Кератит: симптоми, профилактика, лечение - Revita.bg

Кератит: симптоми, профилактика, лечение

КератитКератитът представлява възпаление на роговицата с бактериална или вирусна етиология. Кератитът може да възникне също така като следствие от гъбична инфекция или травма на роговицата (постравматичен кератит). Заболяването е сериозно и изисква оказване на спешна медицинска помощ.

Роговица

Роговицата е външната фиброзна обвивка на окото. Тя е гладка, лъскава и прозрачна и се състои от пет слоя: епител, мембрана на Боуман, строма, десцеметова мембрана и ендотел.

Най-честите заболявания на роговицата са: кератит, кератоконус, булозна кератопатия и иридоциклит.

Видове кератити

Кератитите се делят на две основни групи:

  • Екзогенни
  • Ендогенни

Към екзогенните се отнасят травматичните, инфекциозните (провокирани от патогенна флора, попадаща отвън – стафилококи, пневмококи, гонококи, стрептококи и др.), вирусните и гъбичните кератити.

Към ендогенните кератити се отнасят възпаленията на роговицата, предизвикани от инфекциозни огнища (туберкулозна пръчица, бледа трепонема), авитаминоза, нарушения в обмяната на веществата и др.

Клинична картина

Клинично кератитът се проявява като нарушение на прозрачността на роговицата. В основата на това стои развитието на инфилтрат – струпване на клетъчни елементи (левкоцити, лимфоцити, хистиоцити и др.) в тъканта на роговицата.

Важна роля в диагностиката на заболяването играе дълбочината на инфилтрата, която може да бъде установена с помощта на микроскопия. Повърхностните инфилтрати, които не нарушават слоя на Боуман обикновено се разграждат напълно. Инфилтратите, разположени под слоя на Боуман, на повърхността на стромата, могат да се разградят частично или да бъдат заместени от съединителна тъкан. Този процес води до образуване на нубекула – облаковидно помътняване на роговицата. По-дълбоко разположените инфилтрати оставят по-силно изразено потъмняване. Наличието или отсъствието на дефекти на роговата тъкан също е определящ фактор за установяване на тежестта на състоянието и етиологията на възпалителния процес.

Симптоми на кератит

Основното проявление на заболяването е т. нар. „синдром на роговицата” – пациентите се оплакват от внезапно възникващи болки, сълзене на очите и светобоязън.

В някои случаи се наблюдава зачервяване на очите и възникване на блефароспазъм – неволево мигане или спазъм на клепачите.

Профилактика на кератит

Основните методи за профилактика на кератит са: защита на окото от травми (носене на защитни очила при строителни и ремонтни дейности и др.), спазване на правилата за хигиена при използване на контактни лещи и предпазване на очите от химически вещества, способни да доведат до изгаряне на роговицата или склерата на окото.

При начален стадий на кератит е необходимо да се спазват препоръките на лекуващия лекар и редовно да се поставят капки за очи, с цел спиране прогресията на заболяването.

Възможни усложнения на кератит:

  • язви на роговицата;
  • иридоциклит;
  • увеит;
  • при тежки гнойни усложнения – загуба на око.

Диагностика на кератит

За изследване на роговицата се използват следните методи за диагностика: пахиметрия, ендотелна микроскопия, конфокална микроскопия и кератометрия. За определяне тактиката на лечение основна роля играят микробиологичните изследвания на материал от дъното и краищата на възпалената част от роговицата.

Лечение на кератит

Лечението на кератит е комплексно и зависи от етиологията на процеса. Под формата на капки за очи се назначават антибактериални препарати и нестероидни противовъзпалителни средства. Важно значение имат препаратите за разширяване на зениците, предотвратяващи срастванията в окото. По преценка на лекуващия лекар се назначават глюкокортикостероидни средства – дексаметазон или бетаметазон. Допълнително се предписват епителизиращи препарати. Системно се назначават антибиотици или противовирусни лекарства.

Стил на живот при наличие на кератит

Пациентите с диагностиран кератит трябва стриктно да спазват препоръките на очния си лекар, да не се преохлаждат и да избягват опушени и прашни помещения. Димът и прахта във въздуха могат да забавят лечението на заболяването.

Ревита Ви препоръчва:

Вижън, 448 mg

Очанка (билка), 430 mg

МЕГА – ДХК, 1 000 mg

Неуроминс ДХК, 100 mg

Кератит: симптоми, профилактика, лечение, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Диабет
Бялата черница – ефикасен природен лек срещу диабет и затлъстяване!
    Черницата е добре позната в традиционната китайска и японска медицина. Най-новите изследвания потвърждават ползите на екстракта от листа на черница за подобряване...
Киселинен рефлукс
Стомашни киселини – има нови и ефикасни методи на лечение!
    Стомашните киселини засягат повече от 40% от населението на света. При честа или болезнена поява на стомашни киселини, проблемът се корени в...
Ензими
Ензимите, без които не усвояваме ценните вещества от храната!
  Ензимите играят жизнено важна роля в тялото – те разграждат храната до субстанции, които безпроблемно да бъдат абсорбирани и използвани. При ниска ензимна...