Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Мелатонинът срещу наднорменото тегло Чудили ли сте се защо ви се доспива, когато слънцето залезе и се събуждате по изгрев? Каква е тази зависимост и на какво се дължи? Мелатонинът е хормон, който се произвежда от епифизната жлеза в мозъка и регулира цикличния биоритъм на организма като се грижи за спокойния сън и редовната менструация при жените.
Наскоро направено проучване на учени от Гранада (Южна Испания) показва, че мелатонинът може да контролира и наддаването на тегло. Това обяснява и факта, че хората, които спят по-малко качват по-лесно килограми. Учените са категорични, че 7-9 часа сън са от първостепенно значение за възстановяване всички функции на организма и доброто здраве. Испанските изследователи доказаха още, че мелатонинът осъществява контрол върху обменните процеси, които определят натрупване на мазнини в тялото. Така ако спим достатъчно няма защо да се страхуваме от повече килограми. Учените изследвали три групи доброволци. Те били подложени на една и съща диетата и физически упражнения, като на последната, трета група давали допълнително мелатонин. Резултатите били смайващи. Хората от третата група не само спели по-добре, но и значително отслабнали. Проучването показало още, че мелатонинът помага за намаляване на систоличното кръвно налягане.
Това е първото доказателство, че освен за добрия сън, мелатонинът се грижи и за добрата фигура. Специалистите съветват да се приема 30 минути преди заспиване.

Ревита Ви препоръчва

Мелатонин, 2.5 mg

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×

Cart