×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Вечерна иглика
Вечерна иглика - една от най-полезните билки за здравето на жените


Вечерна иглика (Oenothera biennis) е представител на семейство Onagraceae, което обхваща около 140 вида цъфтящи растения. В България е позната още с имената Вечерна роза, Нощна свещ, Свещица, Върболика и всички те се свързват с една нейна особеност - цветовете й се отварят само вечер и се затварят на сутринта, предизвиквайки истински фееричен спектакъл.

Във викторианския език на цветята вечерната иглика се свързва с думата „капризност“. В Китай са наричали маслото от семената на тази чудодейна билка „Кралският лечител на всичко“ – с него са се лекували само привилегировани особи с най-високо потекло. Индианците смятали извлека за „вълшебно масло“.

Вечерната иглика е донесена от Америка в Европа около 1620-а година като декоративно растение. Видът се разпространява много бързо. Впоследствие са открити ползите му за лечението на редица заболявания, особено хормонални нарушения (срещу симптоми на менопауза, предменструален синдром), кожни проблеми, болки в стомаха, хипертония, смущения в нервната система и др.

Произход и разпространение

Вечерната иглика произлиза от земите на източна и централна Северна Америка -  от Нюфаундленд на запад до Албърта, на югоизток до Флорида и на югозапад до щата Тексас. Впоследствие тя е натурализирана на много места в умерените и субтропичните райони, включително в България. Растението е непретенциозно и силно сухоустойчиво, като предпочита слънчеви и добре дренирани почви.

В момента основен производител на суровина за козметичната и лекарствената промишленост е Китай, където се срещат няколко вида вечерни иглики в дива и култивирана форма.

Описание на растението

Oenothera biennis е двугодишно растение, както подсказва и латинското му име. На височина достига до 1, 6 м. Листата са ланцетни – от 8 до 18 см. дълги и 2 - 6 см. широки, като през първата година се оформят в стегната розетка, а през втората се разполагат спираловидно около стъблото. 

Цветовете са обагрени в жълто, едри и красиви, с диаметър 2,5 – 5 см. с четири двулистни венчелистчета. Те имат толкова наситен цвят, че сякаш „светят“ в тъмното, а подобен нектарен модел привлича опрашителите. Разтварят се по тъмно, а в късната сутрин на следващия ден вече са прецъфтели. Плодът е капсула с дължина 2 - 4 cm. и широчина 4 – 6 мм., съдържаща множество семена с дължина 1 - 2 mm. Те се освобождават, когато капсулата се раздели се раздели на четири секции при зрялост.

Вечерната иглика е хермафродитно растение (има мъжки и женски органи) и е опрашвано от пеперуди и пчели. Цъфтежът му продължава от края на май до септември. Семената узряват от август до октомври.

Маслото, добивано от семената на растението, има уникални лечебни свойства, дължащи се основно на високите концентрации на мастни киселини. Сред тях изпъква гама-линоленовата киселина (GLA), която е от съществено значение за доброто здраве – тялото се нуждае от нея, за да образува група хормоноподобни съединения, наречени простагландини, които влияят на всеки орган в тялото и регулират много биологични функции. Простагландините (PG) помагат за облекчаване на много здравословни проблеми – от сърдечносъдови заболявания и артрит до кожни заболявания.

Състав

Маслото от семената на вечерната иглика е основен източник на биологично активни съединения, които се използват с лечебна цел. То е богато на алифатни алкохоли, омега-6-мастни киселини, стерини и полифеноли. Особено ценни са линоловата киселина (LA) (70 – 74 %) и гама-линоленова киселина (GLA) (8-10%), които играят съществена роля за правилното функциониране на човешките тъкани и са прекусори на противовъзпалителните ейкозаноиди.

Известно е, че ейкозаноидите са хормони, продукти на дълговерижните есенциални мастни киселини (арахидонова киселина). Това са първите хормони открити в живи организми преди около петстотин милиона години. Те въздействат върху синтезата на всеки друг хормон в нашето тяло. Ейкозаноидите включват  хидроксилирани есенциални мастни киселини, левкотриени, липоксини, простагландини, тромбоксани.

Маслото от вечерна иглика води до повишаване на плазмените нива на гама-линоленовата киселина и нейния метаболит дихомо-гама-линоленова киселина (DGLA). Това съединение се окислява от липоксигеназа (15-LOX) до 15-хидроксиеикозатриенова киселина (15-HETrE) или под въздействието на циклооксигеназа (COX) DGLA се метаболизира до простагландини от серия 1. Тези съединения имат противовъзпалителни и антипролиферативни свойства.

Освен това 15-HETrE блокира превръщането на арахидоновата киселина (AA) в левкотриен A₄ (LTA₄) чрез директно инхибиране на 5-LOX. В допълнение, гама-линоленова киселина потиска медиаторите на възпалението като интерлевкин 1β (IL-1β), интерлевкин 6 (IL-6) и цитокин - тумор некрозис фактор α (TNF-α).

Вечрната иглика съдържа още омега-9-олеинова, палмитинова, стеаринова, екозенова киселина, витамин Е, витамин В6, протеини, въглехидрати, минерали и др.

За какво помага

Благодарение на съдържанието си на мастни киселини маслото от вечерна иглика притежава много полезни действия, свързани с усилване на имунната система, облекчаване симптомите на предменструален синдром и менопауза, понижаване на холестерола и забавяне на съсирването на кръвта.

Всички видове вечерна иглика са използвани за лечение на магарешка кашлица, астма и храносмилателни проблеми. Компреси, направени с инфузии, се прилагат върху ревматични места.

Мексиканците правят компрес от листата за лечение на изгаряния, натъртвания, болки в гърлото, конгестия в гърдите. Инфузии от цветовете се приемат за лечение на бъбречни проблеми и менструални спазми.

Вътрешната употреба на маслото от иглика е с доказана ефективност при случаи на атопична екзема, алкохолизъм, повишени нива на холестерола, синдром на Сьогрен, лека хипертония, склеродермия, множествена склероза, ревматоиден артрит, проблеми с кръвообращението.

Маслото се използва външно за лечение на кожни заболявания. В Германия капсулите се използват за лечение на симптомите на атопична екзема.

Тъй като маслото съдържа двете основни мастни киселини – омега-3 и омега-6, то е изключително важно в диетата като превантивна мярка за много заболявания.

Основни действия

  • Хормонално
  • Стягащо
  • Противовъзпалително
  • Спазмолитично
  • Подпомага храносмилането
  • Отхрачващо
  • Намалява кръвното налягане
  • Седативно

Облекчава симптомите на ПМС и менопауза

Маслото от вечерна иглика е популярно като ефективно средство за регулиране на състояния, свързани с промени в хормоналния баланс. Това включва подобряване на кожата с хормонално акне, намаляване на косопада, потискане на болките при менструация, ограничаване на неприятните симптоми при менопауза.

Маслото от вечерна иглика е богато на гама-линоленова киселина, незаменима мастна киселина, участваща в ензимния синтез на простагландини – хормоноподобни биологично активни вещества, които активно регулират свиването и отпускването на гладката мускулатура, разширяват и свиват кръвоносните съдове, регулират гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт, свиват или разширяват бронхите, повишават чувствителността към болка и много други жизненоважни процеси в целия организъм.

В нормални условия нашето тяло се нуждае от баланс на хранителни вещества и мастни киселини, за да функционира правилно. В състояние на ПМС и менопауза мастните киселини играят ролята на хормонални балансьори и са особено важни. Тъй като омега-6 мастните киселини са незаменими, те трябва да се внасят отвън под формата на хранителни добавки.

Маслото от вечерна иглика съдържа 25% мастни киселини, най-важните от които са гама-линоленова киселина (GLA) и линолова киселина. Хранителните добавки с  масло от вечерна иглика обикновено съдържат около 8% GLA и 65 - 80% линолова киселина.

Маслото от вечерна иглика е едно от най-популярните лекарства за менопаузални промени. Доклад, публикуван в Menopause през 2015 г. изследва жени в постменопауза на възраст от 50 до 65 години и констатира, че 70,4% от дамите ефективно са използвали естествени лекарства с масло от вечерна иглика за справяне със симптоми като безпокойство, косопад, горещи вълни, безсъние, болки в ставите, промени в настроението, нощно изпотяване, качване на тегло и вагинална сухота.

Друго проучване, публикувано в The Medical Journal of Australia през 2015 г. установява, че фитоестрогените (като соята) са най-често използвани за симптоми като горещи вълни и нощно изпотяване, следвани от маслото от вечерна иглика.

По време на менопауза намаляването на естрогена прави жените склонни към остеопороза. Маслото от вечерна иглика е една от най-добрите добавки за борба с този проблем. Специална комбинация от гама-линоленова киселина (GLA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) може да увеличи абсорбцията на калций от храната и да намали отделянето му от тялото. Освен това тези мастни киселини могат да понижат кръвното налягане, да предотвратят съсирването на кръвта и да намалят нивата на холестерола.

Всъщност ефектът от маслото от вечерна иглика върху намаляването на горещите вълни е доказан научно. Плацебо контролирано изследване от  2013 г. стига до заключението, че „оралният прием на масло от вечерна иглика може успешно да контролира горещите вълни и да намали интензивността на атаките“.

Подобрява сърдечното здраве

Вечерната иглика често се използва като адювантна терапия, заедно с традиционни лекарствени средства, за лечението на  сърдечни заболявания. Това се дължи на антиоксидантната активност на растението, което ограничава възпалителните процеси, намалява оксидативния стрес, активира редица ензими с антиоксидантна активност и в крайна сметка води до намалена продукция и натрупване на медиатори на възпалението и свободни кислородни радикали (главната причина за оксидативния стрес).

Проучване от 2014 година потвърждава, че маслото от вечерна иглика  може да намали риска от сърдечносъдови заболявания чрез редуциране на холестерола, намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци (намалява агрегацията на тромбоцитите), регулиране на кръвното налягане, както и поддържане на здравословно кръвообращение. Посочва се, че приемът на 3 грама масло от вечерна иглика в продължение на 4 месеца може да намали нивата на триглицеридите с 48%, като увеличи HDL („добрия“ холестерол) с 22% за сметка на  LDL („лошия“ холестерол) и общия холестерол.

За намаляване на теглото

Маслото от вечерна иглика е ценно средство за намаляване на мазнините в тялото и стимулиране на протеиновия синтез в мускулите. Всички типове простагландини в него – РGЕ1, РGI2, РGЕ2, РGF2а участват активно в този процес, но с особена роля се отличава простагландин Е1, накратко PGЕ1, който се произвежда от гама-линоленовата киселина (GLA).

PGЕ1 засилва анаболните процеси и възпира катаболизма с мощния си инсулиноподобен ефект. Големият плюс обаче е, че той всъщност ограничава увеличеното отделяне на инсулин, до което обикновено си стига след хранене. В същото време е част от естествените защитни механизми на тялото и при заболявания се увеличава производството му, за да се спре действието на стресовите хормони.

Веднага след приема на PGЕ1 се увеличава секрецията на норепинефрин, а впоследствие и производството на хормона на растежа и щитовидния хормон. Така се провокира активен процес по извличането на мастните клетки от подкожната мазнина и отвеждането им в мускулите, където се изгарят, освобождавайки енергия. Това действие на маслото от вечерна иглика е добре известно на активно спортуващите и бодибилдърите, а за оптимален ефект и сила на мускулите специалистите препоръчват гама-линоленовата киселина да се комбинира с цинк и витамините С и В6.

Грижа за кожата

Ползите от маслото от вечерна иглика за кожата и косата са многобройни, тъй като то е чудесен източник на линолова киселина (LA) и гама линолова киселина (GLA).

Когато тялото ни има дефицит на линолова киселина, кожата загрубява, дехидратира се, раните трудно заздравяват, а косата става суха и се появява косопад. Дефицитът от линолова киселина има негативни последици не само за сухата, но и за мазната кожа, тъй като води до поява на по-плътен себум, запушване на порите и последващо възпаление на дермата. 

Мастните киселини, които съдържа маслото от вечерна иглика, също така помагат на кожата да изглежда гладка и стегната, като забавят процесите на стареене. Особено ценно е при следните състояния:

  • За лечение на акне

Хормоналното акне, което най-често се появява при жени на възраст между 20 и 40 години, се причинява от колебания на хормоните естроген и прогестерон. Известно е, че омега-6 мастните киселини в маслото от иглика играят ключова роля в подпомагането на хормоналната функция. Това от своя страна помага за намаляване на акнето и появата на неприятни обриви по лицето. В такъв случай се препоръчва локално нанасяне на 2 – 3 капки от маслото непосредствено преди лягане върху инфектирания участък. За по-добър ефект се препоръчва и прием на капсули с масло от вечерна иглика два пъти дневно.

  • При псориазис

Псориазисът е широко разпространена хронично-рецидивираща дерматоза, която се характеризира с появата на зачервени, люспести и сърбящи петна. Проучвания показват, че маслото от вечерна иглика може да облекчи симптомите на това състояние и да намали възпалението. Особено успешни са тестовете с прилагане на маслото в комбинация с рибено масло.

  • За по-здрава кожа

Маслото от вечерна иглика намира широко приложение в козметичната индустрия заради ползите си за здравето на кожата. То прави кожата мека, снабдява я с основни хранителни вещества и здравословни мазнини, придава й жизнен и младежки вид. В същото време този естествен природен продукт има изразено противовъзпалително действие, като намалява отока, зачервяването, сърбежа и обривите. За да подпомогнете блестящия външен вид на кожата си, приемайте масло от вечерна иглика през устата (започнете с една капсула от 500 mg два пъти дневно). Препоръчва се и локално приложение – директно върху кожата или в състава на нощния крем. 

  • Срещу тъмни петна

Една от най-изразените ползи на маслото от вечерна иглика за кожата се свързва със способността му да я изсветлява и да премахва тъмните петна. Според резултатите от проучване маслото намалява производството на меланин и има успокояващ и възстановяващ ефект върху пигментните петна, причинени от излагане на UVB радиация. Особено добра е комбинацията с арганово масло и лимонов сок. Маслото от вечерна иглика доказано работи и за намаляване на хиперпигментацията, следствие на хормонални проблеми.

  • Срещу екзема

Серия от научни изследвания подкрепят тезата, че маслото от вечерна иглика облекчава състоянието на екзема. За видими резултати е нужен прием на хранителната добавка под формата на капсули в период на 12 седмици, съчетано с локално приложение на маслото.

  • За поддържане на зряла кожа

 Маслото от вечерна иглика има изразени ефекти срещу измененията, които настъпват в кожата с напредване на възрастта. Това се свързва със забавяне на метаболитните показатели на дермата, която вече не може да се регенерира толкова бързо и губи своята еластичност и хидратация. Маслото от иглика забавя тези процеси, като намалява образуването на бръчки и има стягащи и ревитализиращи свойства.

Любопитни факти

  • Древно предание гласи, че вечерната иглика е дар за хората от богинята на нощта, за да лекуват с растението всичките си болести.
  • Вкусът на вечерната иглика е мек, но понякога от него остава доста остър послевкус. Практически всички части на вечерната иглика са приложими в кулинарията: корените се ядат сурови или се приготвят като картофите – пържени, варени и задушени; от младите листа се прави салата; пържените цветове са истински деликатес, освен това влизат в състава на салати и сладкиши; семената, подобно на сусама, са ценна диетична храна и служат за поръска.
  • По време на лов индианците мажели мокасините си с масло от вечерна иглика, за да неутрализират телесните си миризми.

Приложение. Хранителните добавки с вечерна иглика се радват на все по-голяма популярност заради многобройните си ефекти и висока безопасност. Те се предлагат под формата на масло (за локална или перорална употреба) и капсули.

Възможни странични ефекти. Субстанцията с масло от вечерна иглика като цяло е безопасна и нискотоксична дори при прилагането на по-високи дози. Стандартната доза за добавките, съдържащи масло от вечерна иглика, е от порядъка на 500 до 2 000 милиграма дневно, като най-често препоръчваната доза е 1 000 милиграма, разделена на два приема. Дозата се определя в зависимост от тежестта на клиничните прояви на пациента.

Възможни са нежелани странични ефекти при чувствителни пациенти, които приемат медикаменти за хипертония, сърдечни заболявания, диабет, неврологични проблеми, проблеми с кръвосъсирването. В такъв случай задължително се консултирайте с лекар, преди да започнете прием на добавката.

Маслото от вечерна иглика не се препоръчва на бременни и деца.

Разгледайте всички продукти с вечерна иглика:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.