Search
Филтрирай по...

Гинко билоба


Гинко билоба е пример за огромния потенциал, който има природната медицина. То се предписва ежедневно от хиляди лекари и се използва от милиони хора по цял свят. През последните 30 години са проведени над 400 научни изследвания със стандартизиран екстракт от гинко билоба. Това показва огромния интерес към това растение и огромното му приложение в лечението на много болести.

Гиноко билоба е жива вкаменелост. Това е последният вид от семейство Гинкови, вкаменелостите на останалите видове датират от преди 200 милиона години. Голяма част от представителите на вида са били унищожени през Ледената епоха. То оцелява в определени части на Азия, откъдето по-късно е пренесено в Европа и Северна Америка. Гинкото живее до хиляда години, като издържа на температурни амплитуди, замърсяване, насекоми. С лечебна цел се използват неговите ветрилообразни листа.

Лечебните свойства на гинко билоба се дължат на две групи съставки – флавонови гликозиди и терпенови лактони (гинколиди, билобалиди). Флавоноидите отговарят за антиоксидантните му свойства и способността му да намалява слепването на кръвните плочици. Това допринася за превенцията на болести на кръвообращението като атеросклероза. Уникалните за гинко билоба терпенови лактони допринасят за увеличаване на кръвообръщението в мозъка и други части на тялото. Освен това те имат защитна роля за нервните клетки.

Екстрактът от гинко билоба увеличава притока на кръв към мозъка и крайниците. Освен намаляване слепването на кръвните плочици, регулира тонуса и еластичността на кръвоносните съдове. Казано с други думи – прави кръвообращението по-ефективно. Това се отнася както за големите кръвоносни съдове, така и за по-малките (капилярите). Гинко билоба се препоръчва за възрастни хора срещу депресия и загуба на памет.

Много изследвания доказват, че гинко билоба има антиоксидантно действие в мозъка, ретината на окото, сърдечно-съдовата система. То има голям терапевтичен потенциал в превенцията на заболявания на окото като катаракта, дегенерация на макулата, диабетна ретинопатия.

Терпеновите лактони предпазват нервните клетки от разрушаване при исхемия (безкръвие, недостатъчно кръвоснабдяване на даден орган или тъкан). Това прави гинкото изключително полезно при хора, прекарали инфаркт.

Гинко билоба се оказва особено ефективно при възрастни хора, страдащи от отслабване на паметта. То може да намали прогресията на болестта на Алцхаймер и да подобри качеството на живот при хора с лека форма на заболяването. То е и едно от основните средства за лечение на болки в мускулите (intermittent claudication). Това заболяване е свързано с остри болки и схващане на долните крайници, най-вече при възрастни хора.

Най-новите проучвания сочат, че гинко билоба помага при нарушена еректилна функция, особено при пациенти с прекарани инфекции на половия член.

Приеманата доза на гинко билоба зависи от здравословното състояние и трябва да се определи от специалист. Препоръчва се приемът му да продължи поне 6 до 8 седмици, за да се констатира положителен ефект. Страничните ефекти от гинко билоба са рядко срещани. При някои хора се появява стомашно неразположение или главоболие. В тези случаи е добре да започнете с по-малка доза и да увеличавате постепенно дозата в продължение на няколко седмици. Няма противопоказания при бременни и кърмещи жени – важно е приемът му да се прекрати 2-3 седмици преди термина. При предстояща операция също е добре временно да се прекрати приема на гинко билоба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top