Овесът е вид житно растение. Съществуват около 70 вида овес, като в България се отглеждат само 4 от тях. Той съдържа протеини, алкалоиди, минералите фосфор, магнезий, калий желязо и мед, витамини от В групата. Овесът има антидепресантно, антиспазматично, тонизиращо действие. Той става все по-широко използвана храна в наши дни, поради богатия си хранителен състав.
С медицински цели се използват зърното и изсушените стъбла на растението. Обикновено се приема под формата на овесена каша или екстракт и помага при лечението на:
- нервна система – безсъние, тонизира нервите, стимулира моторните ганглии, увеличава възбудимостта на мускулите, подсилва мозъка, възстановява нервната система;
- сърдечно-съдова система – подсилва сърдечния мускул;
- храносмилателна система – диспепсия, улеснява храносмилането при възпаления, гастроентерит;
- пикочна система – изключително ефективен при заболявания на пикочния мехур, бъбреците и уретерите, спастични състояния, тонизира гладката мускулатура;
- мъжки състояния – импотентност, сперматорея (изтичане на семенна течност без полов акт или оргазъм), положителен ефект върху простатата;
- полова система – тонизиращ ефект върху нервната енервация на половите органи, при сексуална немощ вследствие на претоварване;
- вирусни заболявания – херпес, херпес зостер;
- други – дихателни проблеми, изтощение, треска, възстановяване след прекарана болест, набавяне на дневната доза фибри.
Външно овесът се използва в състава на различни мехлеми и лапи за премахване на акне и кожни проблеми, маски за лице, заместители на сапуна. Широко приложение намира за цялостни бани при подагра, пясък в урината, бъбречни проблеми, лумбаго, парализа, ревматизъм, хронично студени крака.
Овесените ядки трябва да се избягват при диспепсия, придружена от киселини в стомаха. Няма други противопоказания.
Ревита Ви препоръчва: