Search
Филтрирай по...

Бял пелин


Белият пелин е сребристосиво тревисто растение. То произхожда от Сибир и Европа, откъдето е пренесено и в други части на света. От древността се използва за лечението на нарушения в менструалния цикъл при жените и при ревматизъм. Билката съдържа горчивия гликозид абсинтин, абсинтинова киселина, танини. В етеричното масло на пелина се съдържат туйон, туйолов алкохол, феландрен, кадинен и др. Пелинът има антисептично, антиспазмолитично, седативно, тонизиращо, противопаразитно, температуропонижаващо действие. Билката въздейства на епифизната жлеза, а етеричното масло действа като местен анестетик и като сърдечен стимулант.

С медицински цели се използва цялата билка. Тя е полезна при лечението на различни болести:

  • нервна система – умствено изтощение, церебрална парализа, епилепсия, невротични болести като неврастения, др.;
  • женски състояния – менструални спазми, болки по време на раждане, предизвиква началото на менструацията;
  • храносмилателна система – подуване, газове, гастритни болки, лош дъх, киселини, лошо храносмилане, липса на апетит;
  • пикочна система – воднянка, подагра;
  • чернодробни проблеми – жълтеница, заболявания на черния дроб, чернодробна недостатъчност;
  • паразитни състояния – унищожава чревните паразити (особено в комбинация с жълт и червен кантарион), чернодробен метил;
  • други – обща слабост и изтощение след прекарана болест.

Външно пелинът се използва за компреси при натъртвания, плоско стъпало, ставни отоци, възпаления. Етеричното масло се прилага вътрешно за подобряване на кръвообръщението, а външно – при артрит, натъртвания, невралгия, ревматизъм, плоски стъпала.

Пелинът не трябва да се прилага при малки деца. Прекомерно големите дози от билката могат да бъдат отровни. По тази причина тя се прилага в малки дози само за кратък период от време. Като страничен ефект може да се появи главоболие. Етеричното масло трябва винаги да се разрежда в посочената на опаковката концентрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top