Search
Филтрирай по...

Глюкоманан /Картофена палма/

ГлюкомананКартофената палма е многогодишно екзотично растение, което расте в Азия. То има удължена цилиндрична луковица, около която се увива голям лист. Използваемата част от растението са грудките и луковицата. В почти цяла Азия растението се използва за производство на  юфка, тофу и други продукти, които са с много ниско съдържание на въглехидрати. Повече от 2000 години то участва  в традиционната японска кухня.

Пресните грудки на картофената палма съдържат средно 82% влага, 1% протеини и 13% сухо вещество, от което 64% е глюкоманан и 30% е скорбяла. Глюкомананът е съставен от водно-разтворими фибри, които имат най-високото молекулно тегло и най-големият вискозитет от всички фибри, известни на науката досега. Представлява натурална растителна смола, подобна по структура и функция на пектина. Глюкомананът е сложен въглехидрат състоящ се предимно от захарите глюкоза и маноза, чието моларно съотношение е 1:1,6. За високата разтворимост и желиращи свойства на глюкоманана допринасят ацетилните групи. Съдържа малки количества натрий, калий, магнезий, мед, витамин С, витамин А, витамини от групата В, мастни киселини и фолиева киселина.

Съвременната наука разкрива истинската стойност на картофената палма като диетична, нискокалорична и здравословна храна. През 1977 година, специализираната комисия по храненето към Американския Сенат публикува доклад, в който се съобщава, че липсата на влакна в храната на хората е водеща причина за появата на много от заболяванията – затлъстяване, атеросклероза, сърдечни заболявания, диабет, камъни в злъчката, хемороиди и запек. Глюкомананът е един от най-богатите на растителни фибри природен продукт и в резултат на това той предпазва от всички тези заболявания. Неговите влакна активират функцията на червата и извеждат вредните вещества навън от тялото. Когато се смеси с вода, глюкомананът набъбва около 30-50 пъти, като се формира желеобразна маса, която изпълва стомаха. В храносмилателния тракт тя се придвижва много бавно и дълго време оставя усещането за ситост. Тази влакнеста структура абсорбира мазнините и те се елиминират от тялото без да се преработят от организма. В резултат на този ефект, глюкомананът е един от най-добрите продукти за лечение на затлъстяването.

Глюкоманан

Той, също така, изчиства отпадъчните продукти, докато минава през храносмилателната система. Същевременно блокира веществата, които лесно се реабсорбират (например жлъчните киселини). В резултат на този негов ефект, глюкомананът предпазва от рак на червата. Той  има много добро действие и при пациенти, засегнати от хроничен запек, като неврологично увредените деца и бременните жени.

Глюкомананът подобрява липидния профил и контролира нивата на кръвната захар. Изследване доказва, че ако се приема едновременно с храната, той забавя скоростта на всмукването на захарта в кръвта. Поради бавното му придвижване в храносмилателния тракт, нейното ниво се запазва нормално. Може да се използва като терапевтична добавка за диабет тип2. Глюкомананът се препоръчва за редуциране на високите нива на общия холестерол, лошия холестерол, триглицеридите и систолното кръвно налягане. Той  действа и като натурален диуретик.

Картофената палма се използва в различни хранителни добавки и  лекарствата, а извлечената от нея естествена захар е идеалният натурален подсладител.

Болните от диабет трябва да се консултират с лекар, преди да започнат приема на хранителните добавки от глюкоманан. Той задължително трябва да се приема с голямо количество вода, тъй като съществува  риск от блокиране на гърлото, хранопровода или червата, задавяне и задушаване.

Ревита Ви препоръчва:

Глюкоманан/ Картофена палма (корен), 665 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top