Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Инфекциозен ендокардитИнфекциозният ендокардит (ИЕ) е възпаление на ендокарда с микробна етиология, придружено от продължителна бактериемия, висока температура, сърдечен шум, емболии и вегетации (разрастване на ендокарда), които могат да доведат до клапанна недостатъчност, стесняване на клапния отвор, абсцеси в миокарда и микотични аневризми.

Различават се остър инфекциозен ендокардит (с бързо прогресираща клинична симптоматика; засяга трикуспидалната, по-рядко аортната клапа) и подостър инфекциозен ендокардит (с постепенно развитие, до няколко седмици или месеца; поразява аортната, по-рядко митралната клапа; и трикуспидалната клапа при наркомани).

Заболеваемостта от инфекциозен ендокардит съставя средно 2-4 случая на 100 000 души население, а смъртността достига до 21-50%, в зависимост от локализацията и характера на поражението (левостранен или десностранен ИЕ, естествени или изкуствени клапи), формата и етапа на заболяването (остър или подостър ИЕ), съпътстващите заболявания, тежестта на усложненията и др.

Факторите, повишаващи риска от развитие на инфекциозен ендокардит, са: наличие на изкуствени сърдечни клапи; вроден порок на сърцето; ревматични и други придобити поражения на клапите; пролапс на митралната клапа; наркомания; диагностични и лечебни процедури с използване на катетри и ендоскопски инструменти; стоматологични процедури; операции, засягащи лигавицата на дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и пикочните пътища.

Етиологията на инфекциозния ендокардит зависи от обстоятелствата, провокирали неговото възникване. В 45-65% от случаите на ИЕ при хора с естествени сърдечни клапи, заболяването възниква вследствие на стрептококи (S.viridans и S.bovis), в 5-18% – на ентерококи и в 20-35% – на стафилококи. При развитие на сърдечна недостатъчност нараства ролята на S.aureus, Enterococcus spp., S.pneumoniae и S.pyogenes.

При наркомани заболяването най-често засяга аортната клапа, а водещи възбудители на инфекцията са бактериите S.aureus, Pseudomonas aeuginosa и ентерококи.

Развитието на инфекциозен ендокардит след операция за поставяне на изкуствена клапа най-често се дължи на стафилококи, ентеробактерии, дифтероиди, P.aeruginoza, S.epidermidis, S.aureus и гъби от рода на Candida и Aspergillus.

Като усложнение на друго инфекциозно заболяване инфекциозният ендокардит може да бъде провокиран от бруцели, легионели, нокардии, рикетсии, хламидии и микоплазми.

Лечение на инфекциозен ендокардит

За лечение на ИЕ се прилагат антибиотици с широк спектър на действие – мускулно, венозно, артериално (след посявка на кръв за определяне на бактериалния възбудител) и саниране на инфекциозното огнище.

При развитие на сърдечна недостатъчност и неефективност на медикаментозната терапия се прилага хирургично лечение.

При отсъствие на своевременно хирургично лечение, при развитие на тежка сърдечна недостатъчност, смъртността достига до 60%, а при поражение на аортна клапа – до 80%.

Тази публикация има 5 коментари

 1. Здравейте, ендокардита наистина е смъртоносен , а още по – страшното е когато голям процент дори не са запознати с тази коварна болест. Аз бях заразена в 7 ма поликлиника след вадене на зъб.
  След ада , който изживях и не желая да описвом , с днешна дата аз съм напълно здрава!!! Искам да кажа на всички които са преминали през ендокардит без операция , че се лекува и то в България.

 2. майка ми в момента е в болница Св. Екатерина -трета операция на сърце.7 дена е в реанимация.Има проблеми. Как мога да се свържа с вас ?

  1. Изпратихме Ви телефон по имейл.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

 3. мили хора бягайте, бягайте от болница “Св.Екатерина” нестига, че си плащате за всичко но са и не коректни
  да Ви уведомят, че болницата им е заразина и заразяват и Вас с бактерии водещи в близко или по-далечно
  бъдеще с много по-сериозни и то неличшмш болести като например ВИРУСЕН ЕНДОКАРДИТ, който за съжаление е
  с много голям процент смъртност. ХОРА БЯГАЙТЕ ОТ СВ.ЕКАТЕРИНА!!!

  1. Viktoria moga li da se svirja sis vas?

Вашият коментар

×

Cart