Лайка


Лайката е растение, използвано като народен лек при стомашни проблеми и изгаряния на кожата. Днес годишно се произвеждат над четири хиляди тона лайка, която е станала световно значима от медицинска и икономическа гледна точка.

Древните египтяни вярвали, че растението лекува маларийната треска. През Средновековието е било използвано като ароматна подправка при варене и задушаване на ястия. Широко разпространено в Европа и най-вече в Германия, където се считало, че то лекува всичко. Днес лайката има изключително широко приложение – в състава на мехлеми, кремове, продукти за баня, козметика, бои за коса. Вътрешно се приема под формата на чай, тинктура или екстракт.

Използват се цветовете на растението, които съдържат между един и два процента летливо вещество. Ключови съставки на това вещество са a-бизаболол, a-бизабололови окиси А и Б, матрицин. Между биологично активните вещества са и биофлавоноидите. И двата типа вещества допринасят за силното антивъзпалително и антиспазмично действие на лайката.

Добре познато е успокояващото действие на чая от лайка. Естествено, приложението на лайката е далеч по-голямо. Хомеопатичните продукти, съдържащи лайка, се използват дори за намаляване на болките при колики и поникване на зъбите при бебетата.

Най-полезното действие на лайка е антивъзпалителното. Това я прави идеално средство при проблеми на стомашно-чревния тракт. Действа успокоително при гастрит, проблемно храносмилане, раздразнени черва, пептична язва, спазматично дебело черво. Имайте предвид, че лайката помага за дългосрочно справяне с тези сериозни състояния. Тя не може да бъде заместител на лекарствата при тежки състояния и агресивни пристъпи. Може да бъде част от програма за поддържане на доброто състояние на стомашно-чревния тракт и стимулиране на храносмилането.

Благодарение на успокояващото си действие върху мембраните на лигавиците и заздравяващото си действие, лайката се използва за лечение на стоматит и други възпаления на устата. Антибактериалното й действие я прави ценна при предпазване от и лечение на болести на венците, например гингивит.

В Европа е широко разпространено използването на лайка при лечение на възпаления на кожата. Кремовете и мехлемите с лайка служат за лечение на екземи и ухапвания от насекоми.

Ревита Ви препоръчва:

Лайка (цвят), 350 mg

Лайка, 1.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Хормонален дисбаланс
Топ 3 природни продукти в подкрепа на женското здраве!
    Здравните теми, които вълнуват жените днес са свързани основно с начините за естествено балансиране на хормоните, предпазването от бактериални и гъбични инфекции,...
Лутеин зеаксантин
Лутеин и зеаксантин предпазват от вредния ефект на „синята светлина”!
    С развитието на технологиите се увеличава и риска от някои здравословни проблеми. Това се отнася особено много за модерното LED осветление, модерните...
Куркумин
Куркума – най-големият хит сред натуралните продукти за здраве!
    Невероятно мощните медицински ефекти на куркумата са известни от хиляди години насам. Тя е широко използвана в природната медицина на Древен Китай...