Дафинов лист - Revita.bg

Дафинов лист


Дафиновите листа са ароматните листа на няколко вида от семейство Лаврови. В България най-добре познат е вида Laurus nobilis – това е средиземноморският дафинов лист. Дървото се нарича лаврово дърво. Листата му се използват в средиземноморската кухня като подправка за супи, яхнии, задушени ястия, пастети и туршии.

Съдържа голямо количество минерали: манган, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк. То има стимулиращо, аналгетично и нервноуспокоително действие.

С лечебна цел се използват листата, плодовете и извлеченото етерично масло. Чаят от дафинов лист помага срещу суха кашлица. Лавровото масло съдържа пинен, гераниол, еугенол, цинеол и се използва за:

  • облекчава болките при артрит;
  • при болки в ушите;
  • болки ниско долу в гърба;
  • зъбобол;
  • мигренозно главоболие;
  • разтягания и натъртвания;
  • повишава имунитета;
  • отпуска спазмите на дебелото черво;
  • стимулира храносмилателната система;
  • обезболяващо действие при артрози (коксартроза, гонартроза).

Дафиновият лист не трябва да се използва от бременни жени, тъй като може да причини аборт. При някои хора етеричното масло може да причини раздразнение на кожата и лигавиците. То винаги трябва да се разрежда и да се използва в малки количества. В големи дози може да доведе до повръщане, тъй като стимулира прекомерно храносмилателната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
UV лъчи слънцезащита
Внимание: слънцезащитната козметика не е достатъчна, нужен е колаген!
    Стане ли дума за защита от UV радиацията, всички се сещаме първо за конвенционалната слънцезащитна козметика, която се нанася локално върху кожата....
Пребиотици
Пробиотиците – оптимален източник на здраве и красота!
    Пробиотиците се използват отдавна от хората, а млечните продукти, които ги съдържат, са традиционна храна в някои райони по света. Съществуват около...
Диети
Кратко въведение в суровоядството – само за начинаещи!
    Защо сурова храна? Храненето със сурови храни се основава на схващането, че най-здравословната храна е непреминалата през топлинна обработка. Огромната част от...