Дафинов лист - Revita.bg

Дафинов лист


Дафиновите листа са ароматните листа на няколко вида от семейство Лаврови. В България най-добре познат е вида Laurus nobilis – това е средиземноморският дафинов лист. Дървото се нарича лаврово дърво. Листата му се използват в средиземноморската кухня като подправка за супи, яхнии, задушени ястия, пастети и туршии.

Съдържа голямо количество минерали: манган, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк. То има стимулиращо, аналгетично и нервноуспокоително действие.

С лечебна цел се използват листата, плодовете и извлеченото етерично масло. Чаят от дафинов лист помага срещу суха кашлица. Лавровото масло съдържа пинен, гераниол, еугенол, цинеол и се използва за:

  • облекчава болките при артрит;
  • при болки в ушите;
  • болки ниско долу в гърба;
  • зъбобол;
  • мигренозно главоболие;
  • разтягания и натъртвания;
  • повишава имунитета;
  • отпуска спазмите на дебелото черво;
  • стимулира храносмилателната система;
  • обезболяващо действие при артрози (коксартроза, гонартроза).

Дафиновият лист не трябва да се използва от бременни жени, тъй като може да причини аборт. При някои хора етеричното масло може да причини раздразнение на кожата и лигавиците. То винаги трябва да се разрежда и да се използва в малки количества. В големи дози може да доведе до повръщане, тъй като стимулира прекомерно храносмилателната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Диабет
Бялата черница – ефикасен природен лек срещу диабет и затлъстяване!
    Черницата е добре позната в традиционната китайска и японска медицина. Най-новите изследвания потвърждават ползите на екстракта от листа на черница за подобряване...
Киселинен рефлукс
Стомашни киселини – има нови и ефикасни методи на лечение!
    Стомашните киселини засягат повече от 40% от населението на света. При честа или болезнена поява на стомашни киселини, проблемът се корени в...
Ензими
Ензимите, без които не усвояваме ценните вещества от храната!
  Ензимите играят жизнено важна роля в тялото – те разграждат храната до субстанции, които безпроблемно да бъдат абсорбирани и използвани. При ниска ензимна...