Фибромиалгия - Revita.bg

Фибромиалгия

ФибромиалгияФибромиалгията е хронично заболяване, което причинява болки, схващане и слабост в мускулите, сухожилията и ставите. Това състояние се характеризира още с неспокоен сън, умора, тревожност, депресия и смущения в чревната дейност.

Въпреки че това е една от най-често срещаните болести засягащи мускулите, все още не е ясна причината за нея. Болките в тъканите не са свързани с възпалителен процес и това състояние не уврежда вътрешните органи.

Фибромиалгията засяга основно жените (над 80% от засегнатите) на възраст между 35 и 55 години. Рядко тя може да засегне децата, мъжете или хората в третата възраст.

Единственият универсален симптом на фибромиалгията е болката. Пациентите имат увеличена чувствителност към множество различни дразнители и необичайно нисък праг на болка. Това състояние може да се влоши при наличието на шум, промени във времето и емоционален стрес. Болката обикновено засяга врата, задните части, раменете, ръцете, горната част на гърба и гръдния кош.

При около 90% от пациентите се наблюдава умора, която обикновено е свързана с недоспиване. При страдащите от фибромиалгия липсва дълбоката фаза на съня, чрез която тялото отпочива и възобновява силите си. Някои пациенти се будят с мускулни болки, подобни на мускулна треска.

При повече от половината пациенти с фибромиалгия се наблюдават умствени или емоционални отклонения като слаба концентрация, забравяне, промени в настроението, раздразнителност, депресия, чувство на безпокойство. Други симптоми на това заболяване са мигрена, главоболие, скованост или изтръпване на различни части от тялото, болки в корема свързани със спастични черва, раздразнен пикочен мехур, който води до болезнено и често уриниране.

Диагностицирането на фибромиалгията е много трудно. Изследванията на кръвта и рентгеновите снимки служат единствено за изключване на други заболявания. Следователно заболяването се открива само на клинична основа чрез медицински преглед и разглеждане историята на болестта.

Тъй като фибромиалгията има различни симптоми при различните пациенти, нейното лечение също е индивидуално. Най-добре е да се комбинират програми за добра информираност, намаляване на стреса, редовни физически упражнения и лекарства.

Ревита Ви препоръчва:

5-Хидрокситриптофан, 50 mg

Дамиана (лист), 400 mg

Фибромиалгия, 5.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Коса кожа
Искате ли грандиозна промяна във вида на кожата и косата?
    Състарена кожа с бръчки, косопад, изтощена и вяла коса без блясък, преждевременно загубила естествения си цвят, меки и чупливи нокти… Тези негативни...
Белези
Заличете белезите от акне в домашни условия и без скъпи процедури!
    Въпреки че акнето се среща по-често през пубертета, все повече хора в зряла възраст се сблъскват с този проблем. Причината за появата...
Рибено масло
Омега-3 подобрява мозъчната функция у деца и възрастни!
    През последните няколко години омега-3 полиненаситени мастни киселини се превърнаха в една от суперзвездите на доброто хранене. Но какво точно представляват омега-3?...