Грозде

Културната лоза е увивно растение с дължина до 30-40 метра. Плодовете са зърна, събрани в гроздове с различен цвят в зависимост от сорта – зелени, кехлибарени, червеникави, тъмносини или черновиолетови. В гроздовите зърна се съдържа много вода, захари (главно глюкоза и фруктоза), гликозиди, фибри, пектинови, ароматни и дъбилни вещества, органични киселини (ябълчена, лимонена, винена, фосфорна, силициева, мравчена, оксалова), соли на калия, магнезия, желязото, фосфора, кобалта, различни ензими, витамини, фолиева киселина. В люспата има дъбилни, пектинови, багрилни вещества, антоциани, а също така етерични масла. Гроздовите семки съдържат тлъсто масло и дъбилни вещества, а лозовите листа – флавоноиди, дъбилни вещества и органични киселини.

Гроздето се консумира както в свеж, така и в преработен вид. Изсушените плодове – стафидите, запазват добре вкусовите и хранителните си свойства. Гроздовият сок е ценен продукт в диетичното хранене. Натуралните гроздови вина притежават тонизиращи и диуретични свойства. Те са полезни за здравето, ако се употребяват в умерени количества. В традицията на европейската народната медицина мехлемът, приготвян от гроздов сок, се използвал за лечение на кожни и очни заболявания. Гроздовите листа са били известни с кръвоспиращото си, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие и заради тези комплексни качества са се прилагали при хемороиди. С помощта на сурови гроздови зърна лекували възпалено гърло, а с изсушени – запек. Добре узрялото сладко грозде прилагали при ред болести, сред които холера, дребна шарка, гадене, очни инфекции, бъбречни, чернодробни и ракови заболявания.

Лечебни свойства на гроздето го правят изключително полезно при лечението на множество заболявания и състояния:

  • нормализира сърдечния ритъм и подобрява тонуса на сърдечния мускул;
  • заболявания на сърдечносъдовата система (начален стадий на хипертония, атеросклероза и др.);
  • намалява артериалното налягане;
  • задух и отоци;
  • „пречиства“ кръвта;
  • анемия;
  • фибромиалгия (екстракт от семките);
  • нервни заболявания и безсъние;
  • остри възпалителни процеси на дихателните пътища, бронхиална астма и плеврити;
  • белодробна туберкулоза в начална форма;
  • нарушения на мастната и минералната обмяна;
  • бъбречнокаменна болест;
  • подагра;
  • антидот при отравяне с морфин, кокаин, арсеник, стрихнин;
  • потиска развитието на вредната чревна флора;
  • дизентерия и холера.

Лозовите листа се прилагат под формата на прах, запарка или компреси при маточни кръвотечения, оксалатни камъни в бъбреците, гнойни рани, ангина.

Лечението с грозде и употребата му в големи количества е противопоказно при захарен диабет и затлъстяване. То не трябва да се консумира при остра форма на язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, колит, диария, остра сърдечна недостатъчност, съпроводена с отоци и повишено кръвно налягане, нарушения на калиевата обмяна поради хронична бъбречна недостатъчност.

Ревита Ви препоръчва:

Орегонско грозде (корен), 475 mg

Гроздово семе, 300 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Стрес
Нервни, уморени и стресирани? Вземете ашваганда!
    Ашвагандата е билка, известен от 3 000 години с тонизиращото си антистрес действие и традиционно се използва в аюрведа медицината. Освен доказаните си...
Мозък
Как да забавим стареенето на мозъка?
    Най-опростено казано, когнитивността означава познание (да знаеш), докато паметта е да знаеш какво знаеш. Когнитивната функция е дефинирана като интелектуален процес, посредством...
Стрес
Омега-3 мастни киселини за добро здраве през целия живот!
    Омега-3 полиненаситени мастни киселини са едни от най-важните хранителни вещества за поддържане на доброто здраве през целия живот. За да си ги...