Search
Филтрирай по...

Какао


Какаовото дърво произхожда от Централна и Северна Америка. Използват се зърната на какаовото дърво, от които се произвежда какаовия прах. В Мексико по време на ацтеките семената му са били използвани като монети. Продуктите на какаото са пренесени в Европа през 16-ти век от испанците.

Шоколад е названието за продукти от зърната на какаовото дърво. Дълги години е била приготвяна само напитка от зърната, преди да бъде измислен твърдия продукт за ядене. Шоколадът се приготвя от изпечените, ферментирали, смлени зърна на какаовото дърво. В шоколада има над 350 химически вещества. Тъмният шоколад има положително влияние върху настроението, кашлицата и дори съдържа антибактериални агенти, които се борят с кариесите. Естествено, този ефект се неутрализира от високото съдържание на захар в шоколада.

Какаото съдържа кофеин, флавоноиди, фенилетилаланин, анандамид, магнезий, сяра, олеинова киселина, теобромин, триптофан, витамини, минерали.

Има диуретично и стимулиращо действие. Силен афродизиак. Какаото се използва при лечението на следните болести и болестни състояния:

  • за регулиране нивото на холестерола;
  • кашлица (черен шоколад);
  • екземи;
  • високо кръвно налягане;
  • поднормено тегло;
  • депресия;
  • предменструален синдром.

Какаовото масло е ароматно твърдо масло, получено от изпечените семена. То има положителен ефект върху кожата – прави сухата кожа по-мека и по-еластична.

Поради високото съдържание на мазнини, какаото не се понася добре от хора с жлъчни и чернодробни болести, от страдащи от различни храносмилателни смущения (гастрити, ентероколити). Какаото съдържа висок процент оксалова киселина, поради което е неподходящо за хора, предразположени към образуване на оксалатни пясъци и камъни в бъбреците. Понякога причинява алергични смущения: копривна треска, екземи, мигрена, хемороидални кризи.

Какао и шоколадови продукти не трябва да се дават на животни. Те не могат да разграждат теобромина и това може да доведе до натрупване на токсични вещества в организма им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top