Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

билка люцерна ползи за здравето

 Люцерната е широко разпространено многогодишно растение, което произхожда от Централна Азия, Западна Азия и Средиземноморския регион. От шести век е известна употребата му в китайската народна медицина като средство за лечение на камъни в бъбреците и при задържане на течности и отоци в организма.

 

Растението е богато на протеин, калций, желязо, магнезий, фосфор, натрий, цинк, каротин, кумарини, 8 есенциални аминокиселини, флавони, витамини А, D, B1, B6, E, K. Люцерната съдържа много жизненоважни ензими като амилаза, коагулаза, емулсин, липаза, протеаза, пектиназа.

 

Люцерната има алкализиращо и детоксикиращо действие, особено върху черния дроб. Подпомага функционирането на хипофизната жлеза и съдържа противогъбични вещества. Освен това има антианемично, диуретично, слабително, лактогонно, тонизиращо действие.

 

Люцерната най-често намира приложение като съпътстваща терапия при следните заболявания: 

 

-кръвоносна система – анемия, подпомага кръвосъсирването, при изгаряния
-нервна система – възстановяване при алкохолна или наркотична зависимост
-сърдечносъдова система – инфаркт, предотвратява натрупването на атеросклеротична плака, заболявания на сърцето
-женски състояния – закъсняваща и нередовна менструация, менопауза, стимулира отделянето на мляко при кърмачки
-храносмилателна система – стимулира апетита, чревни проблеми, диспепсия, пептични язви, слабо усвояване на хранителни вещества, стомашно разстройство
-пикочна система – елиминира задържането на течности и отоците, пречиства бъбреците, при камъни в бъбреците, инфекции на пикочните пътища
-чернодробни състояния – блокира абсорбцията на холестерол, пречиства черния дроб, при жълтеница
-други – сенна хрема, артрит, заболявания на простатата, астма, общо изтощение, диабет, умора.

 

Кълновете на люцерната се използват за приготвяне на салати. Външно семената се използват за компреси при циреи и ухапвания от насекоми.

 

Люцерната не трябва да се приема от бременни и кърмачки, поради факта, че предизвиква менструация и поради естрогенния ефект на някои от съставките й. Не се препоръчва приема й от малки деца. Поради високото съдържание на L-карнитин може да причини увеличаване на далака, променен брой на кръвните клетки, повторна поява на лупус, при хора преболедували от това заболяване. По тази причина е добре люцерната да бъде обработена топлинно. Пациенти, приемащи антикоагуланти не трябва да консумират продукти, съдържащи витамин К, освен под лекарски контрол.

 

Ревита Ви препоръчва:

Люцерна (лист), 405 mg

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart