Search
Филтрирай по...

Инфекциозен ендокардитИнфекциозният ендокардит (ИЕ) е възпаление на ендокарда с микробна етиология, придружено от продължителна бактериемия, висока температура, сърдечен шум, емболии и вегетации (разрастване на ендокарда), които могат да доведат до клапанна недостатъчност, стесняване на клапния отвор, абсцеси в миокарда и микотични аневризми.

Различават се остър инфекциозен ендокардит (с бързо прогресираща клинична симптоматика; засяга трикуспидалната, по-рядко аортната клапа) и подостър инфекциозен ендокардит (с постепенно развитие, до няколко седмици или месеца; поразява аортната, по-рядко митралната клапа; и трикуспидалната клапа при наркомани).

Заболеваемостта от инфекциозен ендокардит съставя средно 2-4 случая на 100 000 души население, а смъртността достига до 21-50%, в зависимост от локализацията и характера на поражението (левостранен или десностранен ИЕ, естествени или изкуствени клапи), формата и етапа на заболяването (остър или подостър ИЕ), съпътстващите заболявания, тежестта на усложненията и др.

Факторите, повишаващи риска от развитие на инфекциозен ендокардит, са: наличие на изкуствени сърдечни клапи; вроден порок на сърцето; ревматични и други придобити поражения на клапите; пролапс на митралната клапа; наркомания; диагностични и лечебни процедури с използване на катетри и ендоскопски инструменти; стоматологични процедури; операции, засягащи лигавицата на дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и пикочните пътища.

Етиологията на инфекциозния ендокардит зависи от обстоятелствата, провокирали неговото възникване. В 45-65% от случаите на ИЕ при хора с естествени сърдечни клапи, заболяването възниква вследствие на стрептококи (S.viridans и S.bovis), в 5-18% – на ентерококи и в 20-35% – на стафилококи. При развитие на сърдечна недостатъчност нараства ролята на S.aureus, Enterococcus spp., S.pneumoniae и S.pyogenes.

При наркомани заболяването най-често засяга аортната клапа, а водещи възбудители на инфекцията са бактериите S.aureus, Pseudomonas aeuginosa и ентерококи.

Развитието на инфекциозен ендокардит след операция за поставяне на изкуствена клапа най-често се дължи на стафилококи, ентеробактерии, дифтероиди, P.aeruginoza, S.epidermidis, S.aureus и гъби от рода на Candida и Aspergillus.

Като усложнение на друго инфекциозно заболяване инфекциозният ендокардит може да бъде провокиран от бруцели, легионели, нокардии, рикетсии, хламидии и микоплазми.

Лечение на инфекциозен ендокардит

За лечение на ИЕ се прилагат антибиотици с широк спектър на действие – мускулно, венозно, артериално (след посявка на кръв за определяне на бактериалния възбудител) и саниране на инфекциозното огнище.

При развитие на сърдечна недостатъчност и неефективност на медикаментозната терапия се прилага хирургично лечение.

При отсъствие на своевременно хирургично лечение, при развитие на тежка сърдечна недостатъчност, смъртността достига до 60%, а при поражение на аортна клапа – до 80%.

Тази публикация има 7 коментари

 1. Здравейте, ендокардита наистина е смъртоносен , а още по – страшното е когато голям процент дори не са запознати с тази коварна болест. Аз бях заразена в 7 ма поликлиника след вадене на зъб.
  След ада , който изживях и не желая да описвом , с днешна дата аз съм напълно здрава!!! Искам да кажа на всички които са преминали през ендокардит без операция , че се лекува и то в България.

  1. Дайте контакт, моля Ви!

  2. Здравейте,

   Моля да уточните с кого бихте искали да се свържете?

   Хубав ден,
   Соня Атанасова
   https://www.revita.bg

 2. майка ми в момента е в болница Св. Екатерина -трета операция на сърце.7 дена е в реанимация.Има проблеми. Как мога да се свържа с вас ?

  1. Изпратихме Ви телефон по имейл.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

 3. мили хора бягайте, бягайте от болница “Св.Екатерина” нестига, че си плащате за всичко но са и не коректни
  да Ви уведомят, че болницата им е заразина и заразяват и Вас с бактерии водещи в близко или по-далечно
  бъдеще с много по-сериозни и то неличшмш болести като например ВИРУСЕН ЕНДОКАРДИТ, който за съжаление е
  с много голям процент смъртност. ХОРА БЯГАЙТЕ ОТ СВ.ЕКАТЕРИНА!!!

  1. Viktoria moga li da se svirja sis vas?

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×

Cart