Search
Филтрирай по...

Десет ползи за здравето от сексаЗдравословните преимущества, с които ни дарява пълноценният сексуален живот, се простират далеч извън спалнята. Оказва се, че сексът е полезен за човешкия организъм по начини, които никога не сте си представяли.

Ясно е, че когато сме настроени за любовни трепети, последното нещо, което ни минава през главата, е да си укрепим имунната система или да контролираме килограмите си. Въпреки това, добрият секс ни осигурява тези здравословни плюсове, както и много други.

Според Нюйоркският психолог и сексуален терапефт Джой Дейвидсън, това е изненадващо за много хора. “Естествено сексът е навсякъде в медиите” – казва тя – “Но идеята, че сме жизнени и сексуални същества все още се възприема от някои като нещо отблъскващо или смущаващо”. Така че убеждението, че наистина нашата сексуалност влияе на живота ни и ни помага , както физически, така и психически, е изненадващо за много хора. “

Сексът подобрява физическото състояние по много начини, според Дейвидсън и други експерти. Плюсовете от пълноценния сексуален живот не са просто предположение, а подкрепени от сериозни научни проучвания.  Ето десет от тях:

  • Сексът ни освобождава от стреса

Голямото здравословно преимущество на секса е, че намалява кръвното налягане и като цяло освобождава от напрежението, както твърдят шотландски изследователи, публикували своите открития в списание “Биологогична психология”. Те проучили 24 жени и 22 мъже, които се отчели за сексуалната си активност. Тогава изследователите ги подложили на стресови ситуации – като говорене пред публика или смятане на глас – и отчели промяна в кръвното налягане. Тези, които водели редовен сексуален живот имали по-добри реакции в кръвното си налягане, отколкото хората с алтернативни сексуални практики или които се въздържат.

Друго проучване, публикувано в същото списание, разкрива, че редовният секс води до намаляване на кръвното налягане и при двамата партньори, докато паралелно с това има и такова, което сочи, че мъжките прегръдки и ласки намаляват кръвното на жените.

  • Сексът подсилва имунната система.

Доброто сексуално здраве често означава добро физическо здраве. Сексът два-три пъти седмично се свързва с високи нива на антителата, които предпазват от простуди и настинки. Учени от университета Уилкс в Пенсилвания са направили изследване с проба от слюнка, в която има високи равнища антитела  от 112 студенти с различна честота на сексуални контакти.

Тези, които са практикували по 2 пъти на седмица, имали по-високи равнища, отколкото онези в останалите три групи – въздържатели, правещи секс по-рядко от веднъж в седмицата или пък прекалено често.

  • Сексът изгаря калории.

30 минути секс изгаря поне 85 калории. Може и да не звучи много, но всичко зависи от вас и това колко често го правите. Във всеки случай той е прекрасен начин да се раздвижите.

  • Сексът подобрява сърдечно-съдовото здраве.

Ако някои древни народи са се тревожили, че усилията по време на секс могат да доведат до сърдечен удар, вече е ясно, че това не е така, според английски изследователи. В проучване, публикувано в списание за епидемология и публично здраве учени установяват, че честотата на сексуалните актове не се свързва с инфаркт при 914 мъже, които са следени в продължение на 20 години.

Но плюсовете за сърцето, които сексът предоставя, не се изчерпват с това. Учените откриват, че редовният секс – два или повече пъти седмично – редуцира опасността от сърдечен удар в сравнение със случаите на мъже, които не са толкова сексуално активни.

  • Сексът увеличава самочувствието.

Повишаването на самочувствието, според тексаско проучване, е една от 237 причини, поради които хората правят секс. Хората, които правят секс, се чувстват по-доволни от себе си, по-щастливи и по-уверени.

  • Сексът засилва интимността между влюбените.

Сексът и оргазмите повишават нивата на хормона окситоцин, т. нар. “любовен хормон”, който ни помага да се привързваме и да изграждаме доверие помежду си. Този хормон се свързва и с чувство за щедрост. Така че , ако спонтанно се почувствате по-щедри към половинката си, това се дължи на окситоцина.

  • Сексът намалява болката

Когато се отделя окситоцин, ендорфинът се повишава и болката намалява. Така че, ако страдате от главоболие, артрит или предменструални болки – всички те се подобряват след секс.

  • Сексът намалява риска от рак на простата.

Редовната еякулация при мъжете в техните първи двадесет години, може да намали риска от рак на простата в по-късен житейски етап. Учени установяват, че за мъже, които еякулират пет или повече пъти седмично докато са на 20 години, е по-малко вероятно да развият рак на простатата в бъдеще. Друго проучване доказва тази зависимост и за мъже в по-напреднала възраст.

  • Сексът укрепва тазовите мускули.

За жени, които така или иначе правят гимнастика за стягане на задните части, сексът е доста подходящ, защото, освен че се натоварвате, си доставяте и удоволствие.

  • Сексът подобрява съня.

Според проучване окситоцинът, който се отделя по време на секс, подобрява и съня. А доброто наспиване се свързва с много други ползи за организма като поддържане на здравословно тегло и нормално кръвно налягане.

Ревита Ви препоръчва:

Джинджифил (корен), 550 mg

Лют червен пипер (плод), 450 mg

Чесън (луковица), 580 mg

Чесън & магданоз, 545 mg

Гарлицин, 350 mg

Гарлицин имун съпорт, 400 mg

Гарлицин HC, 400 mg

Свещен босилек, 450 mg

Епимедиум/ Разгонен козел, 500 mg

Сминдух (семена), 610 mg

Дамиана (лист), 400 mg

Алайв мултивитамин, 1g

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart