Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Кориандърът e едногодишно тревисто растение, което се използва широко като подправка в средиземноморската, индийската, латиноамериканската и източната кухня. Смята се, че кориандърът произхожда от областта на Средиземноморието и Югозападна Европа. Има доказателства за използването му от древните египтяни.

Цветовете са бели или розови. Най-често се използват пресните листа и сушените семена. Натрошените семена имат лимонов вкус. Обикновено се сушат, но могат да се ядат и зелени. Смлените семена от кориандър са важна съставка на кърито. Кориандърът е важна съставка и на някои колбаси в Германия, Холандия и Южна Африка.

В Аюрведа кориандърът се използва от хилядолетия поради противовъзпалителните си свойства. С лечебна цел се използват плодовете и полученото от тях етерично масло, което съдържа главно кориандрол. Освен етерично масло кориандърът съдържа тлъсто масло, белтъчини, алкалоиди, флавоноиди, кумарини.

Растението има противовъзпалително, обезболяващо, спазмолитично, газогонно, отхрачващо действие. То се прилага при следните болести и болестни състояния:

  • стимулира секрецията и моториката на храносмилателната система;
  • лениви черва;
  • липса на апетит;
  • запек;
  • бронхит и други белодробни възпалителни заболявания;
  • понижава нивото на холестерола;
  • подсилва имунната система;
  • антидот при натравяне с живак и алуминий.

Плодовете не са отровни, но пресният сок от растението потиска централната нервна система и може да предизвика смърт поради спиране на дишането.

 

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart