Фибромиалгия

ФибромиалгияФибромиалгията е хронично заболяване, което причинява болки, схващане и слабост в мускулите, сухожилията и ставите. Това състояние се характеризира още с неспокоен сън, умора, тревожност, депресия и смущения в чревната дейност.

Въпреки че това е една от най-често срещаните болести засягащи мускулите, все още не е ясна причината за нея. Болките в тъканите не са свързани с възпалителен процес и това състояние не уврежда вътрешните органи.

Фибромиалгията засяга основно жените (над 80% от засегнатите) на възраст между 35 и 55 години. Рядко тя може да засегне децата, мъжете или хората в третата възраст.

Единственият универсален симптом на фибромиалгията е болката. Пациентите имат увеличена чувствителност към множество различни дразнители и необичайно нисък праг на болка. Това състояние може да се влоши при наличието на шум, промени във времето и емоционален стрес. Болката обикновено засяга врата, задните части, раменете, ръцете, горната част на гърба и гръдния кош.

При около 90% от пациентите се наблюдава умора, която обикновено е свързана с недоспиване. При страдащите от фибромиалгия липсва дълбоката фаза на съня, чрез която тялото отпочива и възобновява силите си. Някои пациенти се будят с мускулни болки, подобни на мускулна треска.

При повече от половината пациенти с фибромиалгия се наблюдават умствени или емоционални отклонения като слаба концентрация, забравяне, промени в настроението, раздразнителност, депресия, чувство на безпокойство. Други симптоми на това заболяване са мигрена, главоболие, скованост или изтръпване на различни части от тялото, болки в корема свързани със спастични черва, раздразнен пикочен мехур, който води до болезнено и често уриниране.

Диагностицирането на фибромиалгията е много трудно. Изследванията на кръвта и рентгеновите снимки служат единствено за изключване на други заболявания. Следователно заболяването се открива само на клинична основа чрез медицински преглед и разглеждане историята на болестта.

Тъй като фибромиалгията има различни симптоми при различните пациенти, нейното лечение също е индивидуално. Най-добре е да се комбинират програми за добра информираност, намаляване на стреса, редовни физически упражнения и лекарства.

Ревита Ви препоръчва:

5-Хидрокситриптофан, 50 mg

Дамиана (лист), 400 mg

Фибромиалгия, 5.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Хормонален дисбаланс
Топ 3 природни продукти в подкрепа на женското здраве!
    Здравните теми, които вълнуват жените днес са свързани основно с начините за естествено балансиране на хормоните, предпазването от бактериални и гъбични инфекции,...
Лутеин зеаксантин
Лутеин и зеаксантин предпазват от вредния ефект на „синята светлина”!
    С развитието на технологиите се увеличава и риска от някои здравословни проблеми. Това се отнася особено много за модерното LED осветление, модерните...
Куркумин
Куркума – най-големият хит сред натуралните продукти за здраве!
    Невероятно мощните медицински ефекти на куркумата са известни от хиляди години насам. Тя е широко използвана в природната медицина на Древен Китай...