Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

 

Спирулина е от онези продукти, за които ако не сте чули, много сте загубили. Какво всъщност представлява спирулината? Това е неморско водорасло със спираловидна форма и с дължина не повече от половин милиметър. Само 10 гр спирулина съдържа повече от пет пъти необходимата дневна доза за човек на витамин В12, четири пъти повече витамин А, 83% от необходимото количество желязо, 30% витамин В2 и 25% витамин В1.

Удивителната спирулинаСпирулината е продукт с огромна концентрация на белтъчини. Тя съдържа и някои незаменими за човешкия организъм  аминокиселини. Въглехидратите са около 15% от общото тегло на спирулината и се усвояват без да оказват негативно влияние на задстомашната жлеза в организма. Спирулината съдържа почти всички известни видове витамини без витамин С и витамин D. Освен това спирулината е много богата на микроелементи – тя съдържа пет пъти повече желязо, отколкото пивните дрожди, както и важните антиоксиданти селен и германий.  Препоръчва се приема на спирулина при следните заболявания: бременност, анемия, диабет, нарушено зрение, отслабен имунитет, напреднала възраст и рак.

През деветдесетте години в САЩ и Европа започва бум на употреба на спирулина. Още през 60-те благодарение на научните изследвания на френската фирма Соса Текскоко света научава за ценните качества на спирулината.

По-късно през 70-те много учени са смятали , че  с помощта на протеина в спирулината световният глад ще бъде ликвидиран и чак към края на периода изследванията се насочват  върху полезните качества за здравето на човека. Съществува информация за спирулината още от времето на ацтеките. Първото й описание дава завоевателя на Мексико – Кортес. Той разказва, че по повърхността  на езерата в Мексико плавала зелена мръсотия, която се отглеждала от индианците. Те събирали реколтата в кошници, сушели я на брега и после я продавали. Спирулината се употребявала като добавка към царевицата, фасула и тиквата – основната храна на местното население.

Какво показват изследванията?

Изследване през 2005г. , проведено под ръководството на д-р Бикфорд, професор в Университета на Южна Флорида и Националния институт по наркология в САЩ, показва, че плъхове,  хранени с добавена спирулина в храната, са получили 75% по-малко поражения на мозъка след прекаран инсулт. Същите тези плъхове са се възстановили по-бързо и по-качествено.

През 2002 г. изследване от Индийския университет в Хайдарабад сочи, че употребата на спирулина  възпрепятства повишаването на нивото на циклоксигеназа-2, която е свързана с развитието на някои ракови заболявания.

Изследвания в Медицински център в Ню Йорк пък доказват, че спирулината е дала положителни резултати при лечението на СПИН, алергии и понижаването на нивото на холестерола в кръвта. В същия център за първи път се доказва и способността на спирулината да укрепва имунната система, както и да помага при хронични болести. При 36% от болните от хроничен ринит например, лекувани с 2гр. спирулина дневно, алергичните симптоми напълно изчезнали само за един месец.

Ревита Ви препоръчва:

Спирулина (микроводорасли), 380 mg

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart