Search
Филтрирай по...

Евкалипт

Евкалиптът е високо, вечнозелено дърво, което произхожда от Австралия. Днес се отглежда в цяла Африка, Китай, Индия, Южна Европа и в много средиземноморски и субтропични региони.

С лечебна цел се използват листата на растението и най-вече извлеченото от тях етерично масло. В състава на листата от евкалипт влизат етерични масла (най-важното от тях е евкалиптол), флавоноиди (включително кверцетин), танини, терпени, смоли. Благодарение на тези си съставки евкалиптът има антибактериално, антисептично, антиспастично, отхрачващо действие. Той се използва с лечебна цел под формата на чай, екстракт, масло, за инхалации, с локално приложение.

Вътрешно евкалиптът трябва да се приема само след консултация с лекар. Той помага при следните заболявания:

  • храносмилателна система – диспепсия, лош дъх, проблемно храносмилане;
  • дихателна система – бронхит, настинка, кашлица, микробни заболявания на белия дроб, туберкулоза, синузит, възпалено гърло;
  • други заболявания – диабет, скарлатина, коремен тиф.

Външно евкалиптът се прилага под формата на инхалации при:

  • дифтерит;
  • ускорена сърдечна дейност;
  • заболявания на дихателната система – астма, бронхит, настинка, кашлица, възпалено гърло, грип, за отхрачване;
  • други състояния – при припадъци, намалява възпаленията, треската, облекчава хроничните възпаления на ухото.

Евкалиптът може да се приложи и локално при изгаряне, инфекции, пиорея (гнойни венци), тумори, язви, за превенция на сепсис. Евкалиптът влиза в състава на таблетки против кашлица, сиропи, мехлеми, води за уста, пасти за зъби.

Това растение не трябва да се прилага при деца под 12-годишна възраст. То не е токсично при външна употреба. Поради съдържащите се в него танини, то е токсично за вътрешно приложение и трябва винаги да се разрежда в подходящата концентрация, определена от специалист. Не се препоръчва за бременни и кърмещи жени. Не трябва да се приема от хора страдащи от възпаление на жлъчката, високо кръвно налягане, възпаление на стомашно-чревния тракт, възпаление на бъбреците, чернодробни болести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top