Бронхит

БронхитБронхитът представлява заболяване на големите, средните и малките бронхи. Най-често срещаната причина за появата му е тютюнопушенето. Съществуват две форми на бронхита – хронична и остра. В повечето случаи острият бронхит е следствие на инфекция. .

Причината при 95% от случаите на хроничен бронхит е пушенето. В останалите 5% причината е в средата –  пространство със запрашен или задимен въздух. В тази рискова група влизат миньори, металурзи  и работещи в мелничната промишленост. Продължителното активно или пасивно пушене води до унищожаване на защитните ресници в белите дробове – малки подобни на косъмчета клетки, които са разположени в дихателните пътища и спомагат за оттока на слузта от дробовете. Ако този механизъм се повреди, организмът ни губи способността да изтласква образуваната слуз и проникналите в нея бактерии и прах. Започва силна кашлица, възпаляват се дихателните пътища и се увеличава възприемчивостта към инфекции на дихателните пътища. Причината за ефизем и хроничен бронхит е една и съща – тютюнопушенето. При хора, които страдат от хроничен бронхит, много вероятно е да се развие и белодробен ефизем. Непушачите също не са застраховани, но вероятността от заболяване при тях е по-малка.

„Много рядко се срещат болни от ефизем, които никога не са пушили “ – обяснява д-р Харолд Палевский, специалист по лечение на тежки форми на белодробни заболявания в Пенсилванския университет. Тютюневият дим дразни дробовете и провокира възпалителен процес, който по-късно прераства в ефизем. Основният проблем е, че при пушачите този възпалителен процес става хроничен. Той се развива ден след ден, година след година, докато не разруши окончателно белодробната тъкан.

Да излекуваме  бронхита

  • Ако работата ви е свързана с условия, които могат да навредят на дишането и бронхите, използвайте маска за нос и уста! Изисквайте от работодателя си осигуряването на предпазни средства!
  • Ако се диагностицира проблем с бронхите, направете инхалация! Инхалаторите за астматици са съвсем подходящи. Лекарственият препарат в инхалатора помага за съживяване на ресничките в  бронхите, които да изчистят дихателните пътища от слузта. «Инхалаторът се използва два, три пъти дневно», съветва д-р Марк Петерс, професор в Мичиганския университет. Той смята, че задължително преди използването на инхалатор трябва да се консултирате с лекар.
  • Глътнете малко вода! Всяка течност разтваря слузта и улеснява откашлянето, което предотвратява пристъпа на кашлица. Д-р Петерс препоръчва пиенето на 6 до 8 чаши вода на ден.
  • Спортувайте! Много от хората с бронхит не могат да извършват физически упражнения, понеже дихателните им пътища са отслабнали. Д-р Петерс съветва да правите упражнения колкото ви е възможно, без да се претоварвате.
Бронхит , 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Хормонален дисбаланс
Топ 3 природни продукти в подкрепа на женското здраве!
    Здравните теми, които вълнуват жените днес са свързани основно с начините за естествено балансиране на хормоните, предпазването от бактериални и гъбични инфекции,...
Лутеин зеаксантин
Лутеин и зеаксантин предпазват от вредния ефект на „синята светлина”!
    С развитието на технологиите се увеличава и риска от някои здравословни проблеми. Това се отнася особено много за модерното LED осветление, модерните...
Куркумин
Куркума – най-големият хит сред натуралните продукти за здраве!
    Невероятно мощните медицински ефекти на куркумата са известни от хиляди години насам. Тя е широко използвана в природната медицина на Древен Китай...