Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Масло или маргаринМазнините са основен градивен елемент на организма. Животът не би бил възможен без приемът на мазнини, заради многобройните функции, които изпълняват – от строителен материал на клетъчните мембрани до условие за нормалното функциониране на имунната, нервната и сърдечно-съдовата системи. За съжаление наличието на мазнини само по себе си не е достатъчно. От значение е и техният вид. Имайте предвид, че не само цената определя качеството.

Ето няколко любопитни факта за приликите и разликите на краве маслото и маргарина.

–          Двата продукта имат почти еднакъв брой калории.

–          Краве маслото е по-богато на наситени мазнини от маргарина.

–          Редовната консумация на маргарин може са увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания при жените с около 50% в сравнение с жените, които използват краве масло.

–          Краве маслото увеличава усвояването на нутриенти от други храни.

–          Краве маслото има ред хранителни достойнства, за разлика от маргарина, в който, ако те присъстват, са изкуствено добавени.

–          Не на последно място краве маслото е традиционна храна, която се използва както за директна консумация, така и за готвене. Освен това дава неповторим вкус на храната.

А какво трябва да знаем за маргарина?

–          Той е много богат на транс мастни киселини, за които е установено, че са непосредствена предпоставка за възникване на сърдечно-съдови заболявания.

–          Увеличава общия холестерол включително и LDL-холестерола (т. нар. лош холестерол) и понижава нивата на HDL-холестерола.

–          Увеличава риска от ракови заболявания.

–          Влошава качеството на кърмата.

–          Влошава състоянието на имунната система.

Любопитно е, че маргаринът има сходен състав с продукти, които не бихме сложили в уста! Той съдържа вещества, които откриваме в химичните формули на боята. Вероятно това обяснява факта защо маргаринът не се разваля, нито мухлясва. Това е защото микроорганизмите, които стават причина за появата на плесен и мухъл, не намират хранителна среда, върху която да се развиват.

Тази публикация има 2 коментари

  1. a zashto margarinat e mnogo po-vkusen ot masloto?

    1. Здравейте Нора,

      Нямам представа защо на вас по-вкусен ви е маргаринът. Нали знаете – различни хора, различни вкусове. На мен лично много по-вкусно ми е филийка с масло или ястие, в което е добавено масло, а не маргарин. Пък има и друго – сигурно ви е познат фактът, че всички пороци са най-сладки 🙂 Алкохол, цигари… във вашия случай маргарин… Няма нищо страшно да използвате и маргарин. Ние просто показваме доказаните разлики 🙂

      Благодаря ви за коментара и лек ден!

      Мария Радоева
      Ревита ООД
      https://www.revita.bg

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart