Ишиас - Revita.bg

Ишиас

ИшиасИшиасът е болка в резултат от възпаление на ишиасния нерв. Болката обикновено се усеща от долната част на гърба до бедрата и дори коленете. Ишиасният нерв е най-големият нерв в тялото, който започва от нервните окончания в лумбарната част на гръбначния мозък и изпраща разклонения в долните крайници.

Обикновено ишиасът е последствие от дискова херния, която директно натиска нерва. Възможно е обаче той да е резултат от всякакво раздразнение или възпаление на този нерв – дразнене от съседни кости, мускули, тумори, инфекции, наранявания и други.

Появата на ишиаса е свързана с болка, парене, вкочаненост или изтръпване от долната част на гърба към бедрата и долната част на краката. Тежкият ишиас може да затрудни и дори да блокира вървенето. Понякога симптомите се влошават при вървене или навеждане и се успокояват от лежане.

Диагнозата се поставя чрез медицински преглед и проследяване историята на заболяването. Възможно е използването на ядрено-магнитен резонанс, рентген и електромиограма.

Съществуват определени рискови фактори за появата на ишиаса. Те са свързани с начина на живот и с редица здравословни проблеми. Основните рискови фактори включват напредването на възрастта, професионалната заетост (работа свързана с носене на тежки товари, продължително шофиране, извиване на гръбначния стълб), продължително стоене на едно място, диабет.

Лечението на ишиаса обикновено е свързано с почивка в леглото, но в последно време ефективността на тази практика се подлага на сериозни съмнения. Други мерки са свързани с назначаването на физиотерапия, лекарства за облекчаване на болката и възпалението, откриване на първопричината за ишиаса. Ако ишиасът е свързан с притискане на нерв в долната част на гръбначния стълб, може да е необходима хирургическа намеса.

Въпреки че повечето хора се възстановяват напълно от ишиас дори и без специфично лечение, при някои е възможно да настъпят усложнения. В зависимост от причината за притискане на нерва може да се появят загуба на чувствителност или подвижност на засегнатия крак, недобро функциониране на дебелото черво или пикочния мехур.

Ревита Ви препоръчва:

Репей (корен), 540 mg

Черен бъз (плод & цвят), 575 mg

Ишиас, 5.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...