Search
Филтрирай по...

Билките са решението при менопаузата

Д-р Антоанета Атанасова, акушер-гинеколог, отговаря на въпросите на “Ревита”

Какво представлява менопаузата?
Менопаузата е липса на менструация за период от поне 12 месеца. Има два вида менопауза – ранна и физиологична. За ранна менопауза може да се говори, когато тя се прояви преди 44-годишна възраст на жената. Обикновено тези промени засягат дамите от 45 до 55 години. Менопаузата може да е физиологична – т.е да настъпи, защото това е естественият цикъл на женския организъм, но и поради редица други причини. Например ранната менопауза се проявява след някои операции като е отстранена матката, след химио- или лъче-терапия при лечение на рак, при синдром на изтощените яйчници, когато те не отделят достатъчно хормони…

Какви са симптомите на менопаузата?
Обикновено жената започва да се оплаква от горещи вълни, нощно изпотяване, общо безпокойство, депресия, плачливост, проблеми със съня. Има разбира се, и редица физиологични проблеми. В този период намалява костната плътност, еластичността на лицето на кожата вече не е както преди години. Това е причина да се образуват повече бръчки, има силно изразена сухота на влагалището, жената се чувства дискомфортно и това пречи на половите й контакти, често уринира. Добре е дамите да знаят, че в този период сериозно се увеличава и рискът от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт, тъй като хормоните, които доскоро са предпазвали сърцето вече ги няма. Остеопорозата също не е за подценяване. За щастие тя не се развива при всички.

Кога жената трябва да потърси лекарска помощ?
Добре е още при първите симптоми – горещите вълни и нощното изпотяване, жената да се консултира с акушер-гинеколог. Той може да я посъветва как да се предпази от влошаване на състоянието и развитие на остеопороза и други сериозни заболявания. От изключително значение е, ако по време на менопаузата пациентката получи кървене от влагалището веднага да се обърне към лекар. Той ще й назначи лечение преди да са възникнали по-опасни проблеми.

Има ли начин да се подтиснат симптомите на менопаузата?
При ранната менопауза може да се приложи хормонално-заместителна терапия под формата на лепенки или таблетки. Те съдържат двата хормона естроген и прогестерон. Важно е обаче терапията да се следи стриктно от лекар, защото има известни рискове. При физиологичната менопауза симптомите могат да се подтиснат с билкови препарати, които съдържат фитоестрогени от растителен произход. Те са много добро средство за справяне с проблеми като горещите вълни или нощното изпотяване.

Може ли да се удължи цикълът на жената?
При хормонално-заместителната терапия с естрогени и прогестерон цикълът се удължава до 5 години. Важно е обаче жената постоянно да прави изследвания при мамолог и цитонамазка. Фитопрепаратите могат да се вземат без ограничения във времето.

Как трябва да се отнасят близките към жена в менопауза?
Някои пациентки са с много тежки оплаквания, но близките им трябва да проявят търпимост и разбиране. Когато жената не се наспи, когато се изпотява непрекъснато, изпада в депресия, уморена е… животът й се струва нетърпим. Ето защо препоръчвам в този период да взема растителни препарати, които са безвредни и могат да облекчат редица от неприятните симптоми.

Тази публикация има 34 коментари

 1. здравейте—в критическата съм и имам сърбежи по тялото—какво ще ми препоръчате да пия —–бяха ми изписали ремифемин но няма ефект

  1. Здравейте,
   Ако не се дължат на кожно заболяване – екзема и т.н. /дерматолог/, сърбежите в климакс може да се дължат на претоварване на черния дроб с продукти от обмяната на естрогените, други хормони и вещества от обмяната на веществата. В такива случаи, повишените до токсично ниво метаболити, може да се отделят/изхвърлят и през кожата, което причинява сърбеж. Добре е да вземате душ всяка сутрин /за отмиване на изхвърленото през нощта от порите/ и да се обливате с разтвор на сода бикарбонат. От хранителните добавки са подходящи Хлорофреш, Хлорела, Детокс програмите, продуктите с бял трън – тисилин и др. Вечер преди зспиване – 5-хидрокситриптофан от 100 мг и Магнезий. Диета без животински продукти /съдържат много хормони, които ще усилят сърбежа/, без консерванти.

   д-р Аелита Петрова

 2. Здравейте,мога ли да приемам чай от червена детелина и прим ойл заедно.В климакс съм и не се чувствам добре.

 3. Здравейте, 2009-2010 г. ми направиха хистеректомия, оставиха ми яйчниците. ” Меносан” на индийската фирма Хималая е добавката, която взимам от години. Успешно се бори с топлите вълни и др. През целия период сънят ми е добър нямам топли вълни вечер. Взимам допълнително магнезий, витамини,Омега -3 и др. Проблема ми е, че преди този период съм с диагноза ПР, което отшумя почти напълно. Сега през периода на менопауза чувствам леки паники – замайване, световъртеж, главоболие,страхове. Като че ли нещо ми става в главата това ми е много мъчително, защото чувствам, че е на психична основа. Това, което сте препоръчали по-горе: ендокринолог и 5- хидроситриптофан би ли помогнало. Нямам наблюдаващ лекар след операцията толкова години.

  1. Здравейте,

   Както знаете, хормоналните промени по време на менопауза може да предизвикат психични отклонения. Възможно е 5-ХТ да ви помогне. Добре е а се консултирате и с ендокринолог.

   Здравейте,
   Както знаете, хормоналните промени по време на менопауза може да предизвикат психични отклонения. Възможно е 5-ХТ да ви помогне. Добре е а се консултирате и с ендокринолог.

 4. Здравейте!
  На 40 години съм и отскоро имам проблеми с изпотяването. Случва се вечер (непосредствено след гореща вълна, траеща 2-3 минути) и през нощта. Също така, от време на време, се случва да изпусна няколко капки урина през нощта, без да се събудя, за да отида в тоалетната. Не съм нервна, нямам променливи настроения, избухливост и т.н. Позитивен човек съм и се старая всички около мен да са такива.
  ПП: Преди 7 години ме оперираха от рак на шийката на матката, не съм подлагана на химио и лъчетерапии, нямам премахнати органи.
  Какво ще ми препоръчате? Принципно редпочитам билки…

 5. На 41 години съм. С ендометриоза. В момента имам и миомни възли. От единия яйчник почти нищо не е останало след операция.
  От пролетта цикълът ми закъснява и при прегледи се оказва, че образувам функционални кисти – пиех Дуфастон.
  Предпоследен цикъл – 26.08.2017 – много оскъден, по-скоро като кафяво течение.
  Преглед на гинеколог 05.09.2017 – ще липсва овулация / няма доминантен фуликул. Последен цикъл – 10.10.2017 – отново много оскъден, по-скоро като течение.
  Изследвания направени на 13.10.2017:
  TSH S 2.75 µIU/ml 0,27 – 4,2 ECLIA
  LH S 40.77 IU/L 2,40 – 12,60 ECLIA
  FSH S 70.52 IU/L 3,5 – 12,5 ECLIA
  Prolactin S 185.4 µIU/ml 101,76 – 487,60 ECLIA
  Estradiol S 5 pg/ml 12,5 – 166 ECLIA
  Anti-Mullerian Hormone S 0.025 ng/ml 0,097 – 2,96 ECLIA *
  След прегледа с гинеколог – всичко говори за менопауза и да направя изследвания след 2-3 цикъла. Тъй като се чувствам добре не ми предписаха никакви хапчета.
  Тъй като ми се иска още 1 дете какви добавки бих могла да пия?
  Самопредписах си Витекс, пия го от 2 седмици и се чувствам добре.
  Мога ли да включа и други добавки, които биха спомогнали забременяването или да продължавам с Витекс? Мога ли да пия и витамин Д?
  P.S. с еднометриоза съм и тромбофилия.

  1. Здравейте,

   Витекс и витамин Д са добри за здравето на половите органи, но за съжаление хранителни добавки и самолечение, при това състояние на яйчниците, трудно ще помогнат за забременяване. Необходима Ви е консултация с АГ специалист по репродуктивно здраве и евентуално лечение с медикаменти. Алтернативния подход също изисква лечение от лекар-специалист в алтернативната медицина, който да наблюдава процеса на лечение.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 6. Здравейте на 43години със Ходжкин съм,проблеми те с менструацията ми започнаха след раждането на втория ми син (10години) закъсняваше или идваше на другия месец повече от 27дена, сега от 2016-2017година започва да не ми идва с месеци, миналата година само един път усетих вълни, след това много ме боляха яйчниците пих 6месеца каквото ми изписани гинеколога и поне болките престанаха, сега тая година март месец ми дойде 2пъти и сега октомври, не смея да пия какво да е защото да не ми се лепи нещо лимфата, може и нещо да съм пропуснала.

  1. Здравейте,

   Подходяща е Червена детелина – пречиства кръвта и лимфната течност, подпомага функцията на яйчниците, успокоява симптомите на менопаузата.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 7. Здравейте, от2 години съм Оперирана, миомен възел, яйчниците са запазени, какви таблетки ще препоръчате за обилно потене? Пих Феминор дуо 3 месеца, но напълнях много от тях.

 8. Здравейте,
  На 48г съм и от 1г и 8 м нямам цикъл.Пиех Феминорм, но го спрях, защото вълните ми намаляха, но много бързо започна да ми се отпуска кожата на лицето .Ако може да ми дадете някакъв съвет за хранене, спортуване или хомеопатия?

  1. Здравейте,

   Здравословно хранене без консерванти, ограничаване на въглехидратите и мазнините с животински произход, хранене 5 пъти на ден малки порции, йога, чи гун, рейки или обикновена физзарядка за стимулиране на метаболизма. Масажи на лицето с Кокосово масло. BioCell CollagenTM /Биосел колаген/. Всички тези неща може да намерите в интернет – Потърсете, със сигурност ще намерите нещо подходящо за Вас.

   https://revita.bg/28502/zdrave-i-krasota/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7/

   https://www.youtube.com/watch?v=BRD9pJAu7Vo; https://www.youtube.com/watch?v=9_-jMGvdSuU; https://www.youtube.com/watch?v=BUY8FM0o52c; https://www.youtube.com/watch?v=MCtTiIPnGSA
   ,,,,,,,,,,,,,,,,,

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 9. Аз съм на 64 г и съм в климакс от 14год. Симптоми: депресия плачивост, проблем със съня, уриниране през нощта, , остеопороза, високо кръвно, обилно изпотяване при физическо натоварване(колоездене, разходки). Не съм ходила на гинеколог от повече от 15 гад. Искам да отида, но не зная добър, поне в Бургас няма. В момента към в Пазарджик и ще ми е удобно да отида в Пловдив или София. Не съм изследвали естроген и не съм сигурна кой от 3-те. Имам повишен малко парат хормон, а хормоните за гуша са в норма. Моля дайте ми съвет при кого да отида и как да подобря състоянието си? Карам всеки ден велосипед около 8км, друго движение не правя. Когото добавя 1,5часа бърза разходка кръвното ми се нормализира и безсолно храна и без месо
  Дори хляб не ям напериоди, заради солта. Съдържанието на Name I Cl са на горната граница. Ниско ниво но Cа имам. Пия от ноември 2016г по 10 капки вит D 2 пъти седмина и В12 също, защото беше около 100. В12 усвояватм1 единица от всяка таблетка. Много от малка причина вдигам кръвно 160/90 или 100. Като ми се покачи В12 се подобрява нервната система. Не понасям химически таблетки за кръвно. Изпробвано към около 12 до 15 вида. Горещата вана сваля за 20 минути кръвното ми, дори са е 180/110. И такова съм имала

  1. Здравейте,

   Добре е да направите консултация с ендокринолог в УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев“
   http://www.usbale.com/Za_pacienta.htm. Лекарят, в зависимост от резултатите от прегледа, вкл. УЗ, ще определи необходимите изследвания.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 10. Здравейте, от една година и половина нямам цикъл.Имах леки прокървявания за този период три пъти.Сега на 13/06ми дойде нормален цикъл, не толкова обилен , но все пак…Междувременно посетих гинеколог, който ми изписа ХЗТ Фемастон, Синтирал и Магнерот.По принцип съм много против та,и терапия и въпросът ми е Мога ли да я заместя с нещо друго?Имам изпити две хапчета от Фемастона.Благодаря

  1. Здравейте,

   Може да опитате с Витекс, Масло от Вечерна иглика и Магнерот /или Магнезий комплекс/, но резултатът е индивидуално изразен, според чувствителността на тялото ви към тези продукти. Както знаете, самолечението не винаги е удачно.

   д-р Аелита Петрова

 11. Здравейте ,бих искала да ви попитам мога ли да спра от раз хапчета за менопауза? Пия от 4месеца Фемарел подействаха ми много добре но…много напълнях искам да ги спра но се страхувам от симптомите които пак ще се върнат и тогава пак трябва да ги почна дайте ми съвет как да постъпя !

  1. Здравейте,

   Може да опитате да контролирате симптомите на менопаузата с подходяща диета, дневен режим с достатъчно почивка и сън, физически упражнения за стимулиране на ендокринната система и метаболизма, дихателни и релаксиращи упражнения. Подходящи са рейки, йога, чи гун и др. подобни. Подходящи добавки – PGX® Daily Ultra Matrix, Гроздовиден ресник и Масло от Вечерна иглика.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 12. Здравейте на 50години съм от 2години се чувствам ужасно мисля че съм в пременопауза все още имам цикъл но имам някакво напрежение в цялото тяло и отпадналост направих изследвания на хормони ендокринолога ми изписа тирозол и аз започнах да ги пия но ден и половината след приемането на тирозола се почусттвах по зле от колкото бях не можех да стана нямах сили, очите ми започнаха да ме бодат, гърдите ме болеха силно веднага ги спрях на следващият ден отидох при ендокринолога и му разказах той настояваше да ги пия джипиго ми като видя изследванията на. хормоните каза че са в норма защо е трябвало да ги пия не знам какво да правя дайте ми съвет

  1. Здравейте,

   Потърсете второ мнение при друг, по-компетентен ендокринолог, по възможност в специализирана ендокринологична клиника и/или консултация при гинеколог с ендокринологична специалност.
   https://www.google.bg/search?q=%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0&oq=%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0&aqs=chrome..69i57.2833133j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
   или https://www.google.bg/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3+%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3&*

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 13. На 51г. съм. Преди малко повече от месец ме оперираха , бяха премахнати яйчниците и матката. От тогава имам чести горещи вълни. Нощем те са придружени с изпотяване, често се будя и после трудно заспивам. Беше ми изписан Феминорм ден и нощ, но не усетих резултат. Бихте ли ме посъветвали кое ще ми е от полза.

  1. Здравейте,

   Това е трудно за лечение състояние и не всяка жена се поддава на лечението. Ревита предлага Гроздовиден ресник, с обратна информация за добър ефект. Освен това е добре да вземате Валериана корен или Маточина, Омега – 3 и магнезий. Здравословен начин на живот – хранене, физическа активност – също ще е от полза. Ако решите да опитате с Гроздовиден ресник, трябва да спрете феминорма.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 14. ЗДРАВЕЙТЕ!НА 46Г ЗАПОЧНА ПРЕМЕНОПАУЗАТА И ОТТОГАВА ИМАМ УЖАСНИ ГОРЕЩИ ВЪЛНИ.СЕГА СЪМ НА 49Г.ВЪЛНИТЕ СА СИЛНИ ,ЗА 24 ЧАСА СА НА 15-20 МИН И ТРЯТ 3 МИН.ПРЕЗ НОЩТА Е КОШМАР,ЗАШОТО НЕ МОГА СПЯ.ПИХ КАКВИ ЛИ НЕ ХАПЧЕТА,НИЩО НЕ МИ ПОМАГА.НАПРАВИХ СИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ХОРМОНИТЕ,КАЗАХА МИ,ЧЕ СА НОРМАЛНИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО МИ.НЯМАМ ЖЕЛАНИЕ ДА ПРАВЯ НИЩО,НЕ МЕ РАДВА НИЩО,УМОРЕНА СЪМ,ЛИПСВА ЖЕЛАНИ Е ЗА СЕКС.ОТЧАЯНА СЪМ.МОЛЯ ВИ,ПОМОГНЕТЕ МИ!БЛАГОДАРЯ

  1. Здравейте,

   За овладяване на това състояние е необходимо да преминете към здравословен начин на живот – здравословно хранене без консерванти, с предимно вегетариански храни, без добавена захар; ежедневни дихателни, физически и релаксиращи упражнения – рейки, йога, чи гун, каланетика, пилатес; приятни, доставящи удоволствие занимания, достатъчно сън и почивка. Хранителни добавки – Менопауза формула, Вечерна иглика масло, Валериана корен или Маточина.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 15. Аз съм на почти 45год. и вече нямам цикъл от февруари месец.Образуват ми се нерви и топли вълни през деня.За сега нямам нарушения на нощния ми сън Какво.ще ми препоръчате?

  1. ИМАМ СЪЩИТЕ СИМПТОМИ.

 16. Здравейте,
  От около половин година имам признаци на менопауза, имам само една менструация през това време, напълнях с 5 кг, въпреки че спортувам активно, почти постоянна депресия и панически атаки. Вземам масло от вечерна иглика и ремифемин. Моля Ви, дайте ми съвет. Забравих да спомена, че съм на 50 г. и съм физически здрава..

  1. Здравейте,

   Понякога хормоналният дисбаланс в периода на пременопауза отключва заболявания на щитовидната жлеза, които протичат с психични отклонения. Добре е да направите консултация с ендокринолог. Симптомите на депресия в климакса успешно се овладяват с 5-хидрокситриптофан, дозиран според нуждата, но започвате с 50 мг. Добре е да спазвате диета без сладки и тестени храни и да продължите да спортувате. Не са за пренебрегване ежедневните сутрешни физически упражнения, които стимулират кръвообръщението и ендокринния баланс, и подобряват настроението.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 17. Здравейте,
  Мисля че влизам в менопауза,много съм нервна, всичко ме дразни, казаха ми че е по-добре да взимам билки, Вие какво ще ми препоръчате?

 18. Имам сериозен проблем с изпотяването.В менопауза съм 0т 2013 януари след тотална лапароскопска хистеректомия без аднекси.
  Потенето е ужасно силно.
  Базедова в ремисия
  Фиброаденом на гърда
  Какво ли не съм изпробвала от фитохормоните и не спира обилното потене .
  Моля , за мнение и ПОМОЩ

  1. Здравейте,

   Както знаете, хиперхидрозата е трудна за лечение, а при вас причината е хормонална, което утежнява ситуацията. Може да опитате комбинацията Гроздовиден ресник и Масло от Вечерна иглика с водни процедури и упражнения за укрепване на вегетативната нервна система.

   д-р Аелита Петрова

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart