масло от Вечерна иглика с водни процедури и упражнения за укрепване на вегетативната нервна система.

   д-р Аелита Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Хормонален дисбаланс
Топ 3 природни продукти в подкрепа на женското здраве!
    Здравните теми, които вълнуват жените днес са свързани основно с начините за естествено балансиране на хормоните, предпазването от бактериални и гъбични инфекции,...
Лутеин зеаксантин
Лутеин и зеаксантин предпазват от вредния ефект на „синята светлина”!
    С развитието на технологиите се увеличава и риска от някои здравословни проблеми. Това се отнася особено много за модерното LED осветление, модерните...
Куркумин
Куркума – най-големият хит сред натуралните продукти за здраве!
    Невероятно мощните медицински ефекти на куркумата са известни от хиляди години насам. Тя е широко използвана в природната медицина на Древен Китай...