Search
Филтрирай по...
Displaying 1 - 20 of 236123456

Здравейте, реших да пиша тук, тъй като ходенето на лекар изобщо, ама изобщо не ми помогна, да не кажа, че имам чувството, че ми говорят само глупости. Значи историята е следната – това лято започнах да ям много ама много малко и отслабнах съответно както исках до заветните 50 кг (висока съм 171 см). Винаги съм имала проблеми с ходенето до тоалетна, но нещата ужасно много се влошиха, когато при пристъпи на страх да не напълнея отново, хапнех ли повечко, взимах много силни лаксативи (бизалакс, фенолакс) и то по много – понякога по блистер. Отидох на лекар и той ми каза, че имам изтъркана лигавица на дебелото черво и клоня към анорексия. Предписа ми дуфалак, но той не ми помагаше изобщо (нормално, на фона на другите силни лекарства). Сега съм качила килограми, но отново не ходя с дни, а ако ходя е съвсем по малко и отново ми се налага да прибягвам до хапчетата, защото опитах да бъде без тях, но 15 дни !!! не можах да отида. Моля ви помогнете ми, изпаднала съм в депресия и не знам какво да правя вече.

Здравейте, Петя,

Проблемът е доста сериозен и решението му изисква доста усилия и търпение от Ваша страна. Както и да Ви звучи, храненето в случая е най-важно. Храната трябва да е прясна, без консерванти, предимно плодове и зеленчуци, като наблягате на червено цвекло, зеле, спанак, артишок, брюкселско зеле, моркови, зелен фасул, грах, маруля, тиква и др., а от плодовете – круши, сливи, смокини, ябълки, киви и др.– на гладно. Храната се сдъвква много добре – до кашица,
5 пъти дневно, малки порции, добре сдъвкани
Преди всяко хранене 1-2 чаши гореща вода и плод
3 пъти дневно салати

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте доктор Петрова.. Аз съм момиче на 14 години. Имам си приятел от 1 година и на 20 октомври правихме секс за пръв път. Месечния ми цикъл трябваше да дойде на 4 ноември, но той все още не е дошъл, а сме 15 декември. Първата ми мисъл беше бременност, но мисля, че не съм. Нямам абсолютно никакви симптоми, а минава 2 месеца. Разглеждах много в интернет, но нищо не намирам. Вие сте последната ми надежда. Какво става с мен? Повече няма ли да ми дойде? Много съм объркана..

Здравейте, Теди,

Понякога бремeнността започва без симптоми, така че е напълно възможно да сте бременна. Вземете от аптеката и направете тест в урината – за изследване хормона на бременността/хорионгонадотропин – т.н. хормон на бременността/. По-сигурен е кръвният тест – прави се в почти всички лаборатории. Друга възможност е някакъв временен хормонален дисбаланс, което също ще се разбере с изследване на женските полови хормони. Пишете, ако мога да помогна с още нещо.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,д-р Петрова.От няколко месеца съм със силен косопад.Ходих на дерматолог и ми изписаха стандартно витамини и шампоан за косопад.Но до този момент нямам никакво подобрение.Направих си и изследване на прогестерон -65,89 в лутеална фаза,тестостерон -0,218,Направих си два пъти през 2мес изследване на щитовидната жлеза(тъй като сестра ми страда от Хашимото и също е с косопад) TSH I-4.15;II-3.94.Знам че са в нормата но ме е страх дали жлезата може да е проблема,т.к започнах да имам и сърцебиене,изпотяване,отпадналост(ходих на ехограф казаха ми няма изменения и че е добре),но защо тогава стойностите на TSH са толкова близо до горна граница.Благодаря1

Здравейте,
Виждам, че тестостеронът е занижен, което обикновено е свързано с повишена инсулинова резистентност и затормозена мастна обмяна/както и въглехидратна, разбира се/. Косопадът често е следствие на неправилна обмяна на мазнините. Като се има предвид и леко занижените нива на титеоидните хормони, както и постоянния стрес, от който никой не е пощаден и сезонът – ето Ви обяснение за косопада. Тези гранични състояния, на които организмът реагира с почти „козметични” проблеми са най- трудни за лечение. Нужни са много и прецизни изследвания, а след това прецизно лечение. Специалистите по вътрешна медицина няма да се занимават с това, при наличието на опашки от сериозно болни, дерматолозите също не се задълбочават, а козметиците обикновено нямат познания по медицина. Нужен Ви е „граничен” специалист, който да е добър медик, но да се отнася с внимание и към първите сигнали за болест и да прилага профилактика на по-сериозно разболяване. Къде е той? Вероятно има,но ще е късмет да го откриете. Като изход виждам сама да се образовате, да се научите да освобождавате тялото от стреса и токсините, да спортувате, йога, медитация, рейки и постепенно тялото ще се изчисти и укрепне.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!!! Притърпях една изванматочна бременност преди 4 месеца но за щастие плода се отрони в много ранен стадии. Много ми е притеснено,защото туко що си направих тест и той е полужителен,страх ме е да не е пак изван маточно-защото много ме боли корема и кръста. Според вас възможно ли е???

Здравейте, Мария,
Да, случва се, но нямате основание за притеснения, преди да сте направила съответните изследвания. Ултразвуков преглед, както и кръвен тест за бременност, направен двукратно през 2 дни, могат да отговорят на въпроса. Болките в корема и кръста говорят за спазми, които имат и други причини. Нужно е да се консултирате с добър специалист по гинекология.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, д-р Петрова Първо искам да Ви благодаря, че ми отговорихте на запитванията. Много съм Ви благодарна. Искам да Ви кажа и попитам още нещо, което много ме притеснява. Както казах в предната ми публикация, аз съм на 20 години. От малка (може би около 10 години) ми се появи един проблем. Имам обилно изпотяване на ръцете, краката и подмишниците. Голям проблем ми е да пиша, защото се мокри листа. От ръцете ми буквално капе вода, все едно съм ги мила. Но това не е целия проблем. През определен период на ръцете и краката ми излизат малки пъпчици пълни с вода. След това тези пъпки се пукат и ръцете и краката ми започват да се белят, изсъхват и се нацепват до кръв. Цялото това нещо за около месец продължава, след това отново започва обилното потене. Понякога ме сърбят ужасно много ръцете и ми става целите на червени точки/пъпки. Мислехме , че е от сезона, но ми се появява всичко по всяко време, не в определен сезон. Ходила съм на ужасно много кожни доктори, изписвали са ми какви ли не пасти и лекарства, но нищо не помага. Последно ходих при един доктор, който ми прави изследвания и ми предписа една инжекция с думите “Тази инжекция имам 50% шанс да ти помогне и 50% шанс да ти навреди. Ти решаваш дали да я биеш или не.” Купихме инжекцията и с мама отидохме при една нейна приятелка (докторка). Показахме и инжекцията и тя отвори една голяма книга с разни лекарства. Намери тази инжекция в книгата и там пишеше това, което каза доктора. Ако я бия 50% може да ми помогне напълно, но другите 50% са да започне промяна в хормоните ми, както и силна окосмяване по цялото тяло. Разбира се, отказахме се от това и до ден днешен моите проблеми продължават. Единствено ме притеснява обилното потене. Дори, когато ми е студено, аз не спирам да се потя. Надявам се да ми помогнете. Ще съм Ви наистина много благодарна.

Здравейте, Грета,
Може би става въпрос за т.н. хиперхидроза/патологично повишено потоотделяне/ и по-точно първична хиперхизроза –
„тя засяга 1% от хората на възраст от 15 до 35 год. Симптомите се изразяват в обилно потене, без това да е породено от прием на лекарства или развитие на друга болест. Проявява се само на определени места – длани, стъпала, предмишници, като много често изпотяването е съпроводено с изчервяване при силни емоции и често безсъние. Първичната хиперхидроза крие известна доза наследственост. Специалисти твърдят, че тя се дължи на хиперактивност на симпатиковия дял на вегетативната нервна система.”
В резултат на обилното потене, порите се запушват и се създават условия за обрив.
Медицината предлага методи за лечение, но за съжаление не особено ефикасни. Все пак може да опитате с йонофореза на стъпалата и дланите – физиотерапевтична процедура, която води до удебеляване на кожата и намаляване на потоотделянето. Медикаментозна терапия – използват се антихолинергитици, бета-блокери и някои калциеви антагонисти. Тези препарати потискат стимулирането на потните жлези на различни нива.

Старайте се да избягвате стресовите ситуации, защото ускореният сърдечен ритъм води до по-обилно изпотяване. Можете да включите в режима си различни дихателни упражнения, йога и медитация.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Моя позната е оперирана от злокачествено образувание на шийката на матката. крие ли при нея риск сексуалния контакт и трябва ли да се предпазва? какви са рисковете- по- големи или нормални при такъв контакт тяда получи възпаление, течение или нещо друго?

Здравейте, doroteia,

Сексът с любимия човек е винаги здравословен. След приключване на възстановителния период, няма причина да не прави секс, като спазва правилата на профилактиката при това заболяване. От друга страна, тъй като злокачествените болести се отключват при отслабване на имунната система, рискът от възпаление – бактериално или гъбично, е по-голям. Здравословно хранене, подходящи хранителни добавки, правилно дишане, физически упражнения, упражнения за релаксация – това ще укрепи имунната защита и ще сведе до минимум рискът от възпаления и рецидив на болестта .

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравей те!На 31 год.,съм, нераждала и от 2г имам подуване в лявата мишница!ходила съм на доц.хирург, ендокринолог, гинеколог,ехография на мл.жлези и коремни органи, мамография.Резултатите от изследванията са: ПРОГЕСТЕРОН-2,71,изписаха ми ДУФАСТОН ДА ПИЯ 2 МЕС.от него получих окосмяване и като че ли се увеличи подутината.FSH-6.79 , Estradiol- 117.60 , Prolactin-442.70 ,TSH- 1.62 и ПКК с ДКК- хемоглобин-125, еритроцити-4,64, левкоцити-7,3, хематокрит-0,37, тромбоцити- 368 St-3, Sg-47, Ly-44, Mo-6, Eo-0, Pl- 0, Ba-0, MCV-80.7, MCH-26.9, MCHC-334. Сега започнах да пия “Мастодинон”-хомеопатични изписа ми го хирурга заради фиброкистозната мастопатия.от няколко дни чувствам като схващани и повече като опъване и подуване в слабината на левия крак и в прегъвката на коляното,А лявата ми ръка много бързо измалява, само като говоря по телефона!Чувствам си ръцете като подути и като обездвижени, схванатост по цялото тяло.Та въпроса ми е имали нещо общо подутото под мишницата с това на крака.И на какви специалисти да ходя?БЛАГОДАРЯ ВИ ДОКТОРЕ!

Здравейте,
Цикъл имате ли, в каква фаза от менструалния цикъл е правено хормоналното изследване/кой ден от началото на цикъла/? Както знаете, ж.полови хормони се изследват в началото на цикъла /2-5 ден/ и седмица след овулацията /21-23 ден/.
Част от оплакванията ви може да са страничен ефект от хормоналното лечение. Възможна е и остеохондроза, което се консултира при невролог. На колко сте години, имала ли сте преди болки и схващане в гр. стълб и ставите? Каква е фамилната обремененост, какви болести има в семейството?
Кръвната картина е добра като цяло, има само леко раздвижване в броенето на левкоцитите, но може да е техническа грешка – броенето е автоматично и са възможни леки отклонения. Може да се доверите на лекарите, които са ви гледали и са преценили, че не са лимфни възли, но ако сте притеснена, имате право до се консултирате с хематолог или другаде, докато не получите яснота и успокоение.
От друга страна, тези неспецифични оплаквания, без да има потвърждение от изследвания и консултации, може да означават, че се намирате в критичен период от живота си и тялото се пренастройва към новите изисквания. Пишете.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ЗДРАВЕЙТЕ КАЗВАМ СЕ ИВЕЛИНА ОТ ЕДНА ГОДИНА ИМАМ ПРОБЛЕМИ С ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА.ОТИДОХ НА ПРЕГЛЕД КАЗАХА МИ ЧЕ МИ Е ВЪЗПАЛЕНА ЖЛЕЗАТА А НА КАКВО СЕ ДАЛЖИ НЕ ЗНАЯТ.ИЗПИСАХА МИ ДА ПИЯ СЕЛЕН И ГО ПИЯ ВЕЧЕ ЕДНА ГОДИНА АМА ПОДОБРЕНИЕ НЯМА ПРОСТО НЕ СЕ ЧУВСТВАМ ДОБРЕ.ВЪПРОСЪТ МИ КЪМ ВАС Е НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ТОВА ВЪЗПАЛЕНИЕ? И МОЖЕ ЛИ С ТОВА ВЪЗПАЛЕНИЕ ДА МИ СЕ ПОЯВИ ВАЗЕЛ ИЛИ КИСТА НА ЖЛЕЗАТА? БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Здравейте, Ивелина,
Тиреоидитите/възпаленията на щитовидната жлеза/ са няколко вида и от вида зависи прогнозата. Нужно е да се направят допълнителни изследвания на хормоните и антителата, а също ултразвуков преглед. Направете консултация при ендокринолог в специализирана клиника. Важно е.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! От около два месеца се събуждам с много силно гадене, което продължава през целия ден и не се повлиява от нищо.Не съм бременна.Кръвното и захарта са ми нормални.На 37 г. съм. Освен това започна и главоболие стягащо,както и изтръпване на език и устни.Изтръпване на ръце, скващане на лява длан с всички пръсти(като парализа за няколко минути веднъж).Болки и безсилие в краката.Болки в гърба и сдървен врат.Промяна в апетита – изгубен и отвращение към някои храни. Промяна в цикъла – разстояние между два – 54 дена, при положение че е редовен на 28 д. и после в количеството- 7 дена обилен, а е два дена по принцип.Трудно се концентрирам и дори изпитвам затруднение да се изкажа, да произнеса дума, много съм забавена и постояно ми се спи.Нямам сили, замаяна съм и с влошено зрение – виждам размазано, замъглено, сякаш ще припадна.Чувствам постоянен тремор, дразни ме светлина и шум.Бихте ли ме посъветвали към кого да се обърна в Пловдив? Не съм била на лекар до сега, но с всеки ден се влошавам все повече и не се справям с елементарни задължения. Благодаря предварително за отговора! Бъдете здрави!

Здравейте,

Консултирайте се със специалист по ендокринология. Възможен е проблем с щитовидната жлеза. Възможни са и състояния на резки промени в кръвното налягане. Добре е да го измервате сутрин и вечер, както и когато се чувствате зле. Потърсете ендокринолог в университетската болница “Св. Георги”. В поликлиниката има такъв кабинет.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite,imam vupros. Az sym momiche na 19 godini i dnes mi otkriha pypna herniq. Koeto ne me pritesnqva tolkova kolkoto fakte,che veche 18 den mesechniq mi cikyl zakusnqva. Pravih si 2 testa, i dvata bqha otricatelni… Moje li da ima vruzka m/y dvete? : ))) Blagodarq

Здравейте,
При положение, че не сте бременна, закъснението на цикъла е хормонален проблем с различни причини – възпаление, стрес и др, докато пъпната херния е състояние, дължащо се на анатомичен дефект, във вашия случай, най-вероятно вроден. Консултация с гинеколог, хормонален анализ и ултразвуков преглед, ще отговорят най-точно.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,д-р Петрова.От няколко месеца съм със силен косопад.Ходих на дерматолог и ми изписаха стандартно витамини и шампоан за косопад.Но до този момент нямам никакво подобрение.Направих си и изследване на прогестерон -65,89 в лутеална фаза,тестостерон -0,218,Направих си два пъти през 2мес изследване на щитовидната жлеза(тъй като сестра ми страда от Хашимото и също е с косопад) TSH I-4.15;II-3.94.Знам че са в нормата но ме е страх дали жлезата може да е проблема,т.к започнах да имам и сърцебиене,изпотяване,отпадналост(ходих на ехограф казаха ми няма изменения и че е добре),но защо тогава стойностите на TSH са толкова близо до горна граница.Благодаря1

Здравейте,
Виждам, че тестостеронът е занижен, което обикновено е свързано с повишена инсулинова резистентност и затормозена мастна обмяна/както и въглехидратна, разбира се/. Косопадът често е следствие на неправилна обмяна на мазнините. Като се има предвид и леко занижените нива на титеоидните хормони, както и постоянния стрес, от който никой не е пощаден и сезонът – ето Ви обяснение за косопада. Тези гранични състояния, на които организмът реагира с почти „козметични” проблеми са най- трудни за лечение. Нужни са много и прецизни изследвания, а след това прецизно лечение. Специалистите по вътрешна медицина няма да се занимават с това, при наличието на опашки от сериозно болни, дерматолозите също не се задълбочават, а козметиците обикновено нямат познания по медицина. Нужен Ви е „граничен” специалист, който да е добър медик, но да се отнася с внимание и към първите сигнали за болест и да прилага профилактика на по-сериозно разболяване. Къде е той? Вероятно има,но ще е късмет да го откриете. Като изход виждам сама да се образовате, да се научите да освобождавате тялото от стреса и токсините, да спортувате, йога, медитация, рейки и постепенно тялото ще се изчисти и укрепне.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Благодаря за отговора д-р Петрова,но не разбрах конкретно за стойностите на TSH.Не са ли притеснителни тези високи стойности близки до горната граница,понеже знам че нормалните са около 2,5.

Здравейте,
Нормалните стойности на ТСХ са от 0.4-4.2 mU/L. Организмът Ви е в преходен период и може би при повишени изисквания към него ще се развие хипофункция на щитовидната жлеза, но при сегашните Ви резултати профилактиката е единственото лечение – здравословно хранене/хранителни добавки, правилно дишане, физически упражнения, упражнения за релаксация. И редовни контролни прегледи и изследвания.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здрвейте! Искам да помоля да коментирате тези резултати,това е след 4 месечно лечение с Тирозол по схема ,в началото изследвахме само ТСХ 0,016 , сега е два пъти над нормата , дали става въпрос за хашимото? Благодаря предварително. Група Показател Биологичен материал Резултат Измерителна единица Референтна област Метод Хормони TSH S 9.82 µIU/ml 0,27 – 4,2 ECLIA Free Т4 (fT4) S 9.92 ng/l 9,30 – 17 ECLIA ТАТ (Tg Ат) S 62.46 IU/ml 0 – 115 ECLIA МАТ (TPO Ат) S 291.7 IU/ml 0 – 34 ECLIA

Здравейте, Борислава,
ТАТ антителата са в норма, а МАТ са леко повишени, което се случва и при Базедова болест, тъй като и тя е автоимунен тиреоидит, така че не е Хашимото, поне според тези изследвания. Имате хиперфункция на щитовидната жлеза /Базедова болест/ и може би трябва да се коригира дозата на тирозола. Това ще прецени наблюдаващият лекар.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Бих искала да попитам дали мога да приемам билката Витекс за понижаване нивото на пролактина. Днес получих резултатите си от кръвта и пролактина беше 771.0 mI/L при референтни стойности 87-498 mIU/L. Предписаха ми Бромокриптин, който не бих искала да приемам. Причината да се изследвам беше двустранна галакторея само при натиск. Не приемам никакви други лекарства, не съм раждала и не съм забременявала. Нямам нарушения в зрението, с редовен цикъл съм. Страдам само от мигрена. В интернет четох, че билката е подходяща за регулиране на хормоните и понижаване нивото на пролактина, но някъде срещнах, че същевременно стимулира отделянето му. Ако не е подходящ, бихте ли ми препоръчали друга билка или друг алтернативен метод за лечение? Благодаря!

Здравейте, Гергана,
Причина за повишен пролактин/пролктинемия/ може да бъде аденом на хипофизата, поликистозни яйчници, противозачатъчни и др. лекарства, проблем със щитовидната жлеза и др. Преди да се изясни причината, най-разумно е да следвате съветите на ендокринолога.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте.обръщам се с молба за помощ.Имам проблеми със щитовидната жлеза.казаха ми го в болница при преглед след нервна криза.Освен всички симптоми-потене и треперене,трудно преглъщане,сърцебиене,отпадналост и т.н,ми се появи и страх от излизане навън.Не мога да отида на лекар и да направя необходимите изследвания.Страхувам се от нервните си кризи.Имам видимо увеличение с областта на шията.Какво мога да направя и мога ли да взема някакви мерки за да успея да отида при лекар без да се притеснявам от нова криза?Писах и на личния ви е-mail.Там съм описала подробно случая си.Моля ви за помощ.

Здравейте,
http://onlinepsiholog.blogspot.com/
Това е сайт, където да потърсите помощ от специалист.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,д-р Аелита Петрова! Дъщеря ми е на 22г и преди три дни и поставиха диагноза Хипотироидизъм и увеличен инсулин.Диагнозата бе поставена въз основа на визоален преглед,изследване на ТSH-5,96/при макс. реф.с-т 5,50/,Т3 и Т4 – в норма,инсулин при първа проба нормален,след пиене на глюкоза – 31.Ендрокриноложката и изписа медикаменти и назначи диета.Съответно взех решение и направихме повторно изследване в друга лаборатория,след ден, на ТSH, кръвна картина и ехограф.Пропуснах да спомена,че дъщеря ми е с наследственна анемия – таласамия.ТSH-4,60/при макс.реф с-ст 4,20/,хемоглобин-91 /макс.е стигала до 100/,ехограф-без изменения,без увеличение на антитела. Проблемът е в наднорменото и тегло-90кг. и това бе повода да се отиде при ендрокринолог.Детето няма видими симптоми,съществева умора,но тя е студент и няма необходимите движения,т.е.има застоял живот-учене,няма проблеми с цикъла. Назначен и е медикамент регулиращ затруднената функция на щитовидната жлеза L-THYROXIN 50 BERLIN-CHEMIE, медикамент балансиращ инсулина в организма METFODIAB 500mg и , както и диета за диабет 2. Въпросът ми е възможно ли е при тези резултати да се установи такава диагноза,необходими ли са други изследвания,наложащо ли е лечение с медикаменти и има ли друга възможнодт за лечение?

Здравейте, Хриси,

Отговорих на въпроса Ви, но пак ще Ви кажа, че според мен би трябвало да се доверите на колегата – ендокринолог, тъй като изписаното лечение е подходящо при метаболитен синдром, какъвто дъщеря Ви вероятно има. Но, разбира се, щом имате притеснения и опасения, може да потърсите второ мнение при специалисти от най-високо ниво, каквито са в УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев” – изпратих Ви координати.

УСБАЛЕ Акад. Иван Пенчев ЕАД
Адрес:
1431 София, ул. Здраве 24
факс:
+359/ 2/987 41 45
телефони:
+359/ 2/895 61, 895 62 00, 987 41 45
Специализирана АГ болница.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

добро утро, преди 8 месеца бях с диагноза белодробна емболия и след това бях с диагноза базедова болест, sintrom медикамент (хапчета белодробна емболия) и tirodril (на щитовидната жлеза), не е много забележимо увеличение на щитовидната жлеза, но въпросът ми е:колко време трябва да мине за да се излекува щитовидната жлеза?и другият ми вапрос е нормално ли е като диша дълбоко или като се прозявам да имам болки в белия дроб благодаря ви

Здравейте, Златка,
Лечението на Базедова болест продължава индивидуално, понякога цял живот. Понякога активността на жлезата няма връзка с големината и. Хормоните се проследяват периодично и при нормализиране оставате на поддържаща доза или лечението се спира, по преценка на лекаря.
След белодробна емболия остава известна болезненост от страна на белия дроб, тъй като е нужно време за възстановяване на увредените тъкани. Когато има некроза на тъканта, тя се замества със съединителна тъкан/сраствания/, които може да предизвикат болезненост при всяко разтягане. Желая Ви успех в лечението.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Добър ден, д-р Петрова, искам да Ви попитам, има ли най-подходящ период за изследване на щитовидните хормони. Влияе ли месечният цикъл върху резултатите? Благодаря Ви!

Здравейте,

Месечният цикъл не влияя върху нивото на хормоните на щитовидната жлеза. Добре е изследването да се направи сутрин, да са изминали поне 12 часа от последното хранене, да не сте пушили, пили кафе или друти тонизиращи напитки. Направете възможното да се отпуснете и успокоите.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравей те Д-р.Петрова, Интерисувам се ,дали болните от Хашимото могат да бъдат ваксинирани с ваксина срещу грип или други ваксини?

Здравейте,  Жасмина,

Ако ваксината е пречистена и с доказана от дългогодишен опит безопасност, Хашимото не е противопоказание.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Displaying 1 - 20 of 236123456
Scroll to Top