Кимионът е двугодишно растение, което произхожда от Северна и Централна Европа, Турция, Иран, Индия, Северна Африка. На вид надземните му части приличат на морков. Като подправка се използват плодовете на растението, които често погрешно се наричат „семена”. С лечебна цел се използват плодовете и листата на кимиона.

Той е познат още от древността не само като подправка, но и като газогонно средство. Според поверията корените на кимиона са били смесвани с мляко, за да се приготви специален хляб за Юлий Цезар и войниците му. Активните му съставки включват летливи масла (4-7%) – главно карвон и лимонен. На тях се дължи неговото антиспастично и газогонно действие, както и използването му като ароматно и възбуждащо апетита средство.

Вътрешно кимионът се използва с лечебна цел при различни болестни състояния:

  • нервна система – хистерични пристъпи;
  • женски болести – облекчава маточните спазми, предизвиква започване на менструацията;
  • кърмачки – подпомага производството на кърма при кърмещи майки;
  • храносмилателна система – диария, диспепсия (лошо храносмилане), газове в стомаха и червата, колики при бебета, успокояване на храносмилателната система.

Той може да се използва под формата на масло при:

  • облекчаване на коликите при новородени – втрива се внимателно в корема на бебето;
  • бронхит;
  • болки в ушите;
  • зъбобол.

Кимионът на прах, под формата на лапа, се прилага при:

  • изкълчване на глезена;
  • спадане на оток при натъртвания.

Вашият коментар

Close Menu
×

Cart