Search
Филтрирай по...

Иглика


Най-добре проученото растение, което е източник на омега-6 мастни киселини, е игликата. То се характеризира с големи, нежни цветове, които цъфтят само за една нощ. Семената на растението съдържат гамалиноленова и линоленова киселина. То е мощен източник на наситени мастни киселини. Приемът на масло от иглика увеличава производството на простагландини, които намаляват възпаленията, успокояват мускулните болки, намаляват слепването на кръвните плочици.

Огромно внимание през последните години се отделя на мазнините, които приемаме с храната. Съвременното меню е с високо съдържание на наситени мазнини от животински произход и пържени храни. Това е свързано с повишен риск от болести на сърдечносъдовата система, риск от рак на простатата, рак на гърдата, рак на дебелото черво. За подобряване на здравословното състояние е необходимо намаляване на тези мазнини в храната и увеличаване на добрите мазнини, особено полиненаситените. Рибеното и зеленчуковите масла са много по-подходящи за здравословен начин на живот от животинските. При зеленчуците комбинацията от здравословно масло, фибри и антиоксиданти ги правят подходящи при много болести. Рибеното масло намалява холестерола и помага при псориазис.

Есенциалните мастни киселини не могат да се произвеждат от организма, те трябва да се доставят с храната. Основните категории есенциални мастни киселини са омега-3, омега-6 и омега-9. Те допринасят за действието на различни механизми, които осигуряват нормалното функциониране на тялото:

  • необходими са за нормалната структура на мембраните на клетките. Благодарение на тях е възможно нормалното преминаване на важни съставки;
  • имат основно значение за образуване на простагландините. Тези хормоноподобни вещества ръководят различни функции в организма като появата на възпаления и контролиране съкращенията на гладката мускулатура;
  • участват в транспортирането и метаболизма на холестерола – тоест могат да намалят нивото на холестерола в кръвта;
  • те са необходими за поддържане доброто състояние на кожата.

Маслото от иглика се използва при лечението на заболявания като екзема, диабетна невропатия, предменструален синдром, болки в гърдите и т.н.

Препоръчителната дневна доза варира в зависимост от състоянието. Ако приемате масло от иглика за диабетна невропатия, екзема или ревматоиден артрит, вземайте по 4-6 грама дневно. При жени с предменструален синдром и болки в гърдите се приемат по 3 грама дневно. При деца с екзема се приемат по 2-4 грама дневно. Най-добре е маслото от иглика да се приема по време на хранене за по-добра абсорбция. Препоръчително е да се приема заедно с витамин Е.

Маслото от иглика няма странични ефекти. В много редки случаи са възможни подуване и стомашен дискомфорт. Може да се приема по време на бременност и кърмене.

Ревита Ви препоръчва:

Иглика масло, 1300 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top