Search
Филтрирай по...

Горчив портокал

Горчив портокалГорчивият портокал е вечнозелено цъфтящо дърво с родина Азия, което днес е култивирано и на други места по земното кълбо – най-вече в средиземноморския регион. Субстанциите, които се ползват като хранителна добавка, се извличат от цвета и кората на плода. Сред активните вещества има съединения подобни на ефедрин и псевдоефедрин. Ето и някои от приложенията на горчивия портокал:

Регулиране на теглото

В състава на горчивия портокал са изолирани синефрин и октопамин, които подобно на ефедрина, потискат апетита. Освен това той има е термогенен ефект, който ускорява метаболизма и съответно по-бързото изгаряне на калории. Често срещана комбинация, целяща отслабване,  е тази между горчив портокал, жълт кантарион и кофеин.

Стомашно-чревни проблеми

Горчивият портокал облекчава гаденето, киселините и запека. Според сведения, племената от Амазонските гори са го използвали в продължение на векове именно за лечение на стомашно-чревни проблеми.

Гъбични инфекции

Горчивият портокал има доказан противогъбичен ефект и може да бъде нанасян външно върху засегнатите участъци. Важно е да се отбележи, че тъй като повишава фоточувствителността на кожата, тя не бива да се излага на слънце след третиране.

Повишаване на тонуса

Екстрактът от растението свива кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв към сърцето и мозъка, като по този начин дава усещане за по-голяма фокусираност и по-добра концентрация. Както и при останалите стимуланти и тук съществува риск от прекалена стимулация на централната нервна система и от кардиоваскуларна реакция.

Депресия, безсъние, тревожност

Горчивият портокал е разпространено средство за повлияване на депресия и безсъние. Тъй като съдържащият се в него синепирин е сходен на невротрансмитерите епинефрин и норепинефрин, горчивият портокал има антидепресивен ефект – той повишава нивата на допамин в мозъка и подобрява настроението.  Същевременно има и седативни свойства, дължащи се на ароматните съединения линалол и лимонен. Благодарение на тях се наблюдава и подобряване на съня.

Ревита Ви препоръчва:

Горчив портокал, 450 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top