Билките са решението при менопаузата - Revita.bg

Билките са решението при менопаузата

Билките са решението при менопаузата Д-р Антоанета Атанасова, акушер-гинеколог, отговаря на въпросите на “Ревита”

Какво представлява менопаузата?
Менопаузата е липса на менструация за период от поне 12 месеца. Има два вида менопауза – ранна и физиологична. За ранна менопауза може да се говори, когато тя се прояви преди 44-годишна възраст на жената. Обикновено тези промени засягат дамите от 45 до 55 години. Менопаузата може да е физиологична – т.е да настъпи, защото това е естественият цикъл на женския организъм, но и поради редица други причини. Например ранната менопауза се проявява след някои операции като е отстранена матката, след химио- или лъче-терапия при лечение на рак, при синдром на изтощените яйчници, когато те не отделят достатъчно хормони…

Какви са симптомите на менопаузата?
Обикновено жената започва да се оплаква от горещи вълни, нощно изпотяване, общо безпокойство, депресия, плачливост, проблеми със съня. Има разбира се, и редица физиологични проблеми. В този период намалява костната плътност, еластичността на лицето на кожата вече не е както преди години. Това е причина да се образуват повече бръчки, има силно изразена сухота на влагалището, жената се чувства дискомфортно и това пречи на половите й контакти, често уринира. Добре е дамите да знаят, че в този период сериозно се увеличава и рискът от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт, тъй като хормоните, които доскоро са предпазвали сърцето вече ги няма. Остеопорозата също не е за подценяване. За щастие тя не се развива при всички.

Кога жената трябва да потърси лекарска помощ?
Добре е още при първите симптоми – горещите вълни и нощното изпотяване, жената да се консултира с акушер-гинеколог. Той може да я посъветва как да се предпази от другите по-сериозни заболявания – инфаркт, инсулт, остеопороза, инконтиненция, атрофия на влагалището… От изключително значение е, ако по време на менопаузата пациентката получи кървене от влагалището веднага да се обърне към лекар. Той ще й назначи лечение преди да са възникнали по-опасни проблеми.

Има ли начин да се подтиснат симптомите на менопаузата?
При ранната менопауза може да се приложи хормонално-заместителна терапия под формата на лепенки или таблетки. Те съдържат двата хормона естроген и прогестерон. Важно е обаче терапията да се следи стриктно от лекар, защото има известни рискове. При физиологичната менопауза симптомите могат да се подтиснат с билкови препарати, които съдържат фитоестрогени от растителен произход. Те са много добро средство за справяне с проблеми като горещите вълни или нощното изпотяване.

Може ли да се удължи цикълът на жената?
При хормонално-заместителната терапия с естрогени и прогестерон цикълът се удължава до 5 години. Важно е обаче жената постоянно да прави изследвания при мамолог и цитонамазка. Фитопрепаратите могат да се вземат без ограничения във времето.

Как трябва да се отнасят близките към жена в менопауза?
Някои пациентки са с много тежки оплаквания, но близките им трябва да проявят търпимост и разбиране. Когато жената не се наспи, когато се изпотява непрекъснато, изпада в депресия, уморена е… животът й се струва нетърпим. Ето защо препоръчвам в този период да взема растителни препарати, които са безвредни и могат да облекчат редица от неприятните симптоми.

Билките са решението при менопаузата, 8.0 out of 10 based on 4 ratings

Коментари

 1. Здравейте на 50години съм от 2години се чувствам ужасно мисля че съм в пременопауза все още имам цикъл но имам някакво напрежение в цялото тяло и отпадналост направих изследвания на хормони ендокринолога ми изписа тирозол и аз започнах да ги пия но ден и половината след приемането на тирозола се почусттвах по зле от колкото бях не можех да стана нямах сили, очите ми започнаха да ме бодат, гърдите ме болеха силно веднага ги спрях на следващият ден отидох при ендокринолога и му разказах той настояваше да ги пия джипиго ми като видя изследванията на. хормоните каза че са в норма защо е трябвало да ги пия не знам какво да правя дайте ми съвет

  1. Здравейте,

   Потърсете второ мнение при друг, по-компетентен ендокринолог, по възможност в специализирана ендокринологична клиника и/или консултация при гинеколог с ендокринологична специалност.
   https://www.google.bg/search?q=%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0&oq=%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0&aqs=chrome..69i57.2833133j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
   или https://www.google.bg/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3+%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3&*

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 2. На 51г. съм. Преди малко повече от месец ме оперираха , бяха премахнати яйчниците и матката. От тогава имам чести горещи вълни. Нощем те са придружени с изпотяване, често се будя и после трудно заспивам. Беше ми изписан Феминорм ден и нощ, но не усетих резултат. Бихте ли ме посъветвали кое ще ми е от полза.

  1. Здравейте,

   Това е трудно за лечение състояние и не всяка жена се поддава на лечението. Ревита предлага Гроздовиден ресник, с обратна информация за добър ефект. Освен това е добре да вземате Валериана корен или Маточина, Омега – 3 и магнезий. Здравословен начин на живот – хранене, физическа активност – също ще е от полза. Ако решите да опитате с Гроздовиден ресник, трябва да спрете феминорма.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 3. ЗДРАВЕЙТЕ!НА 46Г ЗАПОЧНА ПРЕМЕНОПАУЗАТА И ОТТОГАВА ИМАМ УЖАСНИ ГОРЕЩИ ВЪЛНИ.СЕГА СЪМ НА 49Г.ВЪЛНИТЕ СА СИЛНИ ,ЗА 24 ЧАСА СА НА 15-20 МИН И ТРЯТ 3 МИН.ПРЕЗ НОЩТА Е КОШМАР,ЗАШОТО НЕ МОГА СПЯ.ПИХ КАКВИ ЛИ НЕ ХАПЧЕТА,НИЩО НЕ МИ ПОМАГА.НАПРАВИХ СИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ХОРМОНИТЕ,КАЗАХА МИ,ЧЕ СА НОРМАЛНИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО МИ.НЯМАМ ЖЕЛАНИЕ ДА ПРАВЯ НИЩО,НЕ МЕ РАДВА НИЩО,УМОРЕНА СЪМ,ЛИПСВА ЖЕЛАНИ Е ЗА СЕКС.ОТЧАЯНА СЪМ.МОЛЯ ВИ,ПОМОГНЕТЕ МИ!БЛАГОДАРЯ

  1. Здравейте,

   За овладяване на това състояние е необходимо да преминете към здравословен начин на живот – здравословно хранене без консерванти, с предимно вегетариански храни, без добавена захар; ежедневни дихателни, физически и релаксиращи упражнения – рейки, йога, чи гун, каланетика, пилатес; приятни, доставящи удоволствие занимания, достатъчно сън и почивка. Хранителни добавки – Менопауза формула, Вечерна иглика масло, Валериана корен или Маточина.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 4. Аз съм на почти 45год. и вече нямам цикъл от февруари месец.Образуват ми се нерви и топли вълни през деня.За сега нямам нарушения на нощния ми сън Какво.ще ми препоръчате?

 5. Здравейте,
  От около половин година имам признаци на менопауза, имам само една менструация през това време, напълнях с 5 кг, въпреки че спортувам активно, почти постоянна депресия и панически атаки. Вземам масло от вечерна иглика и ремифемин. Моля Ви, дайте ми съвет. Забравих да спомена, че съм на 50 г. и съм физически здрава..

  1. Здравейте,

   Понякога хормоналният дисбаланс в периода на пременопауза отключва заболявания на щитовидната жлеза, които протичат с психични отклонения. Добре е да направите консултация с ендокринолог. Симптомите на депресия в климакса успешно се овладяват с 5-хидрокситриптофан, дозиран според нуждата, но започвате с 50 мг. Добре е да спазвате диета без сладки и тестени храни и да продължите да спортувате. Не са за пренебрегване ежедневните сутрешни физически упражнения, които стимулират кръвообръщението и ендокринния баланс, и подобряват настроението.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 6. Здравейте,
  Мисля че влизам в менопауза,много съм нервна, всичко ме дразни, казаха ми че е по-добре да взимам билки, Вие какво ще ми препоръчате?

 7. Имам сериозен проблем с изпотяването.В менопауза съм 0т 2013 януари след тотална лапароскопска хистеректомия без аднекси.
  Потенето е ужасно силно.
  Базедова в ремисия
  Фиброаденом на гърда
  Какво ли не съм изпробвала от фитохормоните и не спира обилното потене .
  Моля , за мнение и ПОМОЩ

  1. Здравейте,

   Както знаете, хиперхидрозата е трудна за лечение, а при вас причината е хормонална, което утежнява ситуацията. Може да опитате комбинацията Гроздовиден ресник и Масло от Вечерна иглика с водни процедури и упражнения за укрепване на вегетативната нервна система.

   д-р Аелита Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Коса кожа
Искате ли грандиозна промяна във вида на кожата и косата?
    Състарена кожа с бръчки, косопад, изтощена и вяла коса без блясък, преждевременно загубила естествения си цвят, меки и чупливи нокти… Тези негативни...
Белези
Заличете белезите от акне в домашни условия и без скъпи процедури!
    Въпреки че акнето се среща по-често през пубертета, все повече хора в зряла възраст се сблъскват с този проблем. Причината за появата...
Рибено масло
Омега-3 подобрява мозъчната функция у деца и възрастни!
    През последните няколко години омега-3 полиненаситени мастни киселини се превърнаха в една от суперзвездите на доброто хранене. Но какво точно представляват омега-3?...