Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Избор на вода за здраве

Минералната вода се категоризира по няколко признака. Някои от тях са чистотата на нейния източник, минералното й съдържание, количеството микроелементи в нея, нейната трайност и лечебни свойства. В зависимост от състава на солите в нея, минералната вода бива: с много ниско, с ниско ниво, със средно ниво на съдържание на минерали, както и силно минерализирана. Минералната вода се класифицира още според вида на преобладаващите в нея йони, както и според лечебния й ефект – съответно с диуретични, противовъзпалителни и други свойства.

Минерална вода и хидратация на кожата

Изследвания върху дебелината и тургура на кожата сочат, че минералната вода има подчертано по-добър хидратиращ ефект върху кожата в сравнение с чешмяната вода.

Калциев обмен

Минералната вода с високо съдържание на калциеви соли снабдява организма със значителни количества калций. Проучване сочи, че калций се усвоява много по-ефективно от минерална вода, отколкото от млечни продукти. Затова се препоръчва употребата на богати на калциеви йони минерални води за постигане на оптимални нива на калций, особено при пациенти с лактозна непоносимост, които не могат да го усвоят от млечните продукти.

Камъни в бъбреците

По-голямата част от бъбречните камъни се образуват от калциеви оксалати. От друга страна магнезият и високото Ph (т.е. алкална среда) са сред основните фактори, възпрепятстващи образуването на камъни. По-високо Ph на урината се постига чрез прием на богати на магнезиеви и бикарбонатни йони води. Така се предотвратява и отлагането на калциеви оксалати.

Кариеси

Според италианско изследване сред деца в ранна училищна възраст минералната вода предпазва от кариес на млечните зъби.

Остеопороза

Консумацията на богата на калций минерална вода забавя костната дегенерация при жени в периода след менопауза. Общият прием на калций е пряко свързан с костната система и в частност с нейната плътност. Водата, богата на калциеви, калиеви и фосфорни йони, има регулиращ ефект върху хормоните, чупливостта и плътността на костите.

Въглехидратна и мастна обмяна

Изследвания са установили, че богатите на сулфатни йони минерални води имат антиоксидантни свойства, докато водите с високо съдържание на бикарбонати регулират липидните нива в организма и чувствителността му към инсулин. Според друго проучване от 2004 година редовната консумация на минерална вода, богата на натриеви йони, води до значително намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия HDL-холестерол. Значително намаляват и възпалителните процеси в организма. Съвкупността от тези факти е знак за значително по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Високо кръвно налягане

Установено е, че приемът на минерална вода от хора с недостиг на калций и магнезий води до понижаване на кръвното налягане.

Когато трябва да изберем каква вода да пием и алтернативите са между минерална и чешмяна, по-добре изберете минералната! Тя не застрашава тялото ни от биологично замърсяване и има една дозина други качества. Анализ на медицинска статистика в няколко страни регистрира 0,5 милион случая на зарази в следствие на замърсена питейна вода и нито един подобен случай в резултат на прием на минерална вода. Това показва какъв трябва да е и нашият избор, нали?

Ревита Ви препоръчва:

Калций § магнезий, 250 mg

Калций, магнезий и цинк, 255 mg

Калциев цитрат, 250 mg

Калциев комплекс, 500 mg

Калций § магнезий § витамин D, 250 mg

Корал калций, 805 mg

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Cart