Дискова херния - Revita.bg

Дискова херния

Дискова херния

Дисковата херния представлява нарушение на целостта на междупрешленния диск, при което се осъществява изместване на намиращото се в него пулпозно ядро и разкъсване на неговия фиброзен пръстен.

Заболяването засяга предимно лица на възраст 25-45 години.

Причини за развитие на дискова херния

Основната причина за разрушаването на междупрешленните дискове са острите и хроничните претоварвания, дължащи се на:

 • накланяне при вдигане на тежки предмети;
 • работа в седнало положение;
 • хронично въздействие на вибрация;
 • неправилна стойка.

Механизъм на развитие на дискова херния

Междупрешленният диск е съставен от пулпозно ядро и фиброзен пръстен. С възрастта плътността на хрущялната тъкан, изграждаща ядрото намалява, а основното натоварване пада върху влакната на пръстена.

В началните етапи от заболяването по фиброзния пръстен се образуват микропукнатини, в които попадат частички от тъканта на ядрото. С течение на времето тези пукнатини се разрастват, а пулпозното ядро започва да излиза извън пределите на диска. Този процес води до формиране на дискова херния и може да обхване шийните, поясните или гръдните прешлени.

Симптоми

1) Симптоми при дискова херния в гръдния отдел на гръбначния стълб: постоянна болка в гръдния отдел; в някои случаи – сколиоза и кифосколиоза.

2) Симптоми при дискова херния в шийния отдел на гръбначния стълб: главоболие, световъртеж, скокове на артериалното налягане, болки в областта на раменете и ръцете, изтръпване на пръстите на ръцете.

3) Симптоми при дискова херния в поясно-кръстния отдел на гръбначния стълб: болки в кръста и долната част на краката, изтръпване на пръстите на краката.

Лечение

Методите за лечение на дисковата херния се делят на консервативни и оперативни. Изборът на методика зависи от размерите, локализацията и обема на хернията.

В началните етапи заболяването се поддава на лечение с мануална терапия. Други консервативни методи за лечение са: остеопатия, лечебен масаж, рефлексотерапия и лечебна физкултура.

Дискова херния, 5.0 out of 10 based on 3 ratings

Коментари

  1. Здравейте,

   При добра „отзивчивост“ на организма към тази билка, хормоните може да се балансират, но е необходим продължителен прием. Ето защо, по-добре е да започнете медикаментозно лечение и постепенно да преминете към билколечение – витекс, див ям, вечерна иглика и т.н.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Здравейте,

   Не се препоръчва.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  3. Здравейте,

   Както знаете, неоперативното лечение на дискова херния е комплексно и се провежда в съответните болнични отделения, физиотерапевтични кабинети и в балнеосанаториумите в Павел баня, Бургаски, Пловдивски и Хасковски бани. Профилактика на кризите се извършва с подходящи физически упражнения ежедневно и физиотерапия 2 пъти годишно. Подходящи хранителни добавки – Босвелия, Остеомуув, Глюкозамин, МСМ, Дяволски нокът и др.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...