Лен


Ленът е широко разпространено растение. Произлиза от Средиземноморския регион. Той е едногодишно растение, с дребни сини цветове и малки плодове, които съдържат широко използваните семена.

Ленът се използва под формата на семена, каша или специално пресовано масло. Семената могат да се консумират в суров вид или в състава на различни зърнени храни. Лененото семе съдържа омега-3 мастни киселини. Лененото масло съдържа 50-60% алфа-линоленова киселина. Ленът дава една от най-концентрираните форми на лигнан – вид фитоестроген, които играе ролята на антиоксидант. Освен това той е богат източник на фибри.

Ленът се използва при различни болестни състояния:

  • хиперлипидемия (прекалено високи стойности на липидите в кръвта);
  • атеросклероза;
  • рак на гърдата – за превенция и намаляване на метастазите;
  • хроничен запек;
  • увреждане на дебелото черво вследствие на прекомерна употреба на слабителни средства;
  • възпалено дебело черво;
  • дивертикулоза – болест, при която стените на дебелото черво изтъняват, отслабват и се покриват с балонообразни издутини;
  • гастрит;
  • ентерит;
  • прилага се външно при възпаления.

Ленът може да се използва продължително време като източник на хранителни вещества или като разхлабително средство.

Лененото семе и масло трябва да се съхраняват в херметически затворени буркани, на тъмно и прохладно място. Преди употреба се консултирайте с лекар, ако страдате от непроходимост на червата. Не са известни противопоказания при бременни и кърмачки. Напротив, съдържащите се незаменими мастни киселини са важни за развитието на плода.

Ревита Ви препоръчва:

Ленено масло, 1300 mg 57% АЛК

Ленено масло, 1000 mg 57% АЛК

Ленено масло, 474 ml

Ленено масло, 474 ml супер лигнан

Ленена пудра, 454 mg

Вашият коментар

Close Menu