Бадемът е вид дърво, което произлиза от Средна Азия. Днес се отглежда в Южна Европа, Северна Африка, Северна Америка. Ядливата част на дървото, позната като бадемова ядка, всъщност представлява семето на растението. Бадемът е ниско широколистно дърво с бели или бледорозови цветове.

Той съдържа есенциални мастни киселини, витамини, минерали, протеини, гликозиди. С лечебна цел се използват ядките и извлеченото от тях бадемово масло. То има астрингентно (уплътнява тъканите и намалява секрециите) и успокояващо действие.

Бадемовото масло намира приложение при суха, възпалена и сърбяща кожа.

  • намалява нивото на холестерола;

  • подобрява вида на кожата;

  • усилва перисталтиката на червата;

  • превенция на рак;

  • подхранва нервната система и мозъка (широко приложение в Аюрведа);

  • противовъзпалителни свойства;

  • подсилва имунната система;

  • стимулатор за подхранване на корените на косата;

  • укрепва костите и зъбите (поради високото съдържание на фосфор);

  • подходящ за първия триместър от бременността (има високо съдържание на фолиева киселина).


При някои хора кафявата обвивка на бадема дразни храносмилателния тракт. По тази причина при тях се препоръчва ядките да се консумират само обелени.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist
Продуктът е добавен за сравнение

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.