Див пелин - Revita.bg

Див пелин


Дивият пелин е многогодишно тревисто растение със слабо горчив вкус и специфичен аромат. От хилядолетия се използва при бронхит, настинки, треска, ревматизъм, като компреси при рани.

Растението съдържа етерично масло, горчиви лактони, танини. То има жлъчегонно, потогонно, успокояващо, слабително действие, тонизира стомаха, възбужда апетита, предизвиква менструация.

С лечебна цел се използват листата и корените на растението. То намира приложение при следните болести и състояния:

  • нервна система – епилепсия, хистерия, безсъние, нервност, треперене, припадъци, парализа;
  • храносмилателна система – стимулира апетита, при слаб стомах, подпомага храносмилането;
  • женски състояния – предизвиква менструация (особено в комбинация с божо дръвче, полски джоджен), регулира месечния цикъл;
  • възпалителни процеси – ревматизъм;
  • чернодробни заболявания – жълтеница, помага за отделяне на жлъчка, стимулира черния дроб;
  • дихателна система – бронхит, настинка;
  • други – антидот на опиума, при главоболие, периодична треска.

Външно дивият пелин се използва в комбинация с лайка и камшиче при подагра, ревматизъм, възпаление на мускулите, уморени крака. Пресният сок от растението е полезен за облекчаване на възпалението, причинено от отровен дъб.

Прекомерните дози от билката могат до доведат до натравяне. Не се препоръчва приема му от хора, страдащи от стомашни язви. Не трябва да се използва от бременни жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
UV лъчи слънцезащита
Внимание: слънцезащитната козметика не е достатъчна, нужен е колаген!
    Стане ли дума за защита от UV радиацията, всички се сещаме първо за конвенционалната слънцезащитна козметика, която се нанася локално върху кожата....
Пребиотици
Пробиотиците – оптимален източник на здраве и красота!
    Пробиотиците се използват отдавна от хората, а млечните продукти, които ги съдържат, са традиционна храна в някои райони по света. Съществуват около...
Диети
Кратко въведение в суровоядството – само за начинаещи!
    Защо сурова храна? Храненето със сурови храни се основава на схващането, че най-здравословната храна е непреминалата през топлинна обработка. Огромната част от...