Search
Филтрирай по...

Помощ! Буболечки в леглото!Въртите се, не може да заспите, имате чувство, че някой непрекъснато ви щипе… А може ли да се събудите някоя сутрин с червени точки по ръцете и краката?  Дървениците са истинско нашествие. Напоследък все повече хора се оплакват от малките гадини. За разлика от бълхите, дървениците хапят по-силно и по-продължително. Те притежават жлези, които отделят силен аромат, наподобяващ дървеното масло – от тук и името на това безкрило насекомо. Тъй като дървениците смучат кръв, тяхното любимо свърталище са леглото, матракът или диванът. Дървениците са малки насекоми със 6 крака, които като комарите се хранят от човешката кръв. Те сменят цвета си и може да видите както кафяви, така и ярко жълти представители на породата. Големи са около половин см. и могат да се забележат с просто око.
В повечето случаи малките гадини се крият по хотелите, хостелите и общежитията, те обаче лесно се заселват в дрехите и по този начин могат да се пренесат и у дома ви. През последните месеци в почти цялото Северно полукълбо има сигнали за истинска пандемия от дървеници.
Температурата е важен фактор за оцеляването на насекомите. Ако в стаята е над 15 С, това е идеална среда за размножаването им. Проучванията показват, че буболечките живеят 10 месеца, но могат да издържат седмици без да се хранят. Така те се развиват и продължават да ви хапят като безпокоят съня ви.

Какви са симптомите от ухапване?
Възможно е да не усетите ухапването през нощта, но на сутринта ще се събудите с малки червени точки по цялото тяло. Специалистите твърдят, че дървените не пренасят опасни зарази, но мястото на ухапване може да се инфектира. Ако подозирате, че в леглото си имате дървеници, огледайте добре ръцете, краката и раменете си. Възможно е червените петна да ви сърбят.

Как да се справите?
Специалистите съветват, ако подозирате, че в леглото ви има дървеници незабавно да напръскате цялото помещение с препарат. Изхвърлете чаршафите и завивките, ако не искате малките гадини отново да се върнат. Другата възможност е да ги поставите в голяма торба, в която има препарат и да ги оставите така поне 72 часа. След това да ги изперете на най-високите възможни градуси. Слънчевите лъчи също унищожават буболечките.

Тази публикация има един коментар

  1. При вас всичко ясно поне сте ги открили какви са буболечките. При мен случаят същия но буболечките са червени и не мога да открия какви са за да купя съответната отрова.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart