Горска теменуга - Revita.bg

Горска теменуга


Горската теменуга се нарича още миризлива теменуга или любика. Произхожда от Европа и Азия. Още елините са я използвали за успокояване на гнева, подсилване на сърцето и като сънотворно средство.

Теменугата съдържа антисептични гликозиди (включително кверцетин), салицилова киселина, сапонини, алкалоид – виолин. Тя има противовъзпалително, антисептично, диуретично, слабително (корените), отхрачващо и успокоително действие.

С лечебна цел се използват листата, цветовете и корените на растението. То помага при различно болестни състояния:

  • нервна система – епилепсия, хистерия, слаба памет, безсъние;
  • възпалителни процеси – ревматизъм, облекчава възпаленията;
  • чернодробни заболявания – жълтеница;
  • дихателна система – бронхит, настинка, кашлица, плеврит, спастична кашлица, катар;
  • други – облекчава болката, при вътрешни язви, тумори, злокачествени образувания.

Като вода за уста или гаргара се прилага при възпаление на венците и възпалено гърло. Външно, като лапа, се използва при абсцес, бронхит, пъпки, кожни проблеми, възпаления, подути жлези, тумори. Горската теменуга влиза в състава на лосиони срещу акне, екзема, кожни проблеми. Тя намира широко приложение в аромотерапията и парфюмерията.

Не се препоръчва приема на големи дози от отварата от горска теменуга, тъй като тя дразни храносмилателния тракт и може да причини гадене, повръщане и диария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
UV лъчи слънцезащита
Внимание: слънцезащитната козметика не е достатъчна, нужен е колаген!
    Стане ли дума за защита от UV радиацията, всички се сещаме първо за конвенционалната слънцезащитна козметика, която се нанася локално върху кожата....
Пребиотици
Пробиотиците – оптимален източник на здраве и красота!
    Пробиотиците се използват отдавна от хората, а млечните продукти, които ги съдържат, са традиционна храна в някои райони по света. Съществуват около...
Диети
Кратко въведение в суровоядството – само за начинаещи!
    Защо сурова храна? Храненето със сурови храни се основава на схващането, че най-здравословната храна е непреминалата през топлинна обработка. Огромната част от...