Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Масло или маргаринМазнините са основен градивен елемент на организма. Животът не би бил възможен без приемът на мазнини, заради многобройните функции, които изпълняват – от строителен материал на клетъчните мембрани до условие за нормалното функциониране на имунната, нервната и сърдечно-съдовата системи. За съжаление наличието на мазнини само по себе си не е достатъчно. От значение е и техният вид. Имайте предвид, че не само цената определя качеството.

Ето няколко любопитни факта за приликите и разликите на краве маслото и маргарина.

–          Двата продукта имат почти еднакъв брой калории.

–          Краве маслото е по-богато на наситени мазнини от маргарина.

–          Редовната консумация на маргарин може са увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания при жените с около 50% в сравнение с жените, които използват краве масло.

–          Краве маслото увеличава усвояването на нутриенти от други храни.

–          Краве маслото има ред хранителни достойнства, за разлика от маргарина, в който, ако те присъстват, са изкуствено добавени.

–          Не на последно място краве маслото е традиционна храна, която се използва както за директна консумация, така и за готвене. Освен това дава неповторим вкус на храната.

А какво трябва да знаем за маргарина?

–          Той е много богат на транс мастни киселини, за които е установено, че са непосредствена предпоставка за възникване на сърдечно-съдови заболявания.

–          Увеличава общия холестерол включително и LDL-холестерола (т. нар. лош холестерол) и понижава нивата на HDL-холестерола.

–          Увеличава риска от ракови заболявания.

–          Влошава качеството на кърмата.

–          Влошава състоянието на имунната система.

Любопитно е, че маргаринът има сходен състав с продукти, които не бихме сложили в уста! Той съдържа вещества, които откриваме в химичните формули на боята. Вероятно това обяснява факта защо маргаринът не се разваля, нито мухлясва. Това е защото микроорганизмите, които стават причина за появата на плесен и мухъл, не намират хранителна среда, върху която да се развиват.

Тази публикация има 2 коментари

 1. a zashto margarinat e mnogo po-vkusen ot masloto?

  1. Здравейте Нора,

   Нямам представа защо на вас по-вкусен ви е маргаринът. Нали знаете – различни хора, различни вкусове. На мен лично много по-вкусно ми е филийка с масло или ястие, в което е добавено масло, а не маргарин. Пък има и друго – сигурно ви е познат фактът, че всички пороци са най-сладки 🙂 Алкохол, цигари… във вашия случай маргарин… Няма нищо страшно да използвате и маргарин. Ние просто показваме доказаните разлики 🙂

   Благодаря ви за коментара и лек ден!

   Мария Радоева
   Ревита ООД
   https://www.revita.bg

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart