Search
Филтрирай по...

Див кестен

билка див кестенВероятно на повечето от вас са ви добре познати дивите кестени, които узряват и падат по улиците всяка есен. Едва ли, обаче, сте предполагали, за огромния потенциал на това растение като лечебно средство в борбата с различни болести на кръвообращението. Използва се при лечението на разширени вени и хронична венозна недостатъчност, облекчава чувството на тежест и болките при тези състояния. В дългосрочен план подобрява кръвообръщението и венозния тонус на долните крайници.

Дивият кестен произхожда от Азия и северна Гърция, но днес е разпространен в цяла Европа и Северна Америка. Растението има бели и розови цветове. В продължение на столетия са били използвани кората и листата на този дървесен вид. Те са били приемани като средство срещу кашлица, бронхит, треска. Счита се, че той помага за облекчаване на болките и възпалението при артрит и ревматизъм. Кестенът помага и за лечението на хемороиди. Съвременната природна медицина използва за лечебни цели семената, които се намират в добре познатите ни кафяви плодове на кестена.

Активните вещества, които се съдържат в семената на дивия кестен са тритерпенови сапонини, наречени есцини. Това е основното вещество, което тонизира и укрепва тонуса на вените и капилярите и подобрява кръвния ток от крайниците към сърцето. Други важни съставки на семената са кумарини, флавоноиди, танини, алантоин, аминокиселини, холин, фитостероли.

Есцинът играе ролята на тоник за вените и капилярите. Той подобрява здравината на стените на вените. Това намалява задържането на кръв и последващия оток, който е често срещано явление в глезените и долната част на краката при хора, страдащи от хронична венозна недостатъчност. Този ефект за намаляване на отока се дължи и на способността на есцина да подпомага връщането на течностите от заобикалящата тъкан обратно към капилярите.

Появата на разширени вени и хронична венозна недостатъчност се определя и от отделянето на ензими, които атакуват стените на капилярите и вените, както и на химични вещества, които подпомагат възпалението. Свойствата на есцина като мощно противовъзпалително и антиедемно средство, го правят отлично средство с локално приложение при травматични наранявания като разтягания и навяхвания.

Дивият кестен е подходящ за дългосрочно лечение на разширени вени и хронична венозна недостатъчност. Не се препоръчва приема му при хора, страдащи от заболявания на бъбреците и черния дроб. Много рядко се наблюдават странични ефекти като стомашно-чревни разстройства, сърбеж, гадене, замаяност. Не използвайте мехлеми с есцин при изгаряния или открити рани.

Ревита Ви препоръчва:

КЕСТЕН (див), 350 mg

Вижте всички продукти с Див кестен

Прочетете още за Див кестен:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top